Naar cookieinstellingen
HUMAN

Yannicy (19) werkt in een sterrenrestaurant: "Ik maak soms dagen van 18 uur"

  1. Nieuwschevron right
  2. Yannicy (19) werkt in een sterrenrestaurant: "Ik maak soms dagen van 18 uur"

Yannicy Seuren (19) werkt als stagiair in sterrenrestaurant Parkheuvel (**) in Rotterdam. Hij is daar leerling van topchef Erik van Loo. Super leerzaam, maar het brengt ook flink wat opofferingen met zich mee.

Restaurant Parkheuvel is een restaurant in Rotterdam met twee Michelinsterren. Wat zoveel wil zeggen als dat het écht een goed restaurant is, waar je op z'n zachtst gezegd best even - mocht je er ooit willen eten - voor moet sparen. Yannicy kreeg negen maanden geleden de unieke kans om aan het werk te gaan als stagiair bij chefkok Erik van Loo.


(Yannicy voor Parkheuvel in Rotterdam)

Verhuisd naar Rotterdam

Die kans greep de uit het Limburgse Roggel afkomstige Yannicy met beide handen aan. "Het is een flinke investering in mijn cv. Deze stage is heel belangrijk voor mijn toekomst, want werkgevers kijken voornamelijk naar dat papiertje. Ik ben er zelfs voor verhuisd naar Rotterdam."

Een investering is het zeker. Volgens Yannicy zijn werkdagen die om negen uur beginnen, en doorgaan tot diep in de nacht geen uitzondering. "Het hangt af van de drukte, maar ik maak soms dagen van achttien uur. De afgelopen drie werken heb ik het behoorlijk druk gehad."

Niet te combineren met vrienden

Als je negentien bent, heb je het druk met vrienden, feesten en leuke dingen doen. Dat zit er voor Yannicy nog even niet in. "Ik kan deze stage niet combineren met mijn vrienden en met het jong zijn. Mijn vrienden weten dat ook. Ze hebben er gelukkig wel begrip voor en zijn trots op me. Mijn vrije tijd besteed ik aan slapen. Dat moet ook wel, anders houd ik dit nooit vol.

"Maar het brengt ook voordelen met zich mee. Met Pasen heb ik bijvoorbeeld een gerecht voor mijn vrienden gemaakt dat ook wordt geserveerd in Parkheuvel. Ik moet natuurlijk wel even laten zien waar ik werk."

Hij kookt en eet ook 'normale' dingen

Ondanks dat Yannicy inmiddels het beste van het beste gewend is, kookt de jonge kok nog vaak zat 'normaal' eten. "Ik kook wel graag zelf, bij de McDonalds zul je mij niet snel zien. Dat vind ik niet lekker.

"Mensen denken dat je als bij een sterrenrestaurant werkt, je ook elke dag dat soort gerechten eet. Dat is niet waar, onder werktijd eten wij normale dingen die ook op jouw bord kunnen liggen 's avonds."


(Topchef Erik van Loo, bron foto)

Zeshonderd euro uitgeven is heel normaal

Yannicy kookt dan weer wel voor bijzondere mensen. Bij Parkheuvel komen behoorlijk rijke mensen eten. Ook het voetbalteam van Feyenoord komt graag langs voor een lekker hapje. "Dat vond ik op het begin heel grappig, maar ik ben er nu eigenlijk wel aan gewend."

Gasten die komen eten bij Parkheuvel hebben of wat te besteden of lang gespaard. Met twee personen ben je gemiddeld zo'n vijf- à zeshonderd euro kwijt.

Schnitzels en saté bakken

Op je negentiende jaar al bij een sterrenrestaurant werken, dat belooft wat voor de toekomst. Yannicy wil later graag voor zichzelf beginnen. Aangezien Yannicy nu al op zo'n hoog niveau werkt, is het moeilijk om nóg hoger te komen.

Bang dat hij later in een restaurant komt te werken waar hij elke dag saté en schnitzels moet maken, is hij niet. "Dat vind ik ook hartstikke leuk! Werken op dit niveau is niet vol te houden tot je 65ste. Je moet elke dag opnieuw dezelfde topkwaliteit leveren."

Brekende collega's

Diezelfde topkwaliteit sloopt Yannicy ook zo nu en dan. Yannicy is niet de enige die er zo nu en dan doorheen zit. Hij heeft de afgelopen maanden heel wat collega's zien breken.

"Soms krijg ik een black-out. Het is niet altijd goed om zoveel te werken als ik nu doe. Dan gaat het gewoon echt niet meer. Ik ga dan maar naar huis en denk na over waarom het fout gegaan is."

Nog drie maanden en dan zit Yannicy's stage bij Parkheuvel erop. "Ik moet dan nog twee jaar naar school en dan ben ik hopelijk afgestudeerd. Dan haal ik mijn diploma en ga ik druk opzoek naar een nieuwe baan." En wie weet, ooit een eigen restaurant.

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO 3FM

NPO 3FM gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.