90s Request jaaroverzicht: '94 - '95
- Nieuws
- 90s Request jaaroverzicht: '94 - '95
Het is 90's request op 3FM: een week lang muziek en herinneringen uit de jaren negentig! Op de Mega Top 50 site lees je iedere dag het chart en muzieknieuws van 2 jaargangen uit dat decennium; vandaag 1994 - 1995.
‘La solitudine’
1994 begint al meteen heel bijzonder. De Italiaanse Laura Pausini begon in november 1993 aan een opmars met haar debuuthit ‘La solitudine’. Dat is een nummer dat zanger / presentator Paul de Leeuw blijkbaar erg aanspreekt, want hij volgt al snel met een coverversie, vertaald als ‘Ik wil niet dat je liegt’. En die Nederlandstalige versie blijkt al snel minstens zo populair te zijn als het Italiaanse origineel!
Beide versies staan half december 1993 gezamenlijk in de top 5, met kerstmis staan ze samen in de top 3 en vanaf 8 januari staan beide nummers zelfs drie weken lang op #1 en #2 in de Mega Top 50. En daarbij blijkt Paul de Leeuw aan het langste eind te trekken, want hij staat drie keer op kop, terwijl het origineel van Laura daar telkens een plaatsje bij achter blijft. Paul staat uiteindelijk negen weken lang bovenaan, terwijl Laura dan al weer langzaam op de terugweg is.
Marco Borsato
In 1994 kenden we de pizzabakker uit Alkmaar al een paar jaar, want in 1990 brak Marco Borsato door als winnaar van de voorloper van alle Idols-, Popstars-, X-factor- en Voice of Holland-varianten, de Soundmixshow, gepresenteerd door Hennie Huisman. Borsato won met een interpretatie van ‘At this moment’ van Billy Vera & the Beaters en probeerde vervolgens naam te maken als Italiaanstalige crooner. Dat werd geen succes, en na vier steeds kleiner wordende hitjes leek hij in 1992 roemloos in de vergetelheid te verdwijnen.
Maar twee jaar later blijkt hij zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben. Hij zingt nog steeds Italiaanse nummers, maar nu vertaald in het Nederlands; een idee van zijn producer John Ewbank (nota bene een geboren Engelsman). Op 20 augustus pakt Borsato de draad weer op met ‘Dromen zijn bedrog’, een vertaling van ‘Storie di tutti i giorni’ van Riccardo Fogli. Vijf weken later klimt het nummer naar #1 en daar wil het de rest van het jaar niet meer af. Dertien weken later, vlak voor kerst, is het de Hermes House Band die met ‘I will survive’ de ban weet te breken.
Die dertien weken op #1 is op dat moment een absoluut record en een verbetering met één week van de serie die Bryan Adams drie jaar eerder had neergezet met ‘Everything I do’. Kort daarop scoort hij ook de kortstgenoteerde #1-hit ooit. De opvolger van ‘Dromen zijn bedrog’ is‘Waarom nou jij’ en staat slechts één week bovenaan, begin 1995. Verderop in 1995 komen er nog eens drie hits bij (‘Je hoeft niet naar huis vannacht’, ‘You’ve got a friend’ en ‘Kom maar bij mij’). In de daaropvolgende jaren blijft hij gestaag hits scoren, met o.a. #1-hits voor ‘De bestemming’ in 1998 en ‘Binnen’ in 1999; dat laatste nummer wordt bovendien de laatste #1-hit van de 20e eeuw en eerste #1-hit van de 21e eeuw.
Happy Hardcore
’t Is vrolijker dan de hardcore house, met een gesampled refreintje, een zangeres, een stukje piano, een makkelijk meezingbare tekst, en midden '90s verkoopt het met bakken tegelijk: Happy Hardcore.
Bekendste en meest succesvolle exponent van de – vooral typisch Nederlandse – muziekstroming is het duo Charly Lownoise & Mental Theo, ofwel de Hagenees Raymond Roelofs en de Brabander Theo Nabuurs. In 1994 breken ze bescheiden door met hun debuuthit ‘Live at London’ (#38), maar een jaar later gaat het écht goed loos met een serie van negen top 10-hits die doorloopt tot in 1997. Daarnaast hebben ze een dubieus record in handen waar ze zelf waarschijnlijk niet zo blij mee zijn!
Ramon en Theo scoren vier keer een dikke #2-hit zonder het laatste stapje naar de nummer 1 hit te kunnen maken. En er is geen artiest in de MT50 geschiedenis die dat vaker deed. Maar goed, wereldwijd verkopen ze wel 3 miljoen platen. Hun vier grootste hits zijn:
- ‘Wonderfull days’ (1995; let op de spelfout in de titel!) [achter ‘No limit’ van de Smurfen]
- ‘Stars’ (1995) [achter ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis]
- ‘Fantasy world’ (1996) [achter ‘Killing me softly’ van the Fugees]
- ‘Hardcore feelings’ (1996) [achter ‘Banger hart’ van Rob de Nijs]
Maar ook op andere namen werd vrolijk gedanst. In 1995 breekt DJ Paul Elstak door in dezelfde stijl. Hij scoort in twee jaar tijd zeven top 10-hits achter elkaar, maar ook hij blijft op #2 steken, o.a. in 1995 met ‘Luv u more’. Verder hebben we nog Nakatomi (drie hits in 1995 en 1996 en jawel: ook zij komen niet hoger dan #2 met ‘Children of the night’), Dune (vijf top 10-hits in 1995 en 1996 met een #8-hit voor ‘Rainbow to the stars’ als beste resultaat) en Critical Mass (vier hits in 95/96, beste prestatie plek #10 voor ‘Believe in the future’).
Zijn er dan helemaal geen #1-hits te vieren voor de Happy Hardcore-knaapjes? Jawel hoor, in juli 1995 was het raak voor het Britse duo Technohead, dat vier weken bovenaan stond met ‘I wanna be a hippy’. Niet te horen, maar wel te zien in de clip van Technohead, zijn drie jongens waarvan we een jaar later veel meer van gaan horen. De drie kaalkoppen die staan te stuiteren op ‘I wanna be a hippy’ scoren in 1996 maar liefst drie #1-hits binnen één kalenderjaar als the Party Animals. Maar dat bewaren we dus voor een volgende keer.
Eurodance
Vorige keer al gezegd: de eurodance van 2 Unlimited is begin jaren ’90 wereldwijd mateloos populair. En uiteraard: dan liggen er copycats op de loer. Niet alleen de muzikale stijl van 2 Unlimited wordt van alle kanten nageaapt, zelfs de groepssamenstelling keert in heel veel nieuwe groepjes terug: je hebt gegarandeerd een hit als je op het podium een donkere rapper zet naast een lichte zangeres. En zodoende wordt het muzikale landschap in 1994/1995 bepaald door:
- 2 Brothers on the 4th Floor: met zangeres Des-ray en rapper D-Rock; hebben zelfs al een hit vóór 2 Unlimited; scoren 18 hits in de jaren ’90, waarvan ‘Dreams (will come alive)’ op #1 en ‘Never alone’ op #2 komen.
- Twenty 4 Seven: met zangeres Nance en rapper Stay-C; komen tot tien hits in zeven jaar tijd, met ‘Slave to the music’ en ‘Is it love’ als toppers op #6.
- T Spoon: met zangeres Linda Estelle en rapper Shamrock; scoren vanaf 1994 achttien hits, waarvan ‘Sex on the beach’ (#5 in 1997) het verst komt.
- Snap!: met rapper Turbo B en wisselende zangeressen. De Duitsers scoren met ‘The power’ al een #1-hit in 1990 en plakken daar nog eens een serie van tien top 10-hits aan vast, waaronder #1 met ‘Rhythm is a dancer’ in 1992 en #2 met ‘Oops up’ in 1990 en ‘The first, the last, eternity’ in 1995.
- Captain Jack; met zangeres Lisa Da Costa en rapper Franky Gee. Duits duo dat zeven hits scoort, waaronder #1-hits in 1996 voor ‘Captain Jack’ en ‘Drill instructor’.
- Culture Beat: met zangeres Lana Earl en rapper Jay Supreme. Duitse act met tien hits, waaronder een #1-hit voor ‘Mr. Vain’ en #2 voor ‘Got to get it’, beide in 1993.
- Cappella: met zangeres Kelly Overett en rapper Rodney Bishop. Italiaanse act met acht hits, waaronder een #1 in 1994 voor ‘Move on baby’.
- Melodie MC: duo uit Zweden met twee top 10-hits in 1993/1994, waaronder ‘Dum da dum’.
- Maxx: groep uit Duitsland met drie hits, waaronder de top 10-hits ‘Get-a-way’ en ‘No more (I can’t stand it)’ in 1994.
- Magic Affair: ook al uit Duitsland, met drie hits in 1994; o.a. ‘The omen’.
- Alex Party: uit Italië; twee hits, waaronder ‘Don’t give me your life’ uit 1995.
- La Bouche: Duits duo met Amerikaanse podiumact; scoren vier hits, waarvan ‘Be my lover’ de top 3 bereikt.
- Double Vision: uit Spanje; scoren twee hits in 1995, waaronder #2 met ‘Knockin’.
- E-rotic: Duits duo in het ‘o la la’-genre; scoren in 1995 drie keer, o.a. met ‘Max don’t have sex with your ex’ (#4).
Check ook de Mega Top 100 van 1994 en de Mega Top 100 van 1995.
Ed Adams
Muziek- en chartliefhebber Ed Adams hielp in 2011 bij het compleet maken van het ingescande Mega Top 50 exemplaren archief en zoekt wekelijks de leukste chartweetjes bij elkaar. Deze week schrijft hij bovenstaande jaaroverzichten.