MT50 Flashback: Twee hits door jubilea van de BBC
- Nieuws
- MT50 Flashback: Twee hits door jubilea van de BBC
We nemen twee keer een duik in de tijd deze keer. Eerst gaan we exact veertig jaar terug, naar ‘Auntie’. Dat was geen loflied aan iemands tante, maar een ode aan de Britse omroep BBC, die in 1972 het gouden jubileum vierde. Vervolgens schuiven we 25 jaar op, want ook toen de BBC 75 jaar bestond, in 1997, kwam er een jubileumsingle uit. En allebei werden ze een hit in Nederland.
Gouden jubileum
De Britse staatsomroep BBC werd opgericht in 1922. In 1972 werd door de Eurovisielanden uitgebreid stilgestaan bij het gouden jubileum van de omroep, onder andere met een show met bekende Europese artiesten die toen de crème de la crème van de lichte muziek vormden (maar die nu zo goed als vergeten zijn) en een muzikale ode door die artiesten.
De ode heette ‘Auntie’. ‘Auntie’, ofwel ‘tantetje’, is de koosnaam voor de BBC, zoiets als ‘tante Pos’ bij ons vroeger de koosnaam voor de PTT was. Het nummer werd niet eens door een Engelsman geschreven, maar door de Nederlander Hans van Hemert. Gezongen werd het door een internationaal gezelschap van zes artiesten (of eigenlijk zeven, want er zit een duo bij) uit zes verschillende landen.
Internationale artiesten
Uit Nederland kwamen onze eigen Sandra & Andres. Dat duo had er bij ons eind 1972 al zeven hits opzitten sinds 1970, waarvan er zes de top 10 bereikten. De grootste, ‘Als het om de liefde gaat’ (ook geschreven door Hans van Hemert) uit het voorjaar van 1972, eindigde dat jaar als vierde op het Eurovisie Songfestival (dat destijds heel wat meer in de belangstelling stond dan tegenwoordig).
Het Eurovisie Songfestival werd dat jaar gewonnen namens Luxemburg door Vicky Leandros met ‘Après toi’. Vicky had met dat land verder niets te maken, want ze kwam uit Griekenland. Vanaf haar achtste woonde ze echter in Duitsland. ‘Après toi’ was bij ons een nr.1-hit. Ook Vicky was op ‘Auntie’ te horen.
Jazzzangeres
Nog een Songfestival-connectie: namens Zweden nam Alice Babs deel aan ‘Auntie’. Alice Babs was in 1958 de eerste Zweedse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival; ze eindigde dat jaar als vierde. Vanaf de jaren ’60 was ze vooral bekend als jazzzangeres in de band van Duke Ellington.
Namens Frankrijk is Enrico Macias te horen op ‘Auntie’. Macias is geboren in het Noord-Afrikaanse Algerije, dat destijds (in 1938) nog een kolonie van Frankrijk was. Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog in 1961 vluchtte Macias naar Frankrijk en daar is hij blijven wonen. Alhoewel hij in de Mega Top 50 geen enkele andere hit wist te scoren, was hij in de seventies wel wereldwijd populair als chansonnier.
Miljoenen platen
Hildegard Knef was een Duitse zangeres, die in de jaren ’60 en ’70 veel succes had met Duitstalige chansons. Ze verkocht in haar carrière zo’n 3 miljoen platen; een bewijs dat je zonder hitsingles ook best een aardig bestaan als zangeres kunt opbouwen.
De laatste stem op ‘Auntie’ is misschien wel het bekendst; die is van Demis Roussos. Roussos is geboren in Egypte. Nadat zijn Griekse ouders in de Suezcrisis al hun bezittingen waren kwijtgeraakt, verhuisde het gezin terug naar Griekenland. In de Nederlandse hitparade had Roussos er eind 1972 net een nr.1-hit opzitten met ‘My reason’. In januari 1974 zou voor Demis in ons land de teller al staan op drie #1-hits en drie #2-hits. Demis komt aan 40 miljoen verkochte platen in zijn carrière; hij is letterlijk en figuurlijk geen kleine jongen.
Flop in Engeland
Dat hele gezelschap zong in december 1972 dus het nummer ‘Auntie’, dat exact veertig jaar geleden z’n hoogste positie bereikte in de voorloper van de Mega Top 50: de single stond op een vierde plek. Een grote hit dus bij ons, maar juist in het land van de BBC sloeg het nummer helemaal niet aan: in Engeland is ‘Auntie’ compleet geflopt. Bovendien kreeg Hans van Hemert ook nog eens een beschuldiging van plagiaat aan z’n broek, omdat het nummer wel erg veel zou lijken op ‘Those were the days’ van Mary Hopkin. Niet dat Van Hemert daar veel van leerde, want in 1976 componeerde hij ‘The party’s over’ voor Sandra Reemer, die daarmee nu solo naar het Eurovisie Songfestival ging. En al weer leek het volgens velen sprekend op ‘Those were the days’…
75-jarig bestaan
Als de BBC in 1972 vijftig jaar bestond, dan was de omroep in 1997 dus 75 jaar oud. Tijd dus voor een nieuwe ode. Nu ging het initiatief niet uit van de Europese landen, maar van de Britten zelf. En nu werd niet gekozen voor een nieuw lied, maar voor een cover van een nummer dat op dat moment –toeval of niet– exact 25 jaar oud was. Dat was ‘Perfect day’, een albumnummer van Lou Reed.
Dit keer bekostigde de BBC de opname van de single zelf. De opbrengsten gingen naar goede doelen. En dit keer was het gelukkig wel een doorslaand succes. In Groot-Brittannië stond het nummer drie weken lang bovenaan, in de Mega Top 50 kwam het tot de zesde plek. Het singletje is anderhalf miljoen keer verkocht. Elk land mocht z’n eigen goede doel uitkiezen; in Engeland is het geld besteed aan het BBC Children in need appeal; bij ons ging het naar het Duchenne parent project.
Artiesten
De rij deelnemende artiesten was bij ‘Perfect day’ groter dan het zevental van ‘Auntie’. In de clip van ‘Perfect day’ zie je achtereenvolgens voorbijkomen (hou je vast): Lou Reed zelf, Bono, Skye Edwards (zangeres van Morcheeba), David Bowie, Suzanne Vega, Elton John, dirigent Andrew Davis, de groep Boyzone, operazangeres Lesley Garrett, reggaezanger Burning Spear, operazanger Thomas Allen, het Brodsky Quartet, Heather Small (van M People), Emmylou Harris, Tammy Wynette, Shane McGowan (van the Pogues), hoornspeelster Sheona White, Dr. John, Robert Cray, Huey Morgan (van de Fun Lovin’ Criminals), Ian Boudrie (van the Lightning Seeds), zangeres Gabrielle, Evan Dando (van the Lemonheads), saxofonist Courtney Pine, het gehele BBC Symphony Orchestra, Brett Anderson (van Suede), het Visual Ministry Choir, Joan Armatrading, Laurie Anderson (zangeres en de partner van Lou Reed) en Tom Jones. Waarna de clip eindigt met opnieuw Lou Reed.
Factor 5
In 25 jaar tijd groeide het aantal artiesten dus van 6 naar 30. Dat belooft nog wat voor de jubileumsingle die er ongetwijfeld aan zit te komen voor het honderdjarig bestaan van de BBC. Wordt het aantal artiesten dan opnieuw met een factor 5 vermenigvuldigd? Dan wordt dat een single met 150 uitvoerenden! We moeten nog tien jaar wachten, maar we verheugen ons er nu al op…
Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50