Waarom een broek kopen voor €10,- een slecht idee is
- Nieuws
- Waarom een broek kopen voor €10,- een slecht idee is
Dat de kledingindustrie vervuilend is, komt niet als een verrassing. De industrie is verantwoordelijk voor meer CO2-uitstoot dan de internationale luchtvaart en zeetransport bij elkaar. Een ander groot probleem is watervervuiling. Door bijvoorbeeld het kleuren van de kleren, komen chemicaliën in het water terecht. Een simpel spijkerbroekje maken kost al snel zo'n 7500 liter water. Bizar! En toch blijven we fast fashion kopen. Waarom?
Fast fashion is mode met een extreem korte omlooptijd. Goedkope merken willen snel inspelen op trends, die elkaar vliegensvlug opvolgen. Nieuwe ontwerpen moeten meteen in de winkels liggen, waardoor een enorme druk komt te liggen op het productieproces. Als een trend weer uit de mode is, wat snel zo is, worden de kleren in de uitverkoop gegooid. Hierdoor is het eigenlijk het hele jaar door sale. Wat leuk is voor je portemonnee, maar laten we het eens hebben over de andere kant van het verhaal.
Lets talk slow
"Waarom zou je vijf topjes willen? Eén mooie is toch genoeg!" vindt Stephanie van den Sigtenhorst (28). Drieënhalf jaar geleden richtte ze het platform Let’s Talk Slow op en dit jaar bracht ze het boek A Sustainable Wardrobe uit. Op haar platform probeert Stephanie mensen bewust te maken van de negatieve milieueffecten. Ook geeft ze tips waar je op kan letten voor een duurzame garderobe en promoot ze merken die het beter doen dan fast fashion-ketens. "Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact die kleding heeft op het milieu. Ze weten bijvoorbeeld niet dat er veel water nodig is voor een jeans of dat er chemicaliën worden gebruikt."
Zelf was Stephanie zich ook niet altijd bewust van de negatieve effecten van de mode-industrie. Tien jaar geleden begon ze met haar studie aan het Amsterdam Fashion Institute. Daar werd wel verteld dat de industrie vervuilend is, maar die informatie landde nog niet helemaal. Na haar afstuderen ging Stephanie aan de slag bij een duurzaam merk. De vacature leek haar wel wat, dat het duurzaam was had geen prioriteit. Maar toen ze daar werkte, ging er een knop om. "Ik leerde wat ik kon veranderen aan mijn eigen garderobe en waar ik op moest letten met kleding kopen."
Stephanie ging tweedehands en duurzaam kleding kopen, fast fashion-winkels sloeg ze over. "En ik schreef me bijvoorbeeld uit voor nieuwsbrieven van de goedkopere ketens. Als je het niet ziet, mis je het ook niet. Omdat we continu impulsen krijgen van bijvoorbeeld reclames, gaan we dingen kopen die we eigenlijk niet nodig hebben."
'Met een klein budget voel je je klein'
Gilles Tijmes (23) koopt wél fast fashion. Hij is in transitie om een man te worden en dit is voor hem een makkelijke en snelle manier om een 'mannelijke' garderobe op te bouwen. "Op deze leeftijd ben je heel erg aan het zoeken naar wie je bent. Ik misschien nog wel meer vanwege mijn transitie. Ga ik me als influencer kleden of meer een alternatieve hippie kant op?"
Gilles is student en heeft daarom niet het budget om echt te investeren in duurzame kleding, dat vaak duurder is. Ondanks dat hij zich bewust is van de negatieve kanten van fast fashion. Op de middelbare school leerde hij ook over de slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en milieuvervuiling. "Dat blijft wel hangen, maar ja, met een klein budget voel je je heel klein. Je hebt het gevoel niet veel te kunnen betekenen."
Tweedehands shoppen
Een duurzame kledingkast hoeft niet per se te betekenen dat je duurzaam geproduceerde kleding moet kopen."Ik kijk bijna altijd of ik iets tweedehands kan vinden. Er is mega veel te vinden!" zegt Stephanie. Ook Gilles ziet voordelen van tweedehands items. "Het is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar je hebt ook nog een vet uniek kledingstuk, en iets dat nog redelijk sustainable is." Wat je ook nog altijd kunt doen, is kleding ruilen. "Misschien ben je zelf uitgekeken op de kleding maar voor een ander is het weer iets nieuws," aldus Stephanie.
Duurzame kleding een investering
Duurzame kleding heeft een eerlijke prijs, waardoor het vaak duurder is dan fast fashion-items, maar daarmee investeer je ook echt. "Als je één mooie top hebt waar je echt blij van wordt, is het die investering wel waard. En als je iets koopt wat duurder is dan ga je daar ook duurzamer mee om dan wanneer je een shirtje koopt voor tien euro. Dan denk je: 'Ach, het was maar tien euro, ik kan wel weer een nieuwe kopen.'"
Maar Gilles vindt het nog wel spannend om zo'n duurdere aankoop te doen. Voor zijn transitie droeg hij bijvoorbeeld veel kleding die oversized en neutraal is, waarmee hij zichzelf goed kon verstoppen. Nu wil hij een sprekendere stijl. Of, zoals hij het zelf omschrijft: "De kledingstijl van een rockster die met pensioen is en af en toe met zijn vrienden een biertje drinkt in de kroeg." Maar, dat is volgens hem moeilijk te vinden. "Je wilt statement-pieces en dingen die opvallen, maar je hebt je hele leven je best gedaan om níet op te vallen. Daardoor twijfel ik vaak of iets bij me past en vind ik het tricky om een dure aankoop te doen."
Als alles klopt en hij weet wat zijn stijl is wil Gilles wel duurzame kleding kopen. Dan pas kan hij veilige investeringen doen. "Nu is het belangrijk voor me om een solid ground te hebben, een goede fundatie voor de rest van mijn leven, maar ik weet ook dat ik een inhaalslag moet gaan maken voor waar ik steken heb laten vallen."
Tips voor een duurzame kledingkast
Voor een duurzame kledingkast heeft Stephanie tips: "Zorg dat je fast fashion niet meer ziet. Kijk eens naar wie je volgt op social media en vraag je af of je blij wordt van wat zij delen en wat jij zou willen kopen. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven en denk na over wat je nodig hebt en wat ontbreekt in je kast." Stephanie benadrukt dat de kleding die je koopt niet altijd van een duurzaam merk hoeft te zijn. "Als je iets ziet wat je leuk vindt, waarvan je weet dat je het lang gaat dragen en dat het van goede kwaliteit is, dan zou ik daarvoor gaan. We moeten gewoon een beetje af van die weggooicultuur."
Gerelateerd
Interview
In gesprek met Wasia Project: over North Sea Jazz, verschillende crowds en hun aankomende EPInterview
In gesprek met Olivia Dean: over North Sea Jazz, nieuwe muziek en haar liveshows3FM nieuws
De Jeugd Van Tegenwoordig ontwerpen tattoo en worden ouder in Van A Naar Backstage3FM nieuws
Royal Blood over Måneskin, voetbal en tienjarig jubileum self-titled album