HUMAN

Bram (18) staat op de lijst van de SP in Den Bosch

  1. Nieuwschevron right
  2. Bram (18) staat op de lijst van de SP in Den Bosch

In de maand voor de gemeenteraadsverkiezingen spreekt 3FM Tussenuur met vier jonge kandidaat-raadsleden. Deze keer stellen we onze vragen aan Bram Roovers van SP Den Bosch. "Ik wilde het de dag na de verkiezingen over de uitslag hebben, terwijl de rest van de klas dat echt niets kon schelen."

Bram staat op nummer drie op de lijst. De SP heeft nu drie zetels in Den Bosch. Hij studeerde Wiskunde, maar is gestopt met zijn studie. Volgend jaar gaat hij Geschiedenis studeren. Nu bezorgt hij post en hamburgers en werkt ook bij de Albert Heijn.

#1. Op je 18de de politiek in… Jij was zeker niet die populaire boy in de klas?

“Echt een nerd, haha. Ik was heel erg stil en las veel boeken. Ik was echt een soort van geobsedeerd door geschiedenis. Maar nu ben ik wel socialer geworden hoor, haha.

“Op mijn veertiende werd ik lid van Rood, de jongerenorganisatie van de SP en op mijn zestiende werd ik lid van de SP. Ik groeide op in een rechtse omgeving, maar keek anders tegen dingen aan. Mijn omgeving wil bijvoorbeeld zo weinig mogelijk belasting betalen voor mensen die niet werken. En het liefst helemaal niets. Ik wil juist niet in een land wonen waar mensen die geen werk hebben omkomen van de honger.

#2. En wat vinden je vrienden ervan?

“De meeste veertienjarigen zijn niet zo bezig met maatschappelijke onderwerpen. Mijn klasgenoten en vrienden begrepen ook niet zo goed waar ik allemaal mee bezig was. Ik wilde het de dag na de verkiezingen hebben over de uitslag, terwijl de rest van de klas dat echt niets kon schelen.

“Sinds de laatste verkiezingen mochten vrienden van mij ook stemmen en hadden we het wel over politiek. Soms vinden ze het interessant om erover te praten, maar vaak ook niet. Ik kan heel lang doorpraten over bepaalde onderwerpen en dan zeggen mijn vrienden wel eens: 'Kap er nou maar mee!'”

#3. Even zonder gekheid, wat wil je doen tussen al die dikke dossiers en saaie vergaderingen?

“Er wordt inderdaad veel vergaderd over cijfers. Maar achter die cijfers ligt wel een samenleving, waarin ook jongeren leven. Die jongeren wil ik vertegenwoordigen. Wij vinden bijvoorbeeld thema’s als internetveiligheid en milieu belangrijker dan oudere mensen dat vinden. Dat wil ik ook zeker aankaarten.”

#4. Waar komt die fascinatie voor de politiek vandaan?

“Dat weet ik eigenlijk niet. Daar zou ik echt wel eens een zelfonderzoek op los mogen laten. Hoe ontstaat een interesse? Zoals ik eerder aangaf, merkte ik anders te denken dan mijn omgeving. En daar wilde ik iets mee doen.”

#5. Hoe zorg je ervoor dat die oude mensen naar je gaan luisteren?

“Binnen mijn eigen partij nemen ze mij serieus. En waarom zouden ze dat niet doen, als ik me prima voorbereid en goed werk lever?”

#6. Welk verkiezingsbelofte staat bovenaan je lijstje?

“Ik zet me ten eerste in voor de SP an sich en ga niet voor een bepaald onderwerp de politiek in, natuurlijk. Dus een echte verkiezingsbelofte heb ik niet. Ik vind woningbouw een interessant thema. Hier kan de gemeente ook veel in betekenen. Een streven van de SP is dat we meer en betere sociale huurwoningen willen. Hoe iemand woont, bepaalt alles. De kwaliteit van wonen heeft te maken met hoe oud mensen worden.

#7. Waarom zijn gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk?

“De gemeente is de eerste laag van de overheid waar mensen mee te maken krijgen. De gemeente bepaalt veel voor je. Hoe je woont, hoe het verkeer is en tot hoe laat de kroeg open is.”

#8. Volgende stap: Den Haag?

“Dat is wel een stille ambitie, dat zou ik wel heel leuk vinden. Maar het lijkt me ook heel leuk om les te geven. Ik zie wel hoe het loopt."

Ster advertentie
Ster advertentie