Naar cookieinstellingen
HUMAN

Alessandra (18) kan niet tegen gluten en verdient daar nu geld mee

  1. Nieuwschevron right
  2. Alessandra (18) kan niet tegen gluten en verdient daar nu geld mee

"Macaroni & cheese, met courgette en gist in plaats van kaas, blijft gewoon goor."

Foodblogger Alessandra Peters (17) mocht het kookboek The Foodie Teen maken bij Penguin Books, een van de grootste uitgeverijen ter wereld. Lotte 'what's in a name' Kok van 7Days sprak haar.

Coeli-nogwat

"Van mijn twaalfde tot mijn veertiende was ik erg ziek. Ik was te moe om te lopen en sliep achttien uur per dag," zegt de Brits-Nederlandse Alessandra. "Uiteindelijk lag ik acht weken in het ziekenhuis en ontdekten de artsen dat ik coeliakie heb."

Coeli-watte? "Dat is een auto-immuunziekte waardoor ik niet tegen gluten kan. En door andere voedselintoleranties kan ik ook niet tegen granen, zuivel, soja en suiker."

(Alessandra Peters)

Poffertjes geen probleem

"Toen ik stopte met het eten van de 'verboden' ingrediënten, voelde ik me na een paar weken al veel beter. Echt bizar! Eerst at ik alleen maar kip en broccoli, want dat was veilig. Na een maand begon dat te vervelen. Ik ging experimenteren hoe ik lekker kon eten én gezond kon blijven.

"Dat bleek helemaal niet zo moeilijk: eigenlijk mag ik alles eten, zolang ik de verboden ingrediënten maar vervang. Poffertjes zijn geen probleem als ik ze met amandelmeel maak. Ferrero Rocher-bonbons kan ik namaken met kokosolie, ahoornsiroop en amandelmelk. Net zo lekker."

(Recepten van Alessandra, ook te zien op haar Instagram)

Gelezen door 31 nationaliteiten

"Veel gerechten bedenk ik zelf. Voor ze lekker zijn, heb ik ze al vijf, zes keer gemaakt. Alleen macaroni & cheese, met courgette en gist in plaats van kaas, bleef gewoon goor, haha. De beste recepten wilde ik graag met mijn vrienden delen, maar het kostte zo veel tijd om ze allemaal te mailen.

"Daarom begin ik op mijn vijftiende een blog: The Foodie Teen. Dat was makkelijker. Ik heb veel vrienden in het buitenland, dus ik schreef de recepten in het Engels. Na een paar maanden keek ik bij de statistieken en zag ik dat mijn blog gelezen werd door mensen uit 31 verschillende landen. Ik snapte er helemaal niks van."

Behoorlijk dik, dat boek

Het aantal lezers op de website groeide en groeide. En vorig jaar kwam Penguin Books ineens met het verzoek. "Tijdens de schoolvakanties heb ik drie maanden lang twaalf uur per dag aan het boek gewerkt. Normaal worden foto’s in kookboeken door fotografen gemaakt, maar ik wilde het allemaal zelf doen.

"Per gerecht maak ik al gauw tweehonderd tot driehonderd foto’s. Het boek is behoorlijk dik geworden: er staan meer dan honderd recepten in. Voor je ontbijt, lunch en avondeten, maar ook dingen om mee te nemen naar feestjes en snacks voor na schooltijd."

Spinazieshake or die!

Het internet puilt van vrolijke meisjes die die poseren met boerenkoolsalades en tegelijkertijd hun buikspieren laten zien. "Ja, daar geloof ik niet in," zegt Alessandra. "Op mijn Instagram staan meer foto’s van mijn kat dan van mezelf.

"Die meisjes doen alsof je ongezond bent als je niet elke ochtend een spinazieshake drinkt. Je hoeft niet perfect te gaan eten: als je één portie groente per dag meer eet, is dat al een fantastische verbetering."

Net na Nicole Kidman

Alessandra vindt het ‘echt té spannend’ dat haar boek uit is. "Ik heb er zo hard aan gewerkt. Dat iedereen het nu kan lezen, voelt zo onwerkelijk."

Het boek verschijnt zowel in Groot-Brittanië als in Nederland. "Mijn Britse oma stuurde me afgelopen week een foto van de Daily Mail, een van de grootste Britse kranten. Op pagina één stond Nicole Kidman en op pagina twee stond ik!"

Alessandra is één van de zeven genomineerden die kans maken op de titel 7Days Jongere van het Jaar 2016. Stemmen kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO 3FM

NPO 3FM gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.