HUMAN

Zij gaan alleen naar concerten: "Heb schijt, je gaat voor jezelf!"

foto: Roy Hoebekefoto: Roy Hoebeke
  1. Nieuwschevron right
  2. Zij gaan alleen naar concerten: "Heb schijt, je gaat voor jezelf!"

Ben jij wel eens alleen naar een concert gegaan? 3FM HUMAN sprak met soloconcertgangers over hun ervaringen en waarom dit het proberen waard is. "Alleen naar een concert gaan is helemaal niet eng. Je ontmoet vaak leuke mensen die allemaal voor dezelfde artiest komen."

Roy (27) loopt regelmatig in z'n uppie een popzaal in

Roy herinnert zijn eerste concert alleen nog goed. Vol spanning staat hij in de rij bij 013 in Tilburg om S10 te zien optreden. “Normaal sta je met je vrienden te ouwehoeren, maar ik kende niemand en wist niet hoe ik mij moest gedragen in de rij en bij de bar," vertelt Roy. Maar wanneer Stien het podium betreedt, valt de spanning van Roy af.

Achteraf kijkt hij positief terug op het eerste concert dat hij alleen bezocht. Wanneer de lange Roy plaats maakt voor wat kleinere mensen die het podium ook goed willen zien, komt hij in contact en is het volgens hem direct gemoedelijk. "Het contact met nieuwe mensen maakte het voor mij zo leuk, dat ik gelijk enthousiast werd om vaker alleen naar concerten te gaan. Het was een mooie avond.”

foto: Roy Hoebeke

Roy met S10 tijdens zijn eerste concert alleen

Arm om je heen

Roy vindt het intiemer om concerten alleen te bezoeken. "Ik kan dan veel meer in de muziek opgaan," legt hij uit. "Als je met meerdere mensen bent, heb je toch vaak tussendoor een gesprek. Alleen ben ik meer gefocust op de muziek. De beat en de songteksten komen dan veel harder binnen."

Roy denkt vaak terug aan zijn favoriete concertervaring. "Ik was naar een optreden van Diggy Dex in de Mezz, in Breda. Hij speelde het nummer ‘Morgen Komt Het Goed’ en de teksten kwamen plots dusdanig hard bij mij binnen, dat ik opeens volschoot. Iemand sloeg toen een arm om mij heen. Dat was precies wat ik nodig had. Dat moment zal mij altijd bijblijven."

Gezamenlijk genieten

Waarom is het zo lastig voor mensen om alleen naar concerten te gaan? Volgens cultuursociologen Michaël Berghman en Femke Vandenberg komt het door het beeld dat concerten sociale evenementen zijn. "Het beeld heerst: dit is een sociale aangelegenheid, dus ga je daar niet alleen heen," vertelt Berghman.

Sociale interactie speelt hierin een belangrijke rol, legt Vandenberg uit. "Kleinschalige interactie gebeurt bij de bar of in de rij, waar je kletst over gedeelde interesses zoals je favoriete artiest of de setlist. Dit versterkt het gevoel van verbondenheid."

"Daarnaast heb je de grootschalige interactie tijdens het concert, wanneer iedereen zich verbonden voelt door samen van de muziek te genieten," vervolgt Vandenberg. "Dit creëert een opbouw van gemeenschappelijke energie en emotie, wat een intens gevoel geeft dat je alleen ervaart in de popzaal," vult Berghman aan. "Het geeft een enorm gevoel van bevestiging omdat je ziet dat anderen hetzelfde doormaken als jij."

Voordelen solobezoeker zijn

Volgens Berghman en Vandenberg is de kleinschalige interactie, zoals in de rij of aan de bar, makkelijker te bereiken wanneer je samen met iemand naar een concert gaat.

Betekent dit dat je niet alleen naar een concert kunt gaan? Absoluut niet, zeggen de cultuursociologen. "Zelfs solo kun je helemaal opgaan in de sfeer van het publiek en word je vanzelf meegesleurd in die grootschalige collectieve ervaring," zegt Vandenberg. "De interactie met het publiek is soms zelfs belangrijker dan de kwaliteit van het optreden zelf. Kijk maar naar meerdaagse festivals. Bovendien heb je als solobezoeker het voordeel dat je je volledig kunt focussen op de artiest, zonder afleidingen van vrienden. De muziek komt dan veel harder binnen.

foto: Eline Hoffmans

Als soloconcertgangers staat Eline (25) open voor ontmoetingen

Eline (25) heeft inmiddels veel ervaring opgedaan als soloconcertganger. De teller staat nu op tien keer en begon vorig jaar juli. "Toen ging ik voor de allereerste keer naar Coldplay in de Johan Cruijff Arena," vertelt ze. "Om zeven uur ’s ochtends zat ik al klaar bij de ArenA Boulevard. Ik vond het spannend en vroeg me af hoe ik dat allemaal ging doen. Ik vroeg mij bijvoorbeeld af hoe het werkt met zo’n lang in de rij te staan en of de andere concertgangers wel aardig zou zijn."

Schijt hebben

Naast concerten bezoekt Eline ook geregeld alleen musicals of tv-opnames. Waar doet ze dit in haar eentje? "Alleen ben ik veel opener voor gesprekken, en vallen leuke mensen mij ook meer op. Ik maak sneller een praatje."

Wat voor adviezen hebben Roy en Eline voor mensen die twijfelen om alleen naar een concert te gaan? "Gewoon doen!" zegt Eline daadkrachtig. "Het is helemaal niet eng en je ontmoet vaak hele leuke mensen. Bovendien komen jullie allemaal voor dezelfde artiest, dus er is gespreksstof genoeg."

Roy is het met Eline eens. "Heb schijt aan wat anderen ervan vinden dat je alleen gaat. Geniet ervan. Je gaat voor jezelf."

Ster advertentie
Ster advertentie