Anouk (19) zet zich in voor 1 miljoen scholieren
- Nieuws
- Anouk (19) zet zich in voor 1 miljoen scholieren
“Ik vind het niet normaal dat sommige scholieren niet op schoolreis kunnen omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Iedereen moet gelijk behandeld worden.”
Anouk (19) is voorzitter bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ze lobbyt bij ministers over vrijwillige bijdrages bij schoolreizen, houdt pizza-avonden met scholieren om te praten over alles wat hun dwarszit en reist heel Nederland door om vmbo’ers te stimuleren actief te zijn bij LAKS of bij de leerlingenraad op hun school. Samen met andere bestuursleden, natuurlijk. Anouk zet zich keihard in om één miljoen scholieren te vertegenwoordigen en is daarom genomineerd voor een Young Impact Award.
Ander onderwijs
“Ik vond het op jonge leeftijd al leuk om te schrijven voor de schoolkrant. Na mijn vierde jaar nam ik een tussenjaar, om high school te doen in Canada. Daar is het onderwijs heel anders. Daar werken ze bijvoorbeeld niet met niveaus en zijn er veel meer vakken. Daarmee wil ik niet zeggen dat het daar beter of slechter is. Maar dat het altijd anders kan en onderwijs niet jaren hetzelfde moet blijven, vond ik interessant.”
Terug in Nederland kwam er een vacature vrij bij het LAKS. Daar zochten ze een voorzitter. “Ik kende het LAKS via een collega bij scholieren.com. Zij zat daar in het bestuur. Ik solliciteerde op de functie en na een paar rondes, waarbij zo’n vijftig scholieren meededen, werd ik gekozen!”
Meer dan een eindexamenklachtenlijn
Hoewel veel scholieren het LAKS alleen maar kennen van de eindexamenklachtenlijn, is er nog veel meer dan dat. “Zo houden we elke maand een pizza-avond waarbij een groep scholieren langs komt om te praten over alles wat hen dwarszit. Deze punten nemen wij dan weer mee als we gaan lobbyen bij het ministerie.”
Anouk heeft zich erg ingezet om iets te veranderen aan de vrijwillige ouderbijdrage. “Dit is een bijdrage die ouders moeten betalen voor schoolreizen. Vaak is het zo, dat als ouders het niet kunnen betalen, de scholier niet mee mag. Dit vind ik verschrikkelijk. Iedereen moet gelijk behandeld worden, ongeacht het inkomen van de ouders. Dit punt kwam vaak terug bij de pizza-bijeenkomsten en spelen we door aan de politiek.”
En dat politieke spelletje, daar houdt Anouk wel van. Lobbyen, praten, je punt maken tegenover de politiek. “Het LAKS wordt erg serieus genomen door de Tweede Kamer. Een paar keer per jaar ga ik naar Den Haag om met politici te praten. Dan praat ik met de leden van Kamercommissie Onderwijs.”
Lekker direct zijn helpt
De kneepjes van het lobby-vak heeft ze ondertussen ook wel onder de knie. “Kamerleden zijn ook gewoon mensen. Wat werkt: Vooral direct zijn in wat je wil. Je kan er wel heel veel omheen draaien en gladde praatjes hebben, maar dat is voor niemand duidelijk. Een week voordat we langs gaan, sturen we ook een mail met alle punten die we willen bespreken. Zo kunnen de Kamerleden zich ook goed voorbereiden.
“Bij de politiek moet je geduldig zijn. Voordat er iets verandert gaat er vaak ontzettend veel tijd overheen. Maar over de vrijwillige bijdrage voor ouders bijvoorbeeld, zijn al wel Kamervragen gesteld. Dat is in ieder geval al een begin!”
Kom met ijzersterke argumenten
Door politici wordt Anouk erg serieus genomen, maar dat is niet overal zo. “Als je jong bent en je een punt wil maken, kunnen sommige mensen daar een beetje raar over doen. Alsof je niet weet waar je het over hebt als je negentien bent. Onzin natuurlijk. Iemand dacht een keer dat ik de secretaresse was, haha. De beste oplossing om het tegendeel te bewijzen is met ijzersterke argumenten komen.”
Zich tegenover oudere mensen bewijzen vindt Anouk niet eens zo heel belangrijk. “Ik vind het belangrijker dat ik zo veel mogelijk kan doen voor scholieren. Het is helaas vaak zo dat er veel over scholieren wordt gepraat, maar niet met. Bijvoorbeeld met thuiszitters. Ik vind het heel belangrijk dat zij ook het woord krijgen. Zo ken ik een verhaal van een jongen met autisme. Hij wilde heel graag naar school, maar vijf dagen was vanwege overprikkeling te veel voor hem. Twee dagen zou hem wel lukken. Maar dat mocht niet van zijn school. Alles of niets. Dat is toch niet normaal?”
Het zit erop!
Nu zit haar voorzitterschap er bijna op. “Het bestuur bestaat altijd alleen maar uit scholieren. Ik heb net examens gedaan, dus ik ben volgend jaar geen scholier meer. Over tien dagen neem ik afscheid van LAKS, maar ik zal wel op de achtergrond actief blijven. LAKS zit toch wel een beetje in mijn hart.”
Nu gaat Anouk European Studies doen in Amsterdam. Daarnaast wil ze actief worden in de politiek. Maar hoe en wat, weet ze nog niet precies. “Ik ben nog op zoek naar een leuk projectje."