Maud (28) zet met tentoonstelling over jongeren met kanker werk van overleden vriendin Floor voort
- Nieuws
- Maud (28) zet met tentoonstelling over jongeren met kanker werk van overleden vriendin Floor voort
Als Floor twintig jaar oud is, krijgt zij te horen dat ze uitgezaaide longkanker heeft. In de tijd die volgt, zet ze zich in voor jongvolwassenen met kanker. Oud-huisgenoot en vriendin Maud (28) zet na Floor's dood haar werk voort. "Floor heeft een onmiskenbare stempel achtergelaten op ons en de wereld."
Het is 2015. Aan de Lange Jufferstraat in Utrecht komt een kamer vrij. Het studentenhuis is gevuld met elf meiden, stuk voor stuk in de bloei van hun leven. Op zoek naar een nieuwe huisgenoot voor de lege kamer organiseert het huis een hospiteeravond. Door de deur komt de achttienjarige Floor. Ze is net begonnen aan haar studie rechtsgeleerdheid. Haar helderblauwe ogen kijken de ruimte in. Ze komt afwachtend en volwassen over, en laat de avond over zich heenkomen. Ze leert haar toekomstige huisgenoten kennen. Niet veel later krijgt zij de sleutel en trekt ze in.
Maud en Floor zijn huisgenoten in het typische studentenhuis: feestjes, weinig slapen en nieuwe mensen leren kennen. "Floor sliep in de kamer naast mij," zegt Maud. "Ik hoorde haar 's nachts wel eens hoesten, maar de kuch bleef aanhouden. We waren toen amper twintig, waardoor ik ervan uit ging dat er niets achter zat. Toch achtervolgt het gevoel me, had ik het misschien eerder kunnen herkennen?"
foto: Maud Reijntjes
Floor met haar huisgenoten op haar 21ste verjaardag
In totale shock
Floor heeft steeds minder energie. Maar ja, je leeft een druk studentenleven, dat hoort er ook een beetje bij. Maar als zelfs sporten en uiteindelijk de alledaagse dingen niet meer lukken, begint ze zich toch zorgen te maken. Wat volgt, is een medische rollercoaster. Artsen weten niet wat er met haar aan de hand is; in eerste instantie wordt gedacht aan een auto-immuunziekte. Niet veel later wordt Floor met spoed opgenomen en vinden verschillende onderzoeken plaats. Floor heeft uitgezaaide longkanker.
Floor belt, samen met haar moeder, haar huisgenoten met het nieuws. "Ik weet nog dat ik thuiskwam en iedereen zag zitten," vertelt Maud. "Hun blikken spraken boekdelen, iedereen was in totale shock. Het was hartverscheurend om mee te maken. Floor was pas twintig jaar oud en kreeg te horen dat ze nog maar twee weken te leven had."
Jong én kanker
Ondanks de prognoses slaan de medicijnen en experimentele behandelingen aan. Floor klimt beetje bij beetje uit het dal en krijgt delen van haar oude leven terug. “Maar ze bleef altijd realistisch en ontkende nooit haar ziekte," zegt Maud. "Ze haalde energie uit elk sprankje hoop. Zo heeft ze ons, haar vrienden en familie erdoorheen weten te slepen."
Tijdens het traject in het ziekenhuis mist Floor een omgeving, waarin ze zich thuis voelt en gehoord wordt. Als jong persoon is zij namelijk een uitzondering op de regel in de wachtkamer. “De meeste patiënten waren de vijftig al gepasseerd," zegt Maud. "Niemand had echt nagedacht over de leeftijdsspecifieke vragen waar Floor mee zat. Want hoe ga je eigenlijk verder met je opleiding of werk? En is er nog ruimte voor bijvoorbeeld seksualiteit of een kinderwens na een diagnose zoals deze?"
foto: Loet Koreman
Floor met een raaf, beeld uit De Gemene Deler
De kracht van kunst
Floor is altijd geïnteresseerd geweest in kunst. "Ze tekende en schreef heel wat af," zegt Maud. "Die creativiteit heeft zij op een hele mooie manier weten te koppelen aan waar zij tegenaan liep als als jong persoon met kanker."
Zo zet Floor in 2019 de F|Fort Foundation op voor meer bewustzijn over kanker bij jongeren. Ze krijgt een column in het NRC en schrijft haar non-fictie boek Witte Raaf. Ook werkte ze in het laatste jaar van haar leven aan het fotoboek De Gemene Deler.
Het onzegbare verbeelden en daarmee het gesprek op gang brengen. Dat was het idee achter De Gemene Deler. Want wat betekent het eigenlijk om op zo'n jonge leeftijd deze diagnose te krijgen?
In het boek worden elf jongvolwassenen met kanker geportretteerd. Aan de hand van zes verschillende thema's kaart De Gemene Deler de enorme impact van deze ziekte op een jong leven aan. "Floor en de F|Fort Foundation wilden met het boek laten zien hoe jongvolwassenen met kanker leven met hun diagnose, maar vooral ook hoe zij doorgaan met het leven," legt Maud uit. "Door de kracht van kunst hebben zij ruimte gecreëerd om het hier over te hebben."
Ze durft te doen
Wetend dat haar minder tijd is gegund dan de meeste mensen, pakt Floor het leven met beide handen aan. "Floor heeft een onmiskenbare stempel op ons en de wereld achtergelaten," vertelt Maud. "Haar kracht stond altijd op de voorgrond."
Op den duur geeft de levensverlengende chemotherapie haar geen kwaliteit van leven meer. Op de laatste dag van 2021 overlijdt Floor, in het bijzijn van haar familie in het huis in Loenen aan de Vecht. "Tekenend voor Floor was haar moed," zegt Maud. "Haar wilskracht heeft ervoor gezorgd dat zij zoveel impact maakt op mensen, ook na haar overlijden."
Tekst gaat door onder de afbeelding
foto: F|Foundation
De Gemene Deler on Tour
Op 29 maart 2023 viert de F|Fort Foundation de 26e verjaardag van Floor. Het is ook de dag dat 'De Gemene Deler on Tour' van start gaat op het Museumplein in Amsterdam. De Gemene Deler on Tour is een reizende buitententoonstelling. Er zullen beelden geëxposeerd worden uit het gelijknamige boek.
Het motto van de expositie is Durf!. Volgens de F|Fort Foundation begint goede zorg en steun bij het durven zien en begrijpen van de ander. "Durf te praten en durf ook door te vragen," vult Maud aan. "Pas dan kun je er echt voor elkaar zijn."
"Floor vond het heel belangrijk dat wij naar haar keken als mens zijnde, los van de kanker," legt Maud uit. "Doordat wij met elkaar bleven praten over alles waar wij mee zaten, konden wij er voor elkaar zijn. Ik denk dat dat heel belangrijk is als je op die leeftijd zoiets ingrijpends meemaakt."
"Het is heel gek dat Floor er zelf niet bij zal zijn en dat doet ook pijn. Maar ik ben vooral heel erg trots. Ik kijk ernaar uit om het werk van Floor voort te zetten."
De Gemene Deler on Tour is dit voorjaar te zien is in:
Amsterdam (Museumplein) – van 29 maart t/m 12 april.
Rotterdam (Kruisplein) – van 12 april t/m 26 april.
Groningen (Nieuwe Markt) – van 1 mei t/m 11 mei.
Maastricht (Plein 1992) – van 12 mei t/m 24 mei.
Meer weten over F|Foundation of over De Gemene Deler on Tour? Klik dan op deze link.
Gerelateerd
3FM nieuws
Lex Uiting maakt podcastserie 'De Tumor Tapes' over de baarmoederhalskanker van zijn vriendin Susan3FM nieuws
Lisette en Femke organiseren expositie om taboe rondom psychische kwetsbaarheid te doorbrekenHUMAN
Marijn (22) maakt fotoserie van kinderen met kankerHUMAN
Sophia kreeg op haar achttiende kanker en viel daarna in een zwart gat