Feminist Milou Deelen (24): 'Waarom halen vrouwen elkaar zo naar beneden?'
- Nieuws
- Feminist Milou Deelen (24): 'Waarom halen vrouwen elkaar zo naar beneden?'
Is het wel normaal dat zij met zoveel mannen seks heeft? Kun je wel een feminist zijn als je als vrouw thuis blijft bij de kinderen, en je man werkt? Willen die halfnaakt dansende vrouwen gewoon aandacht? Het zijn vragen met verpakte vooroordelen die vrouwen over elkaar hebben. Feminist en journalist Milou Deelen (24) schreef er samen met journalist en schrijver Daan Borrel het boek Krabben over.
In het boek schrijven Milou en Daan elkaar brieven en interviewen ze allerlei vrouwen die met het 'krabbenmand-effect' te maken hebben. Ook onderzoeken ze hoe het komt dat de ene vrouw minder haatreacties krijgt dan de ander. Zo krijgen bijvoorbeeld Romy Boomsma en Sylvana Simons heel veel shit over zich heen, en valt dat bij de uitgesproken zangeres MEROL wel weer mee. 3FM wil er alles van weten en stelt Milou vijf vragen over het boek!
Milou, wat is het 'krabbenmand-effect'?
“Als meerdere krabben uit een mand klimmen, halen ze elkaar naar beneden. Als een krab alleen klimt, komt de krab er wél uit. Krabben zijn de metafoor voor vrouwen. Ze halen elkaar naar beneden.
Krabben kunnen hun manieren niet veranderen, maar wij wel! In ons boek onderzoeken we hoe we elkaar als vrouwen kunnen steunen om uit die mand te komen.”
Hoe kwam je op het idee om hier een boek over te schrijven?
“Daan en ik hebben allebei te maken met vrouwen die ons veroordelen. We hebben elkaar ook wel eens veroordeeld. Dat gebeurde twee jaar geleden op de Pride. We hadden elkaar eerder die dag ontmoet en zagen elkaar later weer op een feestje. Ik ging naar haar toe, stapte op de verhoging naar de dj en ging enthousiast staan dansen. Ik trok mijn shirt uit en riep: "'Daan, kom ook!' Ze kwam de verhoging op en trok ook haar shirt uit.
Later stuurde ze me een brief waarin ze me veroordeelde. Ze vroeg zich af of ik in mijn blote borsten stond te dansen voor mezelf of voor een ander? Daan voelde zich er achteraf eigenlijk helemaal niet prettig bij om te gaan dansen in haar blote borsten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ik had ook een oordeel over Daan; ze wilde zeker alleen maar laten zien hoe "open" ze was over seks, omdat ze daar een boek over had geschreven. Voor mij betekent het ultieme vrijheid, dansen in je blote borsten. Ik ging ervan uit dat dat ook voor haar gold.
Inmiddels werken we al een tijdje samen, onder andere voor Linda Meiden, waarin we schrijven over feminisme. Toen we door een uitgever werden benaderd met de vraag of we een boek wilden schrijven, dachten we allebei gelijk aan dit thema!”
Denk je zelf wel eens veroordelend over andere vrouwen?
Tijdens het schrijven van het boek kwam ik erachter dat ik ook andere vrouwen veroordeel. Dat gaat vaak over werk en rolverdeling. Toen een kennis van mij een kind kreeg en stopte met haar goede baan om voor de kinderen te zorgen, vond ik dat stom. Ik dacht gelijk: waarom moet de vrouw nou weer voor de kinderen zorgen en de man werken? Wat ouderwets!
Maar wat maakt het nou eigenlijk uit? Als zij zich er fijn bij voelt, wie ben ik dan om daar wat van te vinden? Door het boek ben ik beter gaan begrijpen waar mijn gedachtes en gedrag vandaan komen. Een oordeel naar een ander heeft te maken met wat je zelf belangrijk vindt. Ik vind financiële onafhankelijkheid heel belangrijk en heb dat ook vanuit huis meegekregen. In het boek lees je hoe ik leer om vrouwen te steunen in plaats van te veroordelen.”
(Milou Deelen en Daan Borrel, foto: Lin Woldendorp)
Waarom halen vrouwen elkaar naar beneden?
“Toen ik aan mijn omgeving vertelde over dit boek, reageerden veel mensen met: ‘Inderdaad, vrouwen kunnen zo bitchy tegen elkaar doen!’ Dat vond ik heel moeilijk om te horen, maar aan de andere kant wist ik wel dat het waar was.
Vrouwen zijn geen krabben van nature, ze zijn tot krabben gemaakt. Dat komt omdat we als maatschappij een beeld hebben van hoe vrouwen moeten zijn. Ze moeten vrij zijn maar ook weer geen slet, ze moet mooi zijn maar niet te ijdel, werkende moeders laten hun kinderen in de steek en niet-werkende moeders die bij de kinderen blijven zijn niet modern. Hoe een vrouw moet zijn en alle kritiek die daarbij komt kijken, zit in onze cultuur.”
Wat kunnen we eraan doen om elkaar minder naar beneden te halen?
“Ik denk dat het allemaal begint bij bewustwording. Ben ervan bewust dat je de ander veroordeelt en dat er veroordeelt wordt. In het boek krijg je meer tips over hoe je dit aanpakt.
Ik merk dat ik sinds het schrijven van dit boek veel leuker over andere vrouwen en mezelf ben gaan denken. Zo had ik eerst echt moeite met vrouwen die heel erg op de voorgrond staan en twintig selfies per dag op Instagram plaatsen. Nu vind ik dat te gek en durf ik ook zelf meer de ruimte in te nemen. Zo wilde ik eerst niet op de cover van het boek en denk ik nu: waarom niet? Ik heb toch dat boek geschreven?!”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Helpen of naar beneden halen
Frank en Eva gaan in hun show in gesprek met Milou over gunnen, de ruimte van vrouwen in onze maatschappij, en sisterhood.
Feministische talkshow
Milou en Daan organiseren op 18 juni een 24-uur durende feministische talkshow in VondelCS in Amsterdam. Van donderdag 18 juni 12.00 tot vrijdag 19 juni 12:00 praten de twee met allerlei gasten over het thema van het boek en vertellen gasten waar zij denken dat vrouwen meer ruimte moeten krijgen. Wil jij langskomen? Elke gast kan gratis een tijdslot van een kwartier reserveren om in gesprek te gaan met Milou en Daan. De show is live te volgen via de YouTube van VondelCS.