Helikoptervlieger Dominique vecht voor vrijheid
- Nieuws
- Helikoptervlieger Dominique vecht voor vrijheid
Fleur Wallenburg, nieuwslezer van NOS op 3, sprak met militair Dominique, die een aanslag overleefde in Afghanistan. Zij sprak haar, omdat 3FM aandacht besteedt aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag en zij zelf verslag doet van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Ik dacht echt dat we neer zouden storten, ik dacht echt dat we neer zouden gaan."
Auteur: Fleur Wallenburg
Dominique is helikopterpiloot bij Defensie. In 2009 is ze op uitzending in Afghanistan. Tijdens een ‘simpele’ vlucht, waarbij ze wat mensen van Kamp Holland naar Kandahar moet brengen, gaat het mis. De helikopter wordt, terwijl ze over een berggebied vliegen, beschoten door de Taliban. Ze merkt meteen dat het niet goed is, ze heeft moeite om de heli, die ineens schuin hangt met een zwaar beschadigde staart die het later ook begeeft, onder controle te krijgen. Twaalf angstige minuten volgen. Dominique weet de helikopter veilig aan de grond te krijgen. Maar dat het goed is gegaan, snapt ze eigenlijk nog steeds niet.
"Al m'n engeltjes zijn op"
"Dat is de moeilijkste vraag die je me kunt stellen". Met alles wat er mis ging, was het niet gek geweest als de helikopter was neergestort, legt Dominique uit. Ze heeft er geen verklaring voor dat het uiteindelijk toch goed kwam: "Al m’n engeltjes zijn op."
Vechten voor andermans vrijheid
Het zou helemaal niet gek zijn dat Dominique na zo’n ervaring zou zeggen: ik stap nooit meer een helikopter in. Maar daar is ze zelf heel duidelijk in: ze heeft nooit getwijfeld om door te gaan met haar werk. "Het is een risico van het vak. Als je nooit met dit soort dingen te maken wil krijgen moet je geen groen pak aantrekken," vertelt ze stellig. Sterker nog, ze vindt dat ze dit werk moét doen. "Ik vind het belangrijk dat we met iedereen op deze wereld ervoor zorgen dat mensen veilig kunnen wonen, werken en leven. En dat is helaas niet overal zo. En dan ben ik blij dat ik er daar voor die mensen mag zijn."
"Ik vind het belangrijk dat we met iedereen op deze wereld ervoor zorgen dat mensen veilig kunnen wonen, werken en leven."
"Je mag híer álles zelf beslissen: wat je wordt, waar je naar school gaat, met wie je wilt trouwen, dat is een groot goed hoor!" Dominique wordt bijna fel van passie of enthousiasme in haar antwoord. Als ze terugkomt van missie beseft ze dus pas weer hoe goed wij het hier in Nederland hebben, en vooral hoe vrij wij zijn.
Geen angst voor de dood
Bang om dood te gaan bij een missie is Dominique niet: "Ik zeg altijd tegen mijn moeder; mocht ik terugkomen in een kist, bedenk dan dat ik er met een glimlach in lig. Want dan heb ik echt gedaan tot het allerlaatst wat ik het allerleukst vind." Ze is serieus, maar in haar antwoord klinkt inderdaad geen enkele angst.
4 mei voor Dominique
Op 4 mei denkt ze aan haar collega’s die ze heeft verloren in Afghanistan. "Natuurlijk associëren veel mensen 4 mei met de Tweede Wereldoorlog, maar het is nu nog steeds. Er zijn zoveel jonge mensen die het leven hebben gelaten om ervoor te zorgen dat wij, ook hier, nog steeds in vrijheid kunnen leven, en ik vind het heel bijzonder en belangrijk dat we hen blijven herdenken."
Vrijheid
Dominique vecht dus voor vrijheid. Niet eens voor die van haarzelf, maar voornamelijk voor die van mensen die niet het geluk hebben om in Nederland te wonen, waar we alle vrijheid hebben die je maar kunt voorstellen. Op 4 mei staan we stil bij alle mensen die streden voor deze vrijheid, op 5 mei vieren we die vrijheid.
Beluister het langere interview
Het interview met haar duurde langer dan je hierboven ziet of leest. Beluister hieronder een langere versie. Doen! Want het verhaal van Dominique is mooi.
Ook de moeite waard om te bekijken: eerder interviewde Jeroen Pauw Dominique ook. Dit gesprek ging voornamelijk over de crash en wat dit deed met haar zus.
En verder...
Dit alles is natuurlijk niet alles wat we met 3FM rondom 4 en 5 mei doen. Je kunt ook de docu Concert van de Vrijheid terugkijken, waarin Bart Jan Cune en zijn oma een belangrijke rol in spelen.
Vorig jaar stonden we bij 3FM ook stil bij dodenherdenking. Zo spraken Barend en Wijnand met Paul de Rijdt. Zijn zoon kwam om in Uruzgan in 2009. Hij diende in het leger als commando en was de eerste Nederlandse commando die sinds de jaren vijftig om het leven kwam in oorlogsomstandigheden.
De oma van Frank van der Lende werd in de oorlog gedeporteerd en overleefde het. Hij interviewde haar hierover, over de oorlog en de gevolgen hiervan. Dit aangrijpende verhaal kun je terugluisteren op 3FM.nl.
Gerelateerd
3FM nieuws
Kom naar Robs Afterparty tijdens 3FM Serious Request voor Metakids3FM nieuws
Eefje de Visser, Michael Kiwanuka, Deftones en nog veel namen aangekondigd voor Best Kept Secret 20253FM nieuws
Claude gaat voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Basel3FM nieuws
Dit zijn de beste tracks uit IJsland