Diëgo (20) is dragqueen: "Ik draag wat ík wil!"
- Nieuws
- Diëgo (20) is dragqueen: "Ik draag wat ík wil!"
Diëgo (20) doet nu precies een jaar drag. In aanloop naar Gay Pride sprak Tussenuur met hem over de scene, de brugklas en experimenteren met kleding.
Je eerste keer drag was op het Milkshake Festival in 2016 in Amsterdam. Hoe vond je dat?
"Eerlijk? Ik vond het doodeng. Wat zouden mensen van me denken? Wat zouden ze van me zeggen? Hoe zouden ze reageren? Aan de andere kant was ik natuurlijk ook excited. Tijdens het klaarmaken en de reis naar het festival toe vond ik het echt spannend.
"Ook al ga je naar een open minded feest; mensen kunnen nog steeds judgen. Maar mijn vrienden hebben me er echt doorheen gesleept."
Hoe lang ben je eigenlijk bezig met klaarmaken?
'Dat ligt aan de look. Meestal ben je wel drie tot vier uur zoet, sowieso zit ik drie uur in de make-up. En dan nog een uur outfit aantrekken. Padding, en zo."
Sorry, wat? Padding?
"Ja, dat is schuimrubber tussen je panties stoppen, waardoor je een meer vrouwelijk figuur krijgt."
Duidelijk, dank je. Is drag voor jou een hobby?
"Een hobby vind ik geen goede term. Dat is meer iets als punniken of breien. Nee, dit is echt een dedication. Drag is niet puur je verkleden als vrouw; het is een kunstvorm waarin heel veel mogelijk is."
(Fotograaf: Dylan van Vliet)
Je alter ego heet 'Darcy' (denk: die boze fee uit Winx-club #jeugdsentiment). Heb je dan ook een andere identiteit als dragqueen?
"Nee, ik ben gewoon nog steeds Diëgo. Natuurlijk speel je soms wel een karakter als dit bij de look past, maar ik kan niet zeggen dat ik compleet iemand anders ben.
"Bij sommige queens is dat wel zo. Het mooie aan drag is ook dat iedereen er een andere invulling aan geeft."
Hoe zijn dragqueens onder elkaar?
"Pfoe, soms wel competitief. Vooral met wedstrijden, dan wil iedereen gewoon de beste zijn. Maar zoals ik al zei, iedereen doet het anders. Soms kunnen queens ook wel shady zijn (een term voor gemene opmerkingen die dragqueens naar elkaar kunnen maken, RED).
"In plaats van: 'Leuke outfit', zeggen ze liever: 'Meid, je pruik zit scheef' of 'Meid, wat zit je make-up dom'! Maar dan moet je gewoon een grote bek terug hebben: 'Tja, dan zit het maar dom, ik doe het tenminste nog zelf. Dat kan ik van jou niet zeggen', zeg ik dan. Badum tss. Zo hou je je staande."
Hoe reageerde je familie toen je begon met drag?
"Nou, ze supporten me volledig, maar ze vonden het ook spannend. Ze waren vooral bang dat ik de verkeerde mensen tegen zou komen. Niet iedereen gaat er even goed mee om. De kans om in hartje Amsterdam als dragqueen in elkaar geslagen te worden, is er nog steeds."
Hoe kleedde je je in de brugklas?
"Toen begon ik juist met experimenteren. Je bent aan het puberen, hormonen komen op. Je krijgt de identiteitscrisis die iedereen wel heeft. Ik kwam in een soort gothic/emo/grunch/punk-fase terecht. Ik ging helemaal die kant op.
"Maar in de derde klas deed ik precies het tegenovergestelde. Chanel en Gucci waren toen mijn patroonheiligen."
En wat doe je nu?
Diëgo heeft een jaar styling gedaan aan de Artemis Academie in Amsterdam. Nu gaat hij een opleiding visagie volgen aan de B Academy en meer met drag doen. Volgend jaar wil hij naar Arnhem om mode te studeren.
"Tja... wat ben ik nu eigenlijk qua kleding. Nu ben ik eigenlijk een combinatie van alles en nog wat. In ieder geval draag ik gewoon wat ík zelf wil."
Zou je andere tieners ook aanraden om te experimenteren met kleding?
"Ja, ik ben mezelf heel dankbaar dat ik dit heb gedaan. Ik heb de kans gepakt om mijn eigen identiteit te ontdekken. Als je de drang voelt om verschillende stijlen qua look uit te proberen; just do it."
Werd je niet gepest?
"Natuurlijk kreeg ik ook rotreacties, niet iedereen gaat het begrijpen. Ik heb heel veel vrienden in de brugklas verloren. Maar ja, zijn het dan wel vrienden?
"Meid, sommige mensen moet je gewoon uit je leven bannen."
Video niet beschikbaar
(Fragment van Diëgo tijdens de Superball in Amsterdam uit de docu Nooit Meer Zonder. Muziek: Bran Soeters)