Het succes van 'Julia' komt mede doordat de single in 154 versies verscheen. In elke versie werd een andere vrouwennaam gezongen, waarbij afgelopen week Sanne, Esther, Karin, Linda, Monique, Sophie en Kim het populairst waren. De 154 verschillende versies leverden Nick & Simon eerder deze week al het wereldrecord meeste digitale single releases van één artiest of band binnen 24 uur op.
Nick & Simon nemen met 'Julia' de koppositie over van Anouk. Zij kwam vorige week nog op #1 binnen met haar Songfestival-inzending 'Birds'. Het was voor het eerst dat een Nederlandse Songfestival-hit de bovenste positie in de Mega Top 50 behaalde. Deze week zakt Anouk naar #4.
Met 'Julia' scoren Nick & Simon hun tweede #1-hit in de Mega Top 50. In de herfst van 2008 vertoefde 'Hoe Lang' namelijk al een weekje aan kop. Daarnaast scoorden de Volendammers nog twaalf andere hits en hadden ze ook succes met Acda & De Munnik. De samenwerking 'Kijk Me Na' van Simon Keizer en Paul de Munnik bereikte #2, terwijl 'Sterker Nu Dan Ooit' van Nick Schilder en Thomas Acda zelfs de koppositie behaalde.
Major Lazer & Busy Signal & the Flexican & FS Green: Watch out for this (Bumaye) (34)
Major Lazer heet eigenlijk Thomas Wesley Pentz en is afkomstig uit Philadelphia. Je kunt hem ook kennen onder een ander pseudoniem, Diplo. In 2008 richtte Pentz het dancehall-project Major Lazer op samen met Switch, maar sinds vorig jaar doet hij het in z’n eentje. En prompt scoorde Major Lazer een top 5-hit in de Mega Top 50 met ‘Get free’.
Inmiddels zijn we een jaartje verder. Op ‘Watch out for this’ krijgt Major Lazer hulp van de Jamaicaanse dancehall-artiest Busy Signal, ofwel Glendale Gordon. Maar dat niet alleen; het tweetal leent voor ‘Watch out for this’ een sample uit Nederland. De nieuwe Major Lazer-single is namelijk gebaseerd op ‘Bumaye’ van the Flexican feat. Typhoon. The Flexican, die eigenlijk Thomas Goethals heet, is geboren in Mexico, maar woont gewoon in Amsterdam; hij is lid van het hiphopcollectief Flinke Namen.
In 2005 al nam the Flexican het nummer ‘Bumaye’ op. De kreet ‘Bumaye’ komt uit een documentaire over de bokswedstrijd tussen Mohammed Ali en George Foreman in 1974, een wedstrijd die ook wel bekend staat als de rumble in the jungle, omdat hij georganiseerd werd in Kongo. Tijdens het gevecht riepen de Ali-fans “Ali bomayé”, ofwel “Ali, maak hem af!” The Flexican verstond dat verkeerd en maakte er ‘Bumaye’ van. De laatste die we horen op ‘Watch out for this’ is de Amsterdamse producer FS Green, het alias van Franklin Groen. Alles bij elkaar is het dus een internationaal gezelschap, dat ‘Watch out for this (Bumaye)’ tot hit weet te maken.
Bill Withers: Ain’t no sunshine (41)
Wat één minuutje in De wereld draait door al niet kan doen! Op maandagavond 18 maart mochten de heren van Racoon hun ideale muziekavond samenstellen in het dagelijkse programma van Matthijs van Nieuwkerk. Ze kozen onder meer voor ‘Ain’t no sunshine’ an Bill Withers.
‘Ain’t no sunshine’ stamt uit 1971 en was de debuuthit voor Withers. In Nederland bereikte het nummer een 19e plek, maar in Amerika kwam de single zelfs tot nummer 3. Het stelde Bill Withers in staat om beroepsmuzikant te worden, want tot dan toe maakte hij wc-brillen voor vliegtuigen in de fabriek. In 1989 werd ‘Ain’t no sunshine’ opnieuw een hit, maar nu in een remixversie. Dit keer kwam Bill er tot de 26e plaats mee.
In De wereld draait door zagen we hoe de populairste groep van Nederland (Racoon staat op #1 in de Album Top 100) met veel respect sprak over Bill Withers. En we zagen Withers zelf ook nog wat uitleggen over het ontstaan van ‘Ain’t no sunshine’. Blijkbaar maakte dat korte fragment dusdanig veel indruk, dat Nederland massaal op zoek is gegaan naar de download van het nummer. Met als resultaat een derde hitnotering voor ‘Ain’t nu sunshine’, 42 jaar na de oorspronkelijke release.
Kodaline: High hopes (44)
Het blijft goed gaan met Kodaline in Nederland. Vorig jaar sleepte de band een Megahit in de wacht voor ‘All I want’, wat hen een 24e plaats opleverde in de Mega Top 50. En dat kunnen de heren deze week voortzetten met hun tweede notering, ‘High hopes’. Zanger Stephen Garrigan, gitarist Mark Prendergast, drummer Vinny May en bassist Jason Boland scoorden met ‘High hopes’ al een nummer één-notering in hun vaderland, Ierland.
Voor ‘High hopes’ hebben de heren een lekker dramatische clip geschoten, met thema’s als moord, zelfmoord, liefde en geweld en een hoofdrol voor de Ierse acteur Liam Cunningham, die je wellicht kent van de tv-serie ‘Game of thrones’. O, en mocht je nog nieuwsgierig zijn naar wat kodaline nou eigenlijk betekent, dan kunnen we je uit de droom helpen: kodaline is helemaal niets; het is door de band verzonnen om er zeker van te zijn dat ze een naam kozen waar alleen zij recht op hadden.
Mister and Mississippi: Northern sky (48)
De onderste nieuwkomers in de Mega Top 50 deze week zijn de heer en mevrouw Ippy, op #48 binnen met ‘Northern sky’. Deze week werd de band genomineerd voor twee 3FM Awards; ze maken kans om tot Beste nieuwkomer en tot Serious talent uitverkoren te worden. En blijkbaar hebben die nominaties de band goed gedaan, want hun debuutsingle ‘Northern sky’ is deze week binnen!
Samgar Lemuël Jacobs, Maxime Barlag, Tom Broshuis en Danny van Tiggele kennen elkaar van de Herman Brood academie, de pop-opleiding in Utrecht. Anderhalf jaar na de oprichting van de band hebben ze met hun debuutalbum al een top 10-notering achter de kiezen en als kers op de taart volgt daar nu een Mega Top 50-hit op.