Naar cookieinstellingen
Lowlands

Funky foods of the festival

  1. Nieuwschevron right
  2. Funky foods of the festival

Culinair zit je gebakken in Biddinghuizen, want iedereen met een verfijnde smaak kan watertandend z'n buikje vol krijgen. We hebben wat lekkere hapjes op een rij gezet.

De foodzy in je kan zijn gelukzalige smaakpapillen de kost geven, want je kunt echt fantastisch eten in Biddinghuizen tijdens Lowlands. Van alles wat, voor iedereen wat, alles supergoed.

Super soulfood

Danitzah heeft dit jaar voor het eerst een plekje op Lowlands, maar serveerde haar soulfood dit jaar al op veel festivals. Rechtstreeks vanuit Breda serveert ze warme roti, heerlijke pastechi's, pindastoofpot (eigenlijk soep, maar Hollanders hebben daar een heel ander idee bij) en stoba met moro. "Je proeft gewoon dat het met liefde gemaakt is."

Trots van de tent is de pastechi: een gefrituurd, Curacaos pasteitje. Hier kun je vlees, vis, kip, groenten of wat je wilt indoen. Die is overheerlijk. Vanaf het moment dat je je tanden in het halve maantje zet krijg je zoetigheid en wat hartigs binnen. Niet zo in your face, lekker subtiel. Drink er een koud colaatje bij.

Awesome Australian pies

Als Australiër ja-ren geleden naar Nederland gekomen en vanaf de derde editie Lowlander. Een brutale Ozzy heeft de halve wereld, dus serveerde hij zijn specialiteiten bij de organisatoren en scoorde zo een plek op het festivalterrein voor Billy's Australian Pies. Vanuit Leiden brengt hij zijn pies naar Biddinghuizen. Eigenaar Darren gaat lekker.

Gehakt (of vega), uitjes, kruiden, worteltjes en heel veel smaak zit warm ingepakt in een Australisch deegje. Het heeft meer bite dan een Engelse pie door het knappertje en dat maakt het lichter. Warm comfort food. "A coke in the morning, a beer after twelve," dat drink je erbij.

Smokey goodness van de BBQ

Ga op het terrein op de rook af. Onder die pluim staat Jord met zijn crew van Smokey Goodness te grillen. Dit jaar scoorde hij een prominentere plek op het veld pal naast de ingang. Mannen zijn er heel blij mee, want het is echt oervoedsel, maar heel goed klaargemaakt met de lekkerste producten. "De spareribs zijn terug! Jaaaaaa," hoorden we al op dag één over het terrein schallen.

De spareribs hebben een lekkere crunch, de pulled pork valt uit elkaar, de varkensbuik is overheerlijk, de salsa zorgt voor wat vitamines en het broodje maakt het af. Neem de Piggy Paradise Plate en watertand niet langer met deze best of the BBQ. Trouwens, die pulled pork sandwich is fantastisch. Bier erbij natuurlijk.

Broodje meelworm graag

Bij de broodjeszaak vlak voorbij de Hemelpoort lijkt niks bijzonders aan de hand. Líjkt, want er worden geen kleffe bolletjes met kaas of lang houdbare ham geserveerd. Je kunt dit jaar een broodje meelworm naar binnen schuiven. Entomofagie (het eten van insecten) kan gewoon op Lowlands en het is nog duurzaam en supergezond ook.

Je hebt twee opties als je de wormpjes wilt eten. De veilige manier is als topping op een broodje met beleg naar keuze. Je kunt ook gaan voor het Broodje Lef XXL waar de meelwormen het hoofdbestanddeel zijn. De nootachtige smaak is goed en de crunch pimpt je broodje. Drink er een jong, wit wijntje uit de Elzas bij.

Beppo's Flying Pizza

Al jaren kun je fijne houtovenpizza's halen op het terrein. Beppo en zijn crew runnen in de koude maanden een experimentele Italiaanse zaak in Venlo: Alla Casa. Veel knoflook, rozemarijn, olijfolie en basilicum. In de zomermaanden doen ze zo'n 16 festivals. De kans is dus best groot dat je een pizza van Beppo hebt binnengekregen.

Ze stoken de oven goed hoog met populierenhout, waardoor de bodem die specifieke, rokerige smaak krijgt. En de korst wordt er extra lekker door. Je kunt kiezen tussen een margharita, salami, funghi of hawaii (van die laatste zou de gemiddelde Italiaan nachten wakker liggen). Bij elke pizza past een ander wijntje.

Amaro's Barn

The happy few op Lowlands mogen vlak naast de Grolsch de 'schuur' in. Dit is de zogenaamde perstent waar tout bekend Nederland en crew rondloopt met lekkere drankjes. Kok Amaro runt de boel. Amaro? Ja, die nogal actieve Portugees met die grote mond, dat gouden hartje en dat kooktalent.

Keuze genoeg. Van ambachtelijke pizza tot eigengemaakte pasta tot vlees van de gril tot tapas. Amaro is gek op knoflook, dus ze wel even een glaasje water naast je bed. Zo nu en dan heeft hij ook wat bijzonders, zoals een langzaam gegaarde koeientong die je hierboven zit. De spaghetti vongole is trouwens een aanrader. Drink daar Italiaans wit bij.

Pannenkoeken van Michiel

Two things you can't live without: live music and pancakes. Dat is het motto van de pannenkoekenstand op Lowlands. Die loopt lekker, dus het is lekker. De bezoeker koopt echt alleen maar wat hij lekker vindt, want het is genoeg keus. Han staat al vanaf het begin op het festival en heeft meer focus op het bakken dan op de muziek. Dat proef je.

Kies zelf, maar hier gaat de voorkeur naar een klassieker als poedersuiker. Drink daarbij een biertje, dat geeft het zoekje nog een lekkere tegenhanger.

Als toetje: ijsjes van meisjes

Er hoort natuurlijk een dessert na zo'n feestmaal. Helpt met het verwerken van al die eerdere happen en reinigt het zogenaamde smaakpalet. Ga voor ambachtelijk ijs naar De Jongs IJs op het veld. Ze maken het zelf, ter plekke en dus vers. Harke de Jong begon in 1947 al met ijs maken, dus hij weet waar hij mee bezig is.

Smaken genoeg! Van smurfenijs tot boerenjongens. Oreo-ijs is een aanrader door het romige ijs, met het bittere van de cacao dat botst met de bite in de koekjes. Heerlijk!

Wat was jóúw culinaire hoogtepunt? Let us know!

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO 3FM

NPO 3FM gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.