Leroy (29) geeft je 8 tips om geld te besparen in de supermarkt
- Nieuws
- Leroy (29) geeft je 8 tips om geld te besparen in de supermarkt
In februari is de inflatie opnieuw gestegen, meldde Het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) eerder deze week. In vergelijking met vorig jaar, betaal jij ruim 18,4 procent meer voor dezelfde producten in de supermarkt. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van verse groenten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bankrekening niet leeg is na één supermarktbezoek? Food-influencer Leroy van de Ree (29) helpt jou met het besparen van geld!
Toen Leroy een aantal jaar geleden aan het studeren was om diëtist te worden, maakte hij het Instagram-account @voedingsweetjes aan. "Zelf had ik voorheen een ongezonde relatie met eten. Ik woog alles af en was er eigenlijk continu mee bezig. Nu ik hier zelf weer een balans in heb weten te vinden, geef ik tips over gezond eten en budgettips over voeding," vertelt Leroy. En hiermee lijkt hij een gat in de markt te hebben gevonden. Maandelijks bereikt hij ruim 'n miljoen (!) mensen met zijn account. “Instanties als het Voedingscentrum komen met goede adviezen over gezond leven, maar ik heb gemerkt dat mensen gewoon niet weten hoe ze dat moeten aanpakken in de supermarkt.”
Jouw gids in de supermarkt
Leroy krijgt dagelijks verzoeken of hij kan helpen met geld besparen betreft boodschappen. Want welke volkoren producten zijn écht volkoren en dus gezond? En waar kun je eigenlijk de goedkoopste yoghurt kopen? “Mensen maken zich zorgen over hun gezondheid én portemonnee, en dat is terecht. Gezond eten hoeft niet duur te zijn, maar de realiteit is wel dat sterk bewerkte producten die niet goed voor je zijn stukken minder geld kosten. Ik denk dat de overheid hier moet ingrijpen, het gaat immers om gezondheid van ons hele land. Zo kan ervoor gekozen worden om in de toekomst extra belasting te heffen op ongezonde producten, om zo de consument te demotiveren om voor een ongezonde keuze te gaan. Daarnaast moet zo snel mogelijk de belasting van groente en fruit naar 0 procent gaan."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De psychologie van de schappen
Om euro’s te kunnen besparen, is het volgens Leroy belangrijk om eerst goed te snappen hoe de supermarkt eigenlijk in elkaar zit. Zo zijn er verschillende manieren om te zorgen dat de klant meer producten koopt dan nodig is en juist de producten met de grootste omzet afrekent bij de kassa. “Over ieder detail is nagedacht, van de indeling van de schappen tot het stimuleren van impulsaankopen,” legt Leroy uit.
“Deze trucjes gaan best ver. Zo liggen de dure producten op ooghoogte, zodat jij ze gelijk ziet. En zijn de goedkopere huismerken onderaan in het schap te vinden, waardoor mensen ze makkelijk over het hoofd zien. Maar als jij weet waar jij op moet letten, kan het er echt voor zorgen dat jij geld overhoudt aan het einde van de maand.”
🤑 Dit zijn dé budgettips van Leroy om jouw portemonnee een handje te helpen
1. 💶 Let op de kiloprijs in plaats van de prijs die groot op het prijskaartje staat
“Als je naar het supermarkt schap kijkt, vallen de ogen al gauw op de verpakking waar de laagste prijs groot op staat. Maar vergis je niet, deze prijs bedriegt je vaak. Zo kan het zijn dat jij eigenlijk het product met de minste inhoud in je mandje doet en afrekent. Kijk daarom altijd naar de kiloprijs, die vaak klein op het prijskaartje is aangegeven. Dit is een goed begin om je te helpen geld te besparen in de supermarkt.”
2. Ga de supermarkt in met een boodschappenlijstje 📝, en ga er zo min mogelijk heen (liefst 1x per week)
“Die psychologische trucjes van de supermarkt kun je makkelijk ontwijken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd met een boodschappenlijstje de winkel in loopt, zodat je minder snel geneigd bent om impulsaankopen te doen. Ook helpt het om maar een beperkt aantal keren naar de supermarkt te gaan. Hoe minder vaak jij door de schappen loopt, hoe minder groot de kans is dat jij toch voor de trucjes valt”
3. Koop in het seizoen (en help naast je portemonnee ook het milieu 🌳)
“Alle groenten die niet te verbouwen zijn op Nederlandse grond tijdens het huidige seizoen, kosten automatisch meer. Ze moeten namelijk helemaal vanuit het buitenland komen, wat overigens ook niet helemaal fijn is voor het klimaat. Zoek op welke groenten bij welk seizoen passen of kijk naar de schappen. Want ligt er opeens heel veel van een bepaalde groente, vaak ook nog gecombineerd met verschillende aanbiedingen, dan weet jij dat deze groente helemaal bij het seizoen past.”
4. 🥗Kant-en-klaar, besef dat je betaalt voor het gemak ervan
“De verleiding is natuurlijk groot om een kant-en-klare salade of een verspakket voor een heerlijke tomatensoep in je mandje te doen. Maar probeer dit echt te vermijden. Je betaalt namelijk voor het gemak van deze pakketten en bent écht meer geld kwijt dan als je de losse producten zelf bij elkaar zoekt en de keuken in gaat.”
5. Huismerken, ze smaken vrijwel hetzelfde als de A-merken maar zijn stukken goedkoper
“Veel mensen weten al dat huismerken veel beter zijn voor de portemonnee. Toch blijven mensen A-merken kopen, omdat ze er vaak van overtuigd zijn dat deze beter smaken en gezonder zijn. Maar dit zit vaak alleen tussen de oren. Probeer eens een huismerk in plaats van jouw favoriete A-merk producten, en kom erachter dat deze echt niet zo verkeerd zijn als dat je soms kan denken!”
6. Benut de aanbiedingen 💯
“Houd de aanbiedingen bij verschillende winkels in de gaten. Kijk vooral ook naar gezonde producten die lang houdbaar zijn, zoals kruidenpotjes of pastasoorten. Zo vul jij goedkoop jouw voorraad aan en kun jij ook over een paar maanden nog genieten van deze ingrediënten.”
7. Peulvruchten: gezond en goedkoop
“Koop ook eens peulvruchten in plaats van dure producten als vlees en vis. Naast dat ze ontzettend gezond zijn voor je, zijn ze ook makkelijk te bereiden en goedkoop.”
8. Diepvriesgroenten- en fruit 🥦🍓(deze zijn zelfs verrassend genoeg verser dan de zogenaamde ‘versproducten’)
“Mijn favoriete tip is het kopen van diepvriesgroenten- en fruit. Je krijgt vaak veel meer voor je geld en ze zijn daarnaast ook stukken goedkoper. Er wordt vaak gedacht dat diepvriesproducten minder vers zijn, maar dit is echt een fabeltje. Diepvriesgroenten- en fruit worden na het oogsten direct ingevroren, waardoor het rijpingsproces op hold wordt gezet. De versproducten worden na de oogst nog dagenlang vervoerd voordat ze in de supermarkt belanden en liggen vervolgens vaak nog enkele tijd in de schappen. Ze zijn duurder, en dus minder vers!”
Zo verspil je nooit meer iets!
Verder verdwijnt er nog zeker 9 procent van ons eten jaarlijks in de vuilnisbak, laat MilieuCentraal weten. Per persoon is dit ruim 34 kilo aan voedsel per jaar! 😱 Maar voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Zo kun je zorgen dat de koelkast op 4°C staat, zodat het eten minder snel bederft. Of plan een wekelijkse kliekjes dag in om alle restjes in een creatief recept te verwerken. Zo gooi je minder weg én heb je weer een bord gevuld!
Daarnaast zijn er handige apps als Too Good To Go, waar je voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit eten kan kopen voor een leuk prijsje. En heb jij nog een voorraad aan producten liggen waarvan je geen idee hebt wat je er van kan maken? Dan kunnen apps als SuperCook en Empty Fridge jou helpen om wat lekkers te koken van alles wat jij in huis hebt, zonder dat jij daarvoor boodschappen hoeft te doen!