HUMAN

Waarom jouw flauwe grap over meisjes de top van de ijsberg is

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom jouw flauwe grap over meisjes de top van de ijsberg is

Of eigenlijk de bodem van de piramide. Van 25 november tot 10 december roept stichting Emancipator mannen op om zich uit te spreken tegen vrouwengeweld. Sinds #MeToo is het duidelijk geworden dat er iets moet veranderen. En dat begint al met iets heel simpels.

Een paar jaar geleden stapte ik in de bus vanuit de middelbare school. Buschauffeurs waren meestal stoffige vijftigjarige mannen (of oud-ministers), maar deze keer zat er een jonge vrouw achter het stuur. Jongens die voor me instapten, begonnen meteen te gniffelen. "Oh jeetje, een vrouw achter het stuur. Dat kan nóóit goed gaan." Die opmerking leek toen misschien een flauwe grap. Nu realiseer ik me dat niets minder waar is.

Misschien herinner je je als jongen wel die momenten in de kleedkamer dat het gaat over 'de meisjes' en het ene cliché na het andere voorbij komt. En waarbij niet per se vleiend over vrouwen werd gesproken, maar juist seksistisch en rolbevestigend. En dat die gasten uiteindelijk zeggen: "Ah joh, gekkigheid. Moet kunnen toch?"

De Piramide

Als je over een meisje een kleinerend grapje maakt, hou je onbewust het idee in stand dat vrouwen minderwaardig zijn. En kom je terecht op de glijdende schaal. Dit denkbeeld kan namelijk doorslaan in nafluiten, fysiek of seksueel geweld óf nog erger. Mannen blijven namelijk (onbewust) in de veronderstelling dat zij de macht hebben.

De piramide van Stichting Emancipator, die zich bezighoudt met ongelijkheid tussen man en vrouw vanuit het perspectief van de man, maakt dit maar al te duidelijk:


(Bron: Stichting Emancipator)

"Psst meisje"

Wie herinnert zich Noah nog, van het Instagram-account Dear Catcallers? Zij maakte een maand lang selfies met mannen die haar nariepen op straat, de volgende stap in de piramide. Als we eenmaal verder gaan met meisjes te downgraden, wordt het ook veel vanzelfsprekender dat je ze wel kunt naroepen of nafluiten op straat. Noah maakte in vier weken pijnlijk duidelijk hoe groot dit probleem is. Onze vrienden van NOS-Mashup maakten daarom een report met haar:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Merendeel van de daders is man

#MeToo. Niemand had het de afgelopen weken over iets anders. Overal ter wereld deden vrouwen (en mannen) hun verhaal over seksuele intimidatie en misbruik. Tijdens de White Ribbon Campagne (van 25 november tot 10 december) vraagt Stichting Emancipator aandacht voor vrouwengeweld, wat nog een stapje verder gaat zelfs.

En niet voor niets, als je beseft dat 45 procent van de volwassen Nederlandse vrouwen sinds haar vijftiende te maken heeft gehad met fysiek of seksueel geweld. Tien procent heeft een verkrachting meegemaakt. In negentig procent van de gevallen is de dader een man.

Het gaat om alle mannen

Volgens Emancipator kan dit probleem alleen met álle mannen worden opgelost. Het is aan hen om zich af te keren tegen dit gedrag en zo de de kloof tussen vrouw en man te dichten.

Dit probleem gaat daarom niet alleen om de jongens die de buschauffeur bespotten. Ook ík was verkeerd in die situatie door hen niet hierop aan te spreken. Net zoals de jongens die zwijgen in plaats van een sok in de mond van hun klasgenoot te stoppen tijdens de stoere praat in de kleedkamer.

Skippen dus, die onschuldige 'grapjes'. We sluiten af met 48 opmerkingen die meiden/vrouwen voor hun kiezen kunnen krijgen (en mannen niet).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie