Waarom seksuele voorlichting genderongelijkheid in stand houdt
- Nieuws
- Waarom seksuele voorlichting genderongelijkheid in stand houdt
“Tegen jongens wordt gezegd: Je komt in de pubertijd, dus je krijgt een erectie. Bij meisjes vertellen ze dat je ongesteld wordt.”
Seksuele voorlichting kan en moet veel beter. Daarom heeft 3FM Tussenuur #kutvoorlichting in het leven geroepen, om aandacht te vragen voor betere seksuele voorlichting.
Zo geeft 82 procent van de meisjes tegenover 72 procent van de jongens aan dat ze te weinig of niks leren over de leuke kanten van seks. Dat daar tien procent verschil tussen zit, is volgens antropoloog Willemijn Krebbekx van de Universiteit van Amsterdam niet zo gek. Zij deed onderzoek naar seksuele vorming op middelbare scholen en zag grote verschillen in hoe jongens en meisjes worden aangesproken.
Je krijgt een erectie
“Op veel scholen wordt seksuele voorlichting alleen maar tijdens de biologieles gegeven," zegt Willemijn. "Dan gaat het vooral over de biologische kanten van seks en anticonceptie. Tegen jongens wordt gezegd: Je komt in de pubertijd, dus je krijgt een erectie. Tegen meisjes vertellen ze dat je ongesteld wordt.”
“Jongens worden nog steeds bestempeld als wezens die altijd zin hebben in seks. Meisjes moeten vooral oppassen en geen misbruik van zich laten maken. Jongens komen te snel klaar en meisjes kunnen pijn hebben bij het vrijen. Hoe het komt dat meisjes pijn kunnen hebben, wordt niet besproken.”
Pas op, zwangerschap!
Dat herkent feminist Milou Deelen (22). Milou is sinds haar actie tegen slutshaming tijdens Internationale Vrouwendag 2017 actief bezig met gendergelijkheid. “Tijdens mijn seksuele voorlichting werden we als meisjes vooral gewaarschuwd dat we zwanger kunnen worden. Jongens werden niet echt gewaarschuwd. Alsof alleen meisjes verantwoordelijk zijn voor een zwangerschap?”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
“Deze manier van bespreken houdt genderongelijkheid juist in de hand,” vertelt Willemijn. De man houdt van seks en de vrouw niet. Als een vrouw wel van seks houdt, is ze een slet. Zo zwart-wit zien sommigen het wel. Het is belangrijk dat op school in gesprek wordt gegaan over dit soort thema’s. Hebben mannen echt altijd zin in seks? Wanneer is iemand een slet?”
De eerste keer
Daarnaast vindt Willemijn dat er te veel nadruk wordt gelegd op 'de eerste keer'. Een memorabele gebeurtenis, wat alleen mag met iemand waar je al langere tijd een relatie mee hebt. "De meeste voorlichting is op veertienjarige leeftijd. Veel jongeren hebben dan nog geen seks gehad en horen het allemaal aan. Ik denk dat het belangrijk is om ook op latere leeftijd te praten over seks. Dan kunnen de jongeren hun eigen ervaring met elkaar en de docent delen en leert de docent ook over hoe jongeren denken over seks.”
Ook mag er volgens Willemijn bij meer vakken aandacht besteed worden aan seksualiteit. “Dus niet alleen bij biologie. Zo zou je bijvoorbeeld bij geschiedenis het kunnen hebben over de geschiedenis van de acceptatie van homoseksualiteit.”
(Vintage seksuele voorlichting, bron: ANP)
Klaar voor seks
Milou is het met Willemijn eens. “Er moet op school meer gepraat worden over seksualiteit. Toen ik op m’n veertiende voor het eerst seks had, vonden veel klasgenoten mij te jong. Maar ik had al heel lang een vriendje en was er klaar voor. Waarom zou ik het dan niet doen?
“Ook wordt er vaak raar gekeken naar meisjes die porno kijken of masturberen. Als vrouwen van seks houden is dat niet normaal, dan zijn ze een slet. Meisjes zeggen ook tegen elkaar dat ze zich in moeten houden. Dat komt allemaal voort uit genderongelijkheid wat we aangeleerd krijgen op school en dus zelf daarmee in stand houden.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
One night stands
“Mijn ouders waren super open over seksualiteit," zegt Milou. "Mijn moeder vertelde mijn zus en mij altijd dat we lekker moesten doen waar we zin in hadden op seksueel gebied. Als we er maar van genoten. Mijn zus en ik namen ook wel eens jongens mee naar huis. Dat vonden vrienden van ons heel bijzonder, dat we dat mochten.”
“Jongens doen vaak stoer over hun seksuele ervaringen. Meisjes niet, die schamen zich er sneller voor. Maar waarom zou je je schamen voor iets wat je fijn en leuk vindt?”
Als je het niet van huis uit meekrijgt, dan moet je het wel op school leren, volgens Milou. "Daarom pleit ik voor betere seksuele voorlichting op middelbare scholen. Dus ga in gesprek, met je klasgenoten, met je docent. Hoe meer open we zijn over seksualiteit, hoe beter we elkaar kunnen begrijpen.”