Anouk nieuw op #1 in Album Top 100 - Daft Punk op #2
- Nieuws
- Anouk nieuw op #1 in Album Top 100 - Daft Punk op #2
In bijna de hele wereld is Random Access Memories van Daft Punk deze week binnengekomen op #1 in de albumlijsten, behalve in Nederland. Bij ons moeten de Fransen Sad Singalong Songs van Anouk voor zich dulden.
Anouk: Sad singalong songs (1)
Terwijl bijna overal in de wereld ‘Random access memories’ van Daft punk bovenaan de downloadlijsten staat, is het in Nederland onze eigen Anouk die met ‘Sad singelong songs’ de boventoon voert. Het album is haar negende #1-notering; ‘Hotel New York’ stond het langst bovenaan: 12 weken in 2004 en 2005! Met negen #1-albums staat Anouk op een gedeelde zesde plaats samen met U2, Marco Borsato, Michael Jackson en the Golden earring. Het meeste aantal #1-noteringen staat al jaren op naam van BZN met 17 (!) stuks.
‘Sad singelong songs’ nam Anouk op met de Zweedse muziekproducenten Martin Gjerstad en Tore Johansson (Franz Ferdinand, The Cardigans, Martha Wainwright), waarmee ze ook werkte op haar albums ‘For bitter or worse’ (4x #1 in 2009) en ‘To get her together (1x #1 in 2011). Aan ‘Sad singelong songs’, dat uitgebracht is op haar eigen Goldilox-label, hebben ze twee jaar gewerkt. Inmiddels is ze al bezig met een nieuw album, dus het gaat niet weer twee jaar duren! Op 16, 18 en 20 oktober doet Anouk ‘Symphonica in Rosso’, en zal ze nummers van het album ‘Sad singelong songs’ zingen met een orkest.
Daft Punk: Random access memories (2)
Het is nu al de hype van 2013, ‘Random access memories’, het vierde album van het Franse duo Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christol, alias Daft punk. Overal in de wereld knalt het album binnen op de eerste plaats, alleen bij ons moeten ze Anouk boven zich dulden. Wel is het album van Daft punk bij ons hun bestgenoteerde album; ‘Discovery’ kwam in 2001 niet verder dan de 11e plaats.
Op ‘Random access memories’ werkt het duo met Nile Rodgers (producer en lid van Chic), Pharrell Williams (Neptunes), Giorgio Moroder (producer disco jaren ’70), Julian Casablancas (zanger the Strokes), Paul Williams (liedjesschrijver van veel middle of the road nummers, onder andere the Carpenters en Barbra Streisand), Todd Edwards (house producer), Panda Bear (experimentele muzikant), DJ Falcon (Franse dj/producer) en Chilly Gonzales (pianist).
Uit deze opsomming blijkt de verscheidenheid. Het is dan ook de verdienste van Daft punk om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Hetgeen echter niet betekent dat het album eenheidsworst is geworden, verre van dat! Het album is een ode aan disco en softpop uit de jaren ’70 en ’80. Daft punk werkt al weer aan nieuw materiaal en remixen van hun eigen nummers. De eerste wordt ‘Get lucky’
The National: Trouble will find me (7)
Als een band zich the National noemt, dan moet deze wel uit de Verenigde Staten van Amerika komen, want een democratisch land meer nationalistisch dan de V.S., is bijna niet denkbaar. The National, ontstaan in 1999, komt uit Cincinnati, Ohio. De naam heeft echter niets van doen met patriottisme van de leden. Onlangs verklaarde zanger Matt Berninger dat het zelfs helemaal geen betekenis heeft. Goed, dan maar over naar de muziek, want die betekent zeker wat. Na ‘High violet’ (#23 in 2010) boekt de band met ‘Trouble will find me’ hun hoogste notering, want het album komt binnen op de zevende plaats. O ja, als Berninger zou mogen kiezen voor een andere naam voor zijn band, dan zou hij kiezen voor … the Strokes!
Joe Bonamassa & Beth Hart: Seesaw (11)
Dat smaakt naar meer, moeten Joe Bonamassa & Beth Hart gedacht hebben na het album ‘Don’t explain’ dat de twee in 2011 opnamen en de negende plaats bereikte. En dus doken de twee weer samen de studio in en namen het album ‘Seesaw’ op. Dat is geen album met bluesnummers wat je zou verwachten van een bluesgitarist en blueszangeres.
‘Seesaw’ is een album met vooral veel soulnummers en een enkel bluesnummer. Allemaal covers van Aretha Franklin (‘Seesaw’), Donny Hathaway, Tina Turner, Nina Simone, Billie Holiday, Buddy Miles, Melody Gardot, Slackwax, Lucinda Williams en twee nummers van Etta James. Bonamassa en Hart namen het album op in januari in de Revolver Studios’s in Thousand Oaks en in The Cave in Malibu, beide in Californië.
Wil je horen hoe deze nummers live klinken? Boek dan als de wie de weer een kaartje voor hun concerten op 29 en 30 juni in Carré. Zijn er geen kaartjes meer, dan niet getreurd, want er worden opnames gemaakt voor een DVD!
Thirty seconds from Mars: Love lust faith / Dreams (14)
Twee keer eindigde de Amerikaanse band Thirty seconds from Mars op de 31e plaats. In 2007 met ‘A betautiful lie’ en twee jaar later met ‘This is war’. Het werd dus tijd dat ze eens een echte albumnotering scoren en dat gebeurt nu met hun vierde album ‘Love lust Faith + dreams’, dat ze onder andere opnamen in Amsterdam. Wil je alles weten over het nieuwe album, luister dan de albumspecials uit ‘Met Michiel’ terug, waarin frontman Jared Leto alles over het album vertelt.
Claudia de Breij: Alleen (16)
Elke vrijdagmiddag doet ze op 3FM het programma ‘Claudia d’r op’ en het afgelopen seizoen was ze te zien als presentator van het mediaprogramma ‘De kunst van het maken’. Maar Claudia de Breij is vooral cabaretier. ‘Alleen’ is de titel van haar zesde theaterprogramma, waarmee ze te zien was in het nieuwe De LaMar theater in Amsterdam. Op ‘Alleen’ staan de liedjes die daar de afgelopen tijd zijn opgenomen, waaronder de single ‘Nederland’, die ze opnam voor de rubriek ‘Voor de koning’ in het programma ‘Pauw & Witteman’. Op ‘Alleen’ wordt Claudia begeleidt door Sander Geboers (toetsen) Reyer Zwart (snaren) en Jan van Bijnen (snaren en trompet).
Jamie Cullum: Momentum (27)
Zaterdag 13 juli staat Jamie Cullum voor de derde keer op North Sea Jazz, dat sinds 2006 wordt gehouden in Rotterdam. De voorlaatste keer dat Cullum het festival aandeed, was in 2009 toen hij voor het eerst zijn versie van ‘Don’t stop the music’ van Rihanna speelde. De eerste keer op North Sea Jazz was in 2004, dat tevens zijn doorbraak betekende in ons land. Onder de twaalf nummers op ‘Momentum’, zijn zesde studioalbum, prijkt naast een duet met Roots Manuva (‘Love for sale’) ook een cover: ‘Pure imagination’ van Gene Wilder, een compositie van Cole Porter. ‘Momentum’ betekent voor de 33-jarige Cullum de overstap van jeugd naar volwassenheid.
Texas: The conversation (46)
Het voorlaatste studioalbum van de Schotse groep Texas, dateert uit 2005: ‘Red book’, geen groot succes met één weekje op #99. De grote successen boekte zangeres Sharleen Spitéri en haar zeven mannen in de jaren ’90 met hits als ‘Prayer for you’ (#31 in 1990), ‘Say what you want’ (#35 in 1997) en ‘Say what you want (all day, every day)’ feat. the Wu-tnag clan (#6 in 1998). In 2001 maakte de groep een korte opleving met de hit ‘Inner smile’ (#27).
Na ‘Red book’ laste de groep, die bestaat sinds 1986, een rustpauze in en bracht Spitéri twee soloalbums uit. Daarnaast werkte ze samen met de Duitse zanger Bobo, mee aan de track ‘Stirb nicht vor mir’ op het album ‘Rosenrot’ van de groep Rammstein. In september 2009 kreeg gitarist Ally McErlaine een hersenbloeding. Zijn herstelde duurde tot februari 2010 en het jaar daarop stond de groep sinds 2005 weer op het podium. ‘The conversation’ is het achtste studioalbum van Texas.
King of the world: Can’t go home (66)
De meeste nieuwe bandjes bestaan uit jonge gasten. King of the World is een uitzondering, want de gemiddelde leeftijd ligt rond de 45! En het is dat het jongste lid 31 is, want anders lag het gemiddelde boven de 50. En wie zijn die krasse knarren dan wel? Erwin Raymond Java (56, op gitaar), Fokke de Jong (50, op drums), Ruud Weber (46, op bas en zang) en de benjamin is Govert van der Kolm (31, op hammondorgel). Erwin, die 25 jaar werkte met Harry Muskee, de in 2011 overleden blueslegende, is King of the World gestart. Fokke de Jong drumde bij Normaal, Ruud Weber speelde bas bij Snowy white en Govert van der Kolm speelde mee met blues grootheid Matt Schofield. De naam King of the World refereert naar het gelijknamige nummer van John Lee Hooker van zijn album ‘Born in Mississippi, raised up in Tennessee’ uit 1973. Maar de naam van de band verwijst ook naar de big three: BB King, Albert King en Freddie King.
Giovanni Antonini: Bellini: Norma (89)
‘Bellini: Norma’ is geen album van de Italiaanse dirigent en blokfluittist Giovanni Antonini alleen. Aan het album wordt ook meegewerkt door Cecilia Bartoli, John Osborn, Sumi Jo, Michele Pertusi en Orchestra La Scintilla. ‘Norma’ is een opera in twee delen van de Italiaanse componist Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini, die overleed in 1835.
Airbourne: Black dog barking (90)
Na the Cat empire (op #98) komt er nog een album van een Australische band de Album Top 100 binnen. Airbourne met ‘Black dog barking’, hun derde studioalbum, geproduceerd door de Canadese rockzanger Brian Howes, voormalig lid van de rockband Closure. Airbourne bestaat sinds 2003 en wordt gevormd door de broers Joel (leadzang/leadgitaar) en Ryan O'Keeffe (drums/percussie), David Roads (ritmegitaar/zang) en Justin Street (bas/zang). De broers begonnen op elfjarige leeftijd met muziek maken. In augustus 2005 sloot de band een contract voor vijf albums. Ze hebben er dus nog twee te gaan.
The Cat empire: Steal the night (98)
Met ‘Brighter than gold’, Megahit in maart, heeft the Cat empire een leuk visitekaartje afgegeven, dat naar meer smaakt. Dat komt dan mooi uit, want nu is er het album ‘Steal the night’. Niet hun debuut, maar inmiddels het zesde studioalbum van deze Australische band, die volgend jaar 15 jaar bestaat.
De eerste nummers schreef zanger/percussionist Felix Riebl al in de zomer van 2011 in Athene. De volgende serie nummers ontstonden in april/mei 2012 in New Orleans. Het restant kwam in Melbourne, Australië tot stand, waar het album ook is opgenomen. Op 13 november komt de band naar de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dat is wel wat groter dan de Melkweg, waar ze in de zomer van 2004 stonden.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl
Ster advertentie
Ster advertentie