Wat te doen bij seksuele intimidatie op een festival
- Nieuws
- Wat te doen bij seksuele intimidatie op een festival
De festivalzomer staat voor de deur en dat brengt tientallen toffe dingen met zich mee. Waanzinnige optredens zien, #campinglife onder de knie krijgen, chaos zetten met je vrienden en jezelf goeddoen aan festival food. Allemaal top, maar helaas kennen festivals soms ook minder leuke kanten.
Seksuele intimidatie komt nog altijd voor, ook op festivals. Jente, van de organisatie Say No Thanks, zet zich in om seksuele intimidatie op festivals tegen te gaan. Daarvoor heeft ze in de show van Olivier een aantal handige tips voor je.
Wat is seksuele intimidatie?
Dat kan van alles zijn, volgens Jente. "Dat is ook nog een per persoon verschillend. Maar het gaat in de basis vooral over aangeraakt worden, geknepen worden op plekken waar je dat niet fijn vindt. Maar ook over meegesleurd of ingesloten worden."
Niet echt prettig dus! Gelukkig heeft Jente een aantal handige tips wat je kunt doen wanneer je zelf in zo'n situatie terechtkomt of wanneer je het ziet gebeuren bij een ander.
Tip 1: Begeef je zo snel mogelijk uit de situatie
Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar volgens Jente is het wel de beste oplossing. Wanneer je merkt dat er dingen gebeuren die je niet prettig vindt, zorg dan dat je zo snel mogelijk weggaat. Confrontatie kan goed zijn, maar in sommige gevallen maakt dit het alleen maar erger. Weggaan is dan dus de beste optie.
Tip 2: Zoek iemand die je kan helpen
Op een festival hangt vaak een fijne sfeer en ook al ken je verder niemand, er is altijd wel iemand in de buurt die jou wil helpen. Tik dus gewoon iemand aan en vraag hem/haar je te helpen.
Tip 3 (als je het ziet): Neem het zekere voor het onzekere
Het is natuurlijk enorm lastig om te onderscheiden of twee mensen nou bij elkaar horen of niet. Soms is het gewoon een stelletje wat een beetje aan het grappen is met elkaar, dus durf je er (als je dit ziet) niet altijd meteen wat van te zeggen. Toch raadt Jente aan het zekere voor het onzeker te nemen en het gewoon te vragen. Mocht het zo zijn dat er inderdaad niks aan de hand is, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.
Tip 4 (als je het ziet): Verplaats jezelf in de situatie
Ga na wat jij zelf het liefst zou willen als je in deze situatie zit. In de meeste gevallen is het slim om de geïntimideerde persoon gewoon even mee te nemen naar een minder drukke plek zoals de beveiliging of EHBO-post. Hij/zij zal je waarschijnlijk ontzettend dankbaar zijn.
Architects pikt het niet
Tijdens Lowlands 2017 kwam de band Architects in het nieuws omdat de frontman iemand keihard op zijn plek zette toen hij zag dat er seksuele intimidatie plaatsvond. Een show stilleggen doe je zo:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.