Is nepnieuws altijd fout?
- Nieuws
- Is nepnieuws altijd fout?
Stel dat je nou een belangrijk of heel positief punt op de agenda wil zetten, is het dan geoorloofd om nepnieuws in te zetten? En wat denkt het panel van Tussenuur überhaupt van het fenomeen fake news? Niet eens zo'n onbelangrijke vraag, zeker niet in een week waarin we bij 3FM #onwijs laden.
Paal en perk. Dat wil de kersverse minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren stellen aan nepnieuws. Dat bleek uit een brief die ze schreef aan de Tweede Kamer van de week.
Sowieso is het fenomeen nepnieuws voor de regering een serieuze zaak, aangezien regeringspartijen CDA en D66 ongeveer meteen na de brief van de minister de campagne Trap Er Niet In wilden introduceren. En dit allemaal om het gif van fake news en Russische trollenfabrieken te bestrijden.
Snelle verspreiding
Niet voor niets is nepnieuws een belangrijk onderwerp tijdens #onwijs, waarmee we bij 3FM, FunX, NPO3, NOS en Club HUB de Week van de Mediawijsheid onder de aandacht brengen. Doordat steeds meer jongeren social media als grootste nieuwsbron gebruiken, in plaats van traditionele media als kranten en journaals, wordt de kans ook steeds groter dat nepnieuws snel wordt verspreid.
Maar dat zelfs traditionele media niet altijd kunnen beweren niet mee te doen aan het verspreiden van nepnieuws, blijkt wel uit het filmpje dat we aan het panel van Tussenuur lieten zien.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.