Hierom word je ongelukkig van Instagram
- Nieuws
- Hierom word je ongelukkig van Instagram
Dat constante geloer en geanalyseer van anderen op Insta is niet goed voor je slaap, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Beter neem je wat gas terug.
"Nee, nee, ik heb het druk vanavond, dus ik kom niet naar het café." En dan zit je weer 's avonds, alleen op de bank, met ingehouden woede door je Instagram-timeline te scrollen, verlangend naar het leven van anderen.
Herkenbaar? Vast wel, als je tussen 14 en 24 jaar bent. Uit Brits onderzoek onder deze jongeren blijkt namelijk heel duidelijk dat Instagram qua sociale platforms de meeste negatieve invloed heeft op je psychische gezondheid.
(Onze vrienden van NOS op 3 interviewden ons panellid Annegien 'fetchingtigerss' Schilling over de resultaten)
Bang om buiten de boot te vallen
Hoe vaker je op Instagram rondkijkt, hoe groter de kans is op gevoelens van eenzaamheid, depressie en onzekerheid over je lichaam, ontdekten de onderzoekers. Om de top 5 van meeste negatieve effecten af te maken: Snapchat stond op twee, daarna volgden Facebook, Twitter en YouTube.
In het onderzoek keek men naar veertien eigenschappen en op zeven daarvan scoorde Instagram het hoogst: slaapgedrag, perceptie van lijf, angst om buiten de boot te vallen, pesten, en gevoelens van angst, depressie en eenzaamheid.
Niet alleen maar negatief
Overigens was het geen totale misère wat betreft Instagram. De ruim 1.500 ondervraagde jongeren waren namelijk positief over Instagram wat betreft zelf-expressie, zelfbeeld en emotionele steun.
Ons panellid Annegien Schilling is één van de 600 miljoen actieve gebruikers op Instagram. Haar account Fetching_Tigerss is één van de meest succesvolle van Nederland. Met haar foto's stelt de zeventienjarige Annegien dit soort thema's juist aan de kaak, door de grenzen van het toelaatbare op te zoeken en mensen zo aan het denken te zetten.
Om met al die negatieve en positieve reacties om te gaan, heeft ze voor zichzelf bepaald dat er twee verschillende Annegiens zijn: een online Annegien en een offline Annegien. Hieronder legt ze het uit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
(Alle foto's van ANP)