Joram: "Ik consumeerde geen nieuws meer, het nieuws consumeerde mij"
- Nieuws
- Joram: "Ik consumeerde geen nieuws meer, het nieuws consumeerde mij"
3FM-DJ Joram Kaat ruilde een maand geleden zijn smartphone in voor een oude Nokia. Push-meldingen en constant nieuws-apps verversen was er niet meer bij. Joram vertelt wat de invloed was van zijn nieuwsmindering: "Ik veroordeelde mensen vaak als ze het nieuws niet constant volgde. Ik dacht: 'Wat makkelijk, je moet dit toch gewoon weten!' Ik denk daar nu wel anders over."
Joram had al een lange tijd een haat-liefde verhouding met zijn telefoon. Zijn gemiddelde schermtijd was zes uur per dag. "Soms keek ik vanaf een afstandje naar mijzelf, en dan zag ik daar een soort telefoon-verslaafde zombie," zegt Joram. "Wat nou als ik dit gewoon niet meer doe? Dat vroeg ik mijzelf af. Toen heb ik een simpele Nokia gekocht en besloot een maand lang mijn smartphone niet meer aan te zetten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
24/7 van alles op de hoogte
"Normaal checkte ik het nieuws de hele dag door. Ik had al mijn push-notificaties aanstaan en ik keek constant op twitter. Ik was echt overal van op de hoogte. Als er dan iets groots gebeurde raakte ik ermee geobsedeerd en wilde ik alles weten," vertelt Joram. Soms leek het wel alsof hij niet meer degene was die het nieuws consumeerde, maar het nieuws hem.
"Die push-meldingen zijn echt funest. Dan zit je gewoon met iemand te lunchen en krijg je opeens, bam, een melding over een aanslag. Maar moet je dat dan écht op dat moment weten? Heb je dat nodig?"
Met de telefoonwissel nam zijn nieuwconsumptie ook af. "De eerste week heb ik geen enkel nieuws gevolgd. Dat was zo fijn. Ik vond mensen die minder nieuws volgde, omdat ze daar last van hadden, aanstellers. Dat is wel heel makkelijk, dacht ik dan. Je moet dit toch gewoon weten? Maar nu ik zelf heb ervaren hoeveel beter ik mij voel met minder nieuws denk ik daar toch anders over. Het geeft echt een rust waardoor je ook meer energie hebt voor andere dingen."
Hoe het nieuws jou soms negatief beïnvloedt
1. Wanneer is iets nieuws?
Nieuws is eigenlijk altijd een uitzondering. Daardoor is het ook nieuws. Psychologen zien dat we hierdoor soms een verkeerd beeld van de wereld krijgen.
Het bekendste voorbeeld hiervan is nieuws over haaien. De kans dat iemand wordt gebeten door een haai is heel klein. Wanneer het dan een keer gebeurt, komt het eigenlijk altijd in het nieuws. Als jij dan een paar keer in het nieuws iets leest over een haaienbeet, krijg je het gevoel alsof er constant mensen worden doodgebeten door haaien. Terwijl het dus eigenlijk om uitzonderingen gaat.
2. Mensen onthouden negatieve dingen beter
Psychologen noemen het ook wel eens het negativiteits effect. Als mensen lijken negatieve dingen vaak meer indruk op ons te maken dan positieve dingen, zelfs als ze er in gelijke hoeveelheden zijn.
Dit principe werkt natuurlijk twee kanten op. Journalisten zullen vaker kiezen om negatief nieuws te brengen dan positief nieuws. Jij als lezer ziet het negatieve nieuws eerder dan het positieve. Hierdoor kun je het idee krijgen alsof er alleen nog maar rampen gebeuren in de wereld.
Ik hoef die domme emoties van zo'n vrouw uit Harskamp niet te zien
Via social media sturen we vaak het meest heftige of vreemde nieuws naar elkaar door. Voor Jorams werk had hij laatst via zijn laptop zijn social media weer even geopend. Het eerste wat hij zag was de video van een vrouw in Harskamp die boos over de vluchtelingen riep: "Het zijn allemaal NSB-ers!"
"Ik zat gewoon in mijn woonkamer, en het voelde alsof die vrouw ineens in mijn keuken stond te schreeuwen. Het kwam zo binnen, en toen dacht ik: holy shit ik wil deze domme emoties va die vrouw helemaal niet! Ik heb hier niks aan."
Voor Jorams werk moet hij het nieuws nog wel een beetje bijhouden. "Ik volg nu eigenlijk al het nieuws via de radio, wanneer ik in de auto zit. Dat is fijn, omdat je dan in korte tijde alle hoogtepunten te horen krijgt. Meer hoef je vaak toch niet te weten."
Tips om anders nieuws te consumeren
Na een maand minder nieuws-consumptie heeft Joram een paar inzichten overgehouden die hij graag met je deelt.
1. Kies wanneer jij het nieuws wilt volgen
Zet je push-meldingen uit en kies een bewust moment uit om het nieuws te lezen. "Ik denk dat het belangrijk is dat je je goed genoeg voelt, om het nieuws tot je te nemen," stelt Joram. "Kies een medium en een tijd uit die voor jou fijn zijn. Het kan het journaal zijn, de radio of een krant maar neem controle. Nieuws komt nu veel te ongecontroleerd binnen."
2. Als jij mediteert, kijk dan eens naar wat je met de rest van je dag doet
"Veel mensen zijn bezig met meditatie of mindfulness," zegt Joram. "Maar dat doe je dan maar tien minuten of een uur per dag. Maar wat doe je met die andere 23 uur? Scrol je dan voorbij beelden met explosies, boze mensen en oorlogen? Dan is dat een soort anti-meditatie. Wees je er van bewust en probeer het te verminderen."
3. Ga voor verdiepend nieuws, in plaats van het snelle nieuws
"We zitten altijd zo op het snelle nieuws. Wat gebeurt er nu? Hoe zit het tien minuten later? En vervolgens blijkt het weer tien minuten later toch anders te zijn. Ik denk dat we veel beter langzaam nieuws kunnen consumeren. Nu met Afghanistan lees ik bijvoorbeeld veel liever verdiepende boeken over het land om die oorlog beter te snappen dan dat ik elke aanslag volg."
Gerelateerd
3FM Serious Request
KANE zingt ontroerend duet met Chris, vader van overleden Zen (0)3FM Serious Request
Typhoon brengt de energie naar Zwolle tijdens zesde avond3FM Serious Request
Anna-Rose Clayton treedt op bij 3FM Serious Request3FM Serious Request
Hannah Mae ontroert Wijnand in Het Glazen Huis met optreden: "Sterk spul hè, die thee"