'Muzieksmaak is aan te leren'
- Nieuws
- 'Muzieksmaak is aan te leren'
Hoe komt het dat heavy metal of r&b voor de één takkeherrie is en voor de ander juist geweldig? Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat het vooral komt door de hoeveelheid dissonantie die we ervaren tijdens het luisteren. Hoe vaker we iets horen, hoe meer we het leren te waarderen.
Het is iets ongrijpbaars: de muzieksmaak van mensen. Wat de één te gek vindt, wordt door de ander beoordeeld als afschuwelijk. Onderzoekers van de universiteit van Melbourne deden onderzoek en zij kwamen tot de conclusie dat onze muzieksmaak vooral wordt beïnvloed door herkenning. Muziek die we ervaren als moeilijk, ruw en hard, vinden we in principe minder leuk. Het komt doordat wij in akkoorden die we nog nooit hebben gehoord, moeilijk de afzonderlijke noten kunnen onderscheiden die samen het akkoord vormen. Getrainde musici bleken beter in het horen van afzonderlijke noten en dat zou een verklaring kunnen zijn waarom zij over het algemeen meer muziekstromingen kunnen waarderen.
Muziek leren te waarderen
Maar gelukkig is het te leren om bepaalde muziek leuker te vinden. Hoe vaker je iets hoort, hoe meer je het waardeert. Dat zou kunnen verklaren waarom we het werk van oude musici als Bach of Mozart vaak beter in het gehoor vinden liggen dan recenter klassiek werk. Iedereen heeft wel eens Bach of Mozart gehoord, dus zijn we meer gewend aan hun muziek.
Aan de andere kant: oudere mensen kwamen vroeger nauwelijks in aanraking met elektronische muziek en hebben daarom ook weinig met Tiësto en Armin van Buuren. Als zij deze muziek vaker zouden luisteren, is er een kans dat zij het wel leuk zouden vinden. En heb je zelf allerlei vrienden die van jazz houden, maar vind je er zelf weinig aan? Ga eens wat meer mee naar een jazzconcert en wie weet...
bron: NRC Handelsblad / The Observer