Nour (17) verzet zich tegen discriminatie in het onderwijs
- Nieuws
- Nour (17) verzet zich tegen discriminatie in het onderwijs
Nour El Ghezaoui (17) maakte discriminatie in het onderwijs zelf mee en wil dat veranderen door huiswerkbegeleiding te geven. "Ik wil de kinderen uit de zogenaamde achterstandswijken voorbereiden op de middelbare school." Nu is ze genomineerd voor een Young Impact Award.
Op haar basisschool in Kanaleneiland in Utrecht was Nour een van de vele kinderen van kleur. Toen ze naar de naar de middelbare school in Sterrenwijk ging, veranderde dat. Op haar middelbare school was veel minder diversiteit en Nour werd daar minder geaccepteerd.
"Kinderen op school zeiden dat ze bang voor me waren. Ik schrok daarvan, want op de basisschool was ik net zoals de rest. Nu was ik ineens anders. Over mijn moeder vroegen ze: 'Je moeder draagt een hoofddoek, hoe kan ze dan Nederlands?"
Lieve Marokkaan
Dit soort opmerkingen kreeg Nour zo vaak dat het heel normaal werd. Pas toen ze naar een andere middelbare school ging merkte ze hoe fout haar oude school was. "Mijn eerste middelbare school bestond uit rijke kinderen van Nederlandse komaf. Toen ze niet meer bang voor me waren noemden ze me een lieve Marokkaan. Mijn tweede middelbare school was multicultureel en daar werd iedereen geaccepteerd zoals hij of zij is."
Zogenaamde achterstandswijken
Een wereld van verschil voor haar, deze twee scholen. Ze merkte dat meer kinderen dit soort nare ervaringen hadden. "Genoeg kinderen van kleur uit de zogenaamde achterstandswijken, zoals Kanaleneiland in Utrecht, die naar het gymnasium of vwo gaan moeten dealen met dat ze anders zijn. Dan komen ze op scholen met rijke kinderen van Nederlandse komaf die wonen in villa's en sinds jongs af aan huiswerkbegeleiding krijgen om bij te blijven met school. De ouders van die andere kinderen kunnen zich dat niet permitteren."
Facebook-advertentie
Nour weet hoe het voelt om niet geaccepteerd te worden op school en wilde kinderen helpen. "Ik wilde voorkomen dat andere kinderen dit zouden meemaken. Dus begon ik met helpen met huiswerk op mijn oude basisschool. Daar kwamen ze op een gegeven moment met het idee om voor mezelf te starten."
Dat idee beviel haar wel. In haar notities in haar telefoon schreef ze een advertentie waarin ze zich aanbood als huiswerkbegeleider. Via social media werd het gedeeld en al snel kreeg ze aanmeldingen binnen.
"Ik kwam toen nog bij mensen thuis voor de huiswerkbegeleiding maar het kostte mij op een gegeven moment te veel energie om op en neer te reizen. Soms begon ik om 13:00 en was ik pas om 21:00 thuis. Via een advertentie op Facebook kwam ik terecht op de locatie in Zeist."
foto: Nour El Ghezaoui
Klein bedrijf
Naast de locatie in Zeist is ze ook te vinden in Kanaleneiland waar ze samen met zeven studenten huiswerkbegeleiding geeft. Wat begon met een notitie op haar telefoon is nu uitgegroeid tot een klein bedrijf.
De kinderen die ze lesgeeft hebben zelf ook vaak te maken met discriminatie, met alle negatieve gevolgen van dien. "Ik merk dat de kinderen die discriminatie meemaken op school onzeker worden. Ze vinden het eng om antwoord te geven en praten niet zo veel."
Die onzekerheid bij kinderen wil ze veranderen in zelfverzekerdheid. "Een jongetje uit groep 8 moest naar het praktijkonderwijs en daar keek hij heel erg tegenop. Hij kwam drie keer in de week bij mij op les en dankzij zijn harde werk mocht hij naar het kader/tl onderwijs. Ik was super blij voor hem, hij had dit allemaal zelf gedaan."
Diversiteit op school is belangrijk
Nour heeft een duidelijke mening over discriminatie in het onderwijs. "Het wordt heel bewust gedaan. Het gaat ook om wat voor docenten je neerzet op een school. Als je alleen maar docenten hebt met een Nederlandse komaf kan het gebeuren dat iemand met een andere afkomst zich iets minder welkom voelt. Als directeur van die school weet je wie je aanneemt."
Boodschap
Nour geeft naast kennis haar leerlingen ook wat levenslessen mee. "Ik wil mijn leerlingen meegeven dat je voor niemand moet aanpassen wie je bent. Als iemand jou niet accepteert vanwege waar je vandaan komt, dan is dat een probleem van diegene en niet van jou. Niet doen alsof je iemand anders bent."
"Lesgeven geeft mij veel motivatie, ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van hun leerproces. Het motiveert mijzelf ook, als ik het vwo niet haal heb ik het gevoel dat ik ook mijn leerlingen teleurstel."
Stemmen op Nour kan hier!
foto: Human
Gerelateerd
HUMAN
Mai Tram (16) regelt gratis tampons en maandverband op haar schoolVideo
Shanayla (17) zet zich in voor gelijke kansen in het onderwijs3FM Serious Request
3FM Talent Lenny Monsou zingt 'Idolizer' in het Glazen Huis3FM Serious Request
Hannah Mae ontroert Wijnand in Het Glazen Huis met optreden: "Sterk spul hè, die thee"