HUMAN

Lisa en Corné slapen voor AFAS Live om aandacht te vragen voor dakloosheid

foto: Tycho Müllerfoto: Tycho Müller
  1. Nieuwschevron right
  2. Lisa en Corné slapen voor AFAS Live om aandacht te vragen voor dakloosheid

Afgelopen woensdagnacht lagen Lisa (25) en Corné (23) in een slaapzak voor AFAS Live in Amsterdam. Niet omdat zij vooraan wilden staan bij hun favoriete artiest, maar om in actie te komen. Samen met ruim veertig jongeren sliepen zij buiten om aandacht te vragen voor de thuis- en daklozen in Nederland. "Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd."

Wendy Kakebeeke is directeur van Young Impact, de organisatie achter de actie. “Vorig jaar hadden we een soortgelijke actie. Jongeren sliepen buiten om geld in te zamelen voor Oekraïne, omdat daar veel mensen geen bed meer hadden."

Deze actie is een vervolg, want ook in Nederland hebben meer dan dertigduizend mensen geen dak boven hun hoofd. "Wij werken samen met jongeren die graag een verschil willen maken."

"De slaapactie is om aandacht te vragen voor dit landelijke probleem." Wendy sliep zelf ook mee. “Het is bijzonder om zelf op deze manier de nacht door te komen. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet.”

Gezonde spanning

Woensdag 31 mei, om 16:00. Nog thuis.

Lisa slaapt vanavond buiten op straat om aandacht te vragen voor dakloosheid. "Ik vind het heel belangrijk om hieraan mee te doen," vertelt Lisa terwijl zij haar tas aan het inpakken is. "Ik heb het privilege dat ik nooit buiten hoef te slapen. Elke avond lig ik in mijn warme bed. Helaas zijn er veel mensen in ons land die dit niet kunnen."

Lisa kijkt zenuwachtig naar de stapel kleren die voor haar ligt. Want wat neem je eigenlijk mee als je overnacht op straat ligt, op een stukje karton? Ze pakt een extra joggingbroek en doet deze in haar tas. "Ik weet niet goed wat ik moet verwachten. Ik ben toch bang dat ik het koud krijg."

Ook Corné doet mee aan de actie. Hij gaat met een gezonde spanning de avond tegemoet: "Je weet natuurlijk niet wat je kunt verwachten, maar ik heb vooral veel zin om mij in te zetten voor deze actie!"

foto: Tycho Müller

Daar liggen ze dan, voor de AFAS Live!

Slaapzakken tegen de kou

Aankomst, 21:00

Terwijl de groep zich verzamelt voor de deuren van concertzaal AFAS Live in Amsterdam, kijkt Lisa om zich heen. De kartonnen dozen, hun matrassen voor de aankomende uren, liggen al klaar. "Ik had niet verwacht dat iedereen daadwerkelijk op zou komen dagen. Het is toch wel een ding om al je comfort op te geven, die wij allemaal als vanzelfsprekend ervaren."

Lisa en Corné krijgen Sheltersuits om in te slapen. "Deze zijn gemaakt van oude slaapzakken," legt Corné uit. "Ze zijn wind- en waterdicht en kunnen gebruikt worden als jas én als slaapzak." De Sheltersuits worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "In Nederland worden ze uitgedeeld aan dak- en thuislozen. Uiteraard is het geen dak boven je hoofd, maar ze maken het buiten slapen wel wat draaglijker," vertelt Lisa.

Grote fans?

Voor AFAS Live, 23:00

Het is even wennen, zo op de grond van de Johan Cruijf Boulevard. De mensen die langslopen kijken vaak twee keer om naar de groep. "We trekken veel aandacht. Soms vraagt een verdwaalde voetganger voor welke artiest wij hier zijn," vertelt Lisa met een lach. "Het gebeurt wel vaker dat fans voor een concertzaal slapen, om zo de eerste binnen te zijn."

"Op het moment dat wij vertellen dat wij hier zijn om actie te voeren, reageren de mensen nieuwsgierig," vult Corné aan. "Ook schrikken ze als wij meer vertellen over de dakloosheid in Nederland. Ik denk dat veel mensen niet beseffen dat dit een groot probleem is. We hebben het goed in ons land, zeker weten. Toch zijn er helaas veel mensen voor wie het missen van een dak boven je hoofd realiteit is."

foto: Tycho Müller

Er worden allerlei spelletjes gedaan om de tijd de doden, zoals 'Wat Ben Ik?'

Confrontatie

Sheltersuits uitdelen, 00:30

De sfeer voelt aan als die van een kleine camping. Er worden spelletjes gespeeld, snacks gegeten en veel gelachen.

Toch worden Lisa en Corné al snel met hun neus op de feiten gedrukt. De groep trekt ook aandacht van daklozen. "Ze kwamen net op ons aflopen en vroegen aan ons of wij misschien nog Sheltersuits over hadden," vertelt Lisa.

Het stapeltje reserve Sheltersuits wordt langzaam kleiner. "Tijdens deze actie staan wij veel stil bij de reden waarom wij buiten liggen. Maar op het moment dat je de Sheltersuits weggeeft aan daklozen, doet dit zeker wat met je."

Ook op Corné maakt dit veel indruk. "Ik vond het heftig om dit mee te maken, maar het maakte ook pijnlijk duidelijk dat deze actie hard nodig is!"

Slapeloze nachten

Klaarwakker, 03:00

De drukte van Amsterdam en de snurkende mensen om Lisa heen, houden haar wakker. "En wat is het ook met licht hier?", zegt ze met een kleine irritatie. De grote reclameborden zijn overal om haar heen te zien en verlichten het plein. "Wie zit er te wachten op een fel billboard van de Decathlon midden in de nacht?!"

Door de slapeloze nacht kickt de realiteit hard in bij Corné. "Pas als je hier ligt, in de kou op een of ander plein midden in de grote stad, besef je het geluk dat je hebt dat je gewoon een huis hebt, met een warm bed en lieve mensen om je heen."

foto: Lisa Waterman

Lisa ligt in haar Sheltersuit op een stuk karton voor AFAS Live

Kleine oogjes en dankbaarheid

Donderdag 1 juni, 06:00. Met een ontbijtje op de straat.

Al vroeg openen Lisa en Corné hun ogen. "Het was een pittige nacht," vertelt Lisa. "Ik heb maximaal maar twee uurtjes geslapen." Corné heeft net wat meer uurtjes mee kunnen pakken, maar een extra sterk kopje koffie blijkt toch nog meer nodig om de dag door te komen.

"Het was een leuke, maar vooral ook bijzondere, ervaring," vertelt Corné. "Maar we gaan gewoon door vandaag!" De jongeren van Young Impact zetten zich ook in om oude slaapzakken in te zamelen zodat hier nieuwe Sheltersuits van gemaakt kunnen worden voor daklozen.

"Noodgedwongen slapen op straat is verschrikkelijk. Ik ben extra dankbaar voor het dak dat ik boven mijn hoofd heb," vult Lisa aan. "Niemand hoort kou te lijden tijdens het slapen, en al helemaal niet op straat!"

Hoe zit het eigenlijk met de dakloosheid in Nederland?

Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er in totaal 32.000 daklozen in Nederland. Ongeveer 1 op de 5 dakloze mensen is tussen de 18 en 27 jaar oud.

Veel jongeren blijven vastzitten in de maatschappelijke opvang. Het is voor hen moeilijk om door te stromen naar een eigen woning of een plek om begeleid te wonen.

Decennialang bleef het aantal daklozen in het land stijgen. De gemiddelde verblijfsduur in de opvang in Nederland is ruim één jaar. En dat terwijl het streven is om mensen binnen drie maanden te laten doorstromen. Dit zorgt ervoor dat maatschappelijke opvangen overvol raken en nieuwe daklozen mensen er niet altijd terecht kunnen, waardoor zij op straat moeten leven.

In het hele land zijn verschillende partijen bezig om dakloosheid tegen te gaan. Zo zorgden gemeenten de afgelopen jaren voor zeker 6000 extra woonplekken voor daklozen en worden ervaringsdeskundigen ingezet bij de begeleiding. Ook wordt er steeds vaker ingezet op preventie, bijvoorbeeld door geldzorgen en beginnende schulden te signaleren.

Het nieuwe kabinet heeft 65 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de aanpak van dakloosheid. Verder het doel dat in 2030 iedereen in Nederland een dak boven zijn hoofd heeft.

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Young Impact!

Ster advertentie
Ster advertentie