HUMAN

Merel (21) en Veerle (22) onderzochten one night stands

foto: Veerle (l) en Merel (r)
  1. Nieuwschevron right
  2. Merel (21) en Veerle (22) onderzochten one night stands

Met iemand naar huis gaan na het stappen is voor veel jongeren het hoogtepunt (?) van de avond. Toch zit je vaak de volgende ochtend gewoon weer moederziel alleen op de fiets, in de bus of tram. Eenzaamheid ten top toch?! Studenten Merel en Veerle dachten dat in ieder geval en gingen op veldonderzoek.

Merel en Veerle wilden onderzoeken of er een verband bestaat tussen eenzaamheid en one night stands; of je minder of juist meer eenzaam wordt van zo'n avondje seks. Het onderwerp van het onderzoek was volgens Merel niet heel ver gezocht. "Wij vroegen ons af wat jongeren doen als ze eenzaam zijn. Toen kwamen we uit bij seks."

Het interessante aan dit onderzoek is volgens Veerle dat beide onderwerpen taboe zijn. "Seks leeft enorm onder jongeren, bijna iedereen doet het. Ook voelen alle jongeren zich weleens eenzaam. Waarom wordt over beide dan zo weinig gesproken?"

Paringsdans in de kroeg

Het grootste deel van het onderzoek vond plaats in, hoe kan het ook anders, de kroeg. "We studeren culturele antropologie en een belangrijk onderdeel van deze studie is observatie," zegt Merel "En hoewel het lastig is om een one night stand observeren, kunnen we wel observeren wat daaraan vooraf gaat. In een club of kroeg is vaak een soort paringsdans gaande. Meiden met hakken, mannen met blousejes, drankjes worden voor elkaar gekocht en telefoonnummers uitgewisseld."

Een schoolopdracht maken tijdens een avondje stappen; wij kunnen ergere dingen bedenken. Toch vond Veerle het lastiger dan ze had gedacht. "Wij komen vaker op die plekken om zelf uit te gaan, maar nu waren we daar als onderzoeker. Je moet extra goed letten op dingen die je normaal gesproken niet opvallen. Je merkt ineens dat iedereen zijn beste beentje voorzet omdat ze iemand willen 'regelen'."

Ze mochten dan wel bezig zijn met serieus onderzoek, tijdens het observeren stonden Merel en Veerle gewoon op de dansvloer met een biertje in hun hand. Ondertussen scanden ze de ruimte af, op zoek naar mannen. Niet om te fixen, maar voor een interview. Om echt te weten te komen of heteroseksuele mannen tussen de twintig en dertig jaar oud minder, of juist meer eenzaam worden van het hebben van een one night stand, moesten Merel en Veerle wel met hun doelgroep praten.

Slechte openingszin

Op onbekende mannen afstappen om naar hun one night stands te vragen, vonden ze soms best awkward. Merel: "Veel jongens schrokken van zo’n directe vraag, maar ze vonden het uiteindelijk heel interessant. Sommigen dachten dat het een slechte openingszin was en probeerden ons te versieren. Je bent toch in een club, daar hangt nou eenmaal een seksuele sfeer."

De studenten trommelden uiteindelijk zestien mannen op om met hen in gesprek te gaan. Merel merkte tijdens de interviews dat de grootste motivatie voor het hebben van een one night stand, lust is. Maar onbewust hopen ze vaak toch op meer. "Ze hebben een leuke nacht, maar de volgende ochtend gaat je one night stand er vandoor. Dan komen de mannen na een drukke dag thuis en staan ze uiteindelijk toch weer alleen te koken. Ze hopen dat het meisje van de one night stand nog appt, maar dat doen ze eigenlijk nooit."

Maar kort afgeleid

Deze momenten waren confronterend voor de mannen, want: ze waren weer hartstikke alleen. De uitkomst van het onderzoek van Merel en Veerle is dan ook dat een one night stand een ‘korte termijnafleiding’ is van eenzaamheid.

Op korte termijn leidt de gezellige nacht je af van je eenzaamheid, want je hoeft niet alleen naar huis. Maar op de lange termijn is een one night stand een versterking van eenzaamheid, omdat bijna alle mannen in de interviews aangeven dat ze zich verdomd alleen voelen nadat hun one night stand weg is. Ook balen ze ervan dat er daarna geen contact meer is.

Iedereen anders eenzaam

Je af en toe eenzaam voelen is hartstikke normaal, maar toegeven dat je eenzaam bent nog niet. Volgens Veerle heeft dat onder andere te maken met sociale media. "Sociale media zijn een onderdeel van je identiteit geworden. Het is hoe je jezelf presenteert naar de buitenwereld, vrienden worden uitgedrukt in likes. Er ligt nu zo’n druk op het hebben van een leuk leven, eenzaamheid past daar niet bij."

Zelf voelen Merel en Veerle zich ook weleens eenzaam. Vooral op de middelbare school had Merel daar last van. "Op de middelbare school krijg je veel te verduren met alles wat er in jezelf en om je heen gebeurt. Elke jongere probeert zijn eigen weg te vinden en ik denk dat er veel mensen zijn die zich op dat moment eenzaam voelen."

Eenzaamheid is niet voor iedereen hetzelfde. De één heeft weinig vrienden en voelt zich daarom alleen, de ander heeft wel vrienden maar heeft geen betekenisvolle band met hen. Volgens Merel heeft iedereen daar weleens mee te maken gehad. "Je kunt veel vrienden hebben, maar als de band die je met hen hebt niet betekenisvol is, wat is de vriendschap dan waard? Veerle is het daarmee eens. ‘De momenten waarop ik me het meest eenzaam heb gevoeld is juist in een groep.’

Ster advertentie
Ster advertentie