North Sea Jazz beïnvloedt de Album Top 100
- Nieuws
- North Sea Jazz beïnvloedt de Album Top 100
Veel artiesten die op het North Sea Jazz festival stonden komen (opnieuw) binnen in de Album Top 100 van deze week.
Rein Mercha: Vol passie & emotie (1)
De aanhouder wint! Twee weken lang zat hij dicht bij de eerste plaats, maar was Editors met ‘The weight of your love’ (deze week gezakt naar de achtste plaats) net iets sterker. Maar deze week lukt het Rein Mercha met zijn album ‘Vol passie & emotie’ wel, want het stijgt alsnog naar de eerste plaats van de Album Top 100. De echte naam van Rein Mercha, in juni tweede bij Bloed, Zweet & Tranen, dat gewonnen werd door Jason Bouwman, luidt Reinard Dewus en niet Richard Dewus zoals we eerder meldden . Dat wist ons Maria te melden. Verder vertelde ze ons dat Rein de afkorting is van Reinard en dat de naam Mercha komt van zijn oudste dochter. Bij haar geboorte is hij die naam gaan gebruiken als artiestennaam, als trotse vader. Bedankt Maria voor je informatie!
De nieuwe noteringen deze week kunnen we verdelen in twee groepen. De eerste groep bevat acts die niet op het North Sea Jazz festival optraden, vorig weekend in Rotterdam. De tweede groep zijn alleen maar acts die daar optraden.
De eerste groep:
Pet shop boys: Electric (15)
Hitsingles scoren Chris Lowe en Neil Tennant allang niet meer, ook al doen 3FM dj’s Gerard Ekdom en Michiel Veenstra nog zo hun best om het nieuwe materiaal op de zender te krijgen. De twee zullen dan ook blij zijn dat het album ‘Electric’, het 12e studioalbum van de Pet shop boys, op #15 binnenkomt. Voor een notering dat een beetje in de buurt komt, moeten we terug naar 1993, toen hun album ‘Very’ met vier hitsingles waaronder ‘Go west’ (#5), de achttiende plaats bereikte. Hoogst genoteerde album is ‘Actually’ uit 1987 dat tot #5 kwam.
Cody Simpson: Surfers paradise (50)
Mocht de muziekcarrière van Cody Robert Simpson (Gold Coast, Autralië, 11 januari 1997) geen groot succes worden, dan kan hij altijd nog zijn geld verdienen met zwemmen. Voordat hij in 2009 in zijn slaapkamer nummers van onder andere Jason Mraz en Justin Timberlake uploadde, behaalde hij twee gouden medailles tijdens zwemkampioenschappen in Queensland.
‘Surfers paradise’, zijn tweede album, gaat over het belangrijkste gebied aan de Gold Coast, waar hij vandaan komt. Cody: “Dit album staat voor dat deel van mij, mijn leefstijl, mijn herkomst. Op ‘Paradise’, mijn album uit 2012, was ik nog op ontdekkingstocht, persoonlijk, maar ook muzikaal. Op ‘Surfers paradise’ voelt het allemaal natuurlijker aan, alsof ik thuis kom en dat gevoel wil ik met mijn fans delen.”
Alela Diane: About farewell (76)
‘About farewell’ is het vierde album van de 30-jarige Amerikaanse zangeres Alela Diane Menig, kortweg Alela Diane. Tussen elk album zit twee jaar en alle vier albums bleven steken in de rangorde 76-71. We gaan er daarbij van uit dat ook ‘About farewell’ niet hoger komt. Op ‘About Farewell, uitgebracht op haar eigen label Rusted Blue Records, zingt Diane over haar scheiding van Tom Bevitori, voormalig lid van haar band Alela Diane & The Wild divine met wie ze in 2011 het gelijknamige album opnam (#74).
North Sea Jazz festival
Niet minder dan een recordaantal van 30 albums van NSJ-acts staan er deze week in de Album Top 100. Vorig jaar waren dat er 28, toen ook al een record. Onder die 30 zitten 5 (in 2012: 11) albums die er al in stonden, 19 albums gaan op herhaling (in 2012: 6) en zijn er 6 echt nieuw (in 2012: 11). Van die 7 komen 3 uit 2013. Over dus naar de tweede groep.
Miles Davis: NorthSea Jazz legendary concerts (26)
Eigenlijk valt Miles Davis niet onder de groep NSJ-acts. Hij trad daar vorige week namelijk niet op, omdat Miles Dewey Davis III op 28 september 1991 op 65-jarige leeftijd overleed. Davis heeft acht keer opgetreden op NSJ, alle jaren van 1984 – 1991. Het optreden dat hij op 13 juli 1985, dezelfde dag dat Live Aid plaatsvond, gaf met het Miles Davis Septet in het Tuinpaviljoen in Den Haag, is nu uitgebracht op de dubbelcd ‘NorthSea Jazz legendary concerts’, dat binnenkomt op #26.
Larry Graham & Graham central station: Raise up (38)
Vorig jaar gaf Prince een eigen concert op NSJ. Dit jaar kwam hij even langs om zijn grote voorbeeld, Larry Graham, aan het werk te zien en om even mee te spelen met zijn band, Larry Graham Central station.
Larry Graham introduceerde de funk bij Sly & the Family stone, begon in 1972 zijn eigen groep Hot chocolate (niet die van zanger Errol Brown) en later Graham Central station. Graham werkte lange tijd met Prince, die ook gastmuzikant is op het album ‘Raise up’ uit 2012, dat deze week binnenkomt op #38. Op NSJ speelde Graham samen met bassist Mark King van Level 42.
Anthony Hamilton: Back to love (43)
Anthony Cornelius Hamilton begon met zingen in het plaatselijke kerkkoor van zijn geboorteplaats Charlotte in North Carolina. In 1993 verhuist hij naar New York City, waar hij een platencontract sluit. Zeven jaar later wordt hij de achtergrondzanger bij soulzanger d’Angelo, die hem de kneepjes van het vak leert. In 2002 breekt Hamilton door met het zingen van het refrein van het nummer ‘Po folks’ samen met het rap kwartet Nappy roots. Twee jaar later brengt Hamilton het album ‘Comin’ from where I’m from’ uit, dat in de Verenigde Staten van Amerika meer dan 1 miljoen keer over de toonbank gaat. ‘Back to love’ is zijn vijfde album en komt uit 2011.
Ibrahim Maalouf: Dia – Diasporas/Diachronism/Diagno (69)
In april bereikte het album ‘Wind’ van de Libanees Ibrahim Maalouf de 65e plaats. Deze week gaat het dankzij het optreden vorig weekend op herhaling op #17. Daarnaast komt zijn album ‘Dia’ binnen op #69, dat net uit is. Maalouf komt uit een artiestenfamilie: zijn vader is trompettist Nassim Maalouf, zijn moeder pianiste Nada. Tijdens de Libanese burgeroorlog (1975 – 1990), vluchtte hij met zijn familie naar Parijs, waar hij op zijn zevende begon met trompet spelen met zijn vader.
Snarky puppy: Tell your friends (84)
Het had niet veel gescheeld of het Amerikaanse Snarky puppy had met twee albums genoteerd gestaan. ‘Ground up’ uit 2012 heeft het echter net niet gehaald, ‘Tell your friends’ uit 2010 wel. Snarky puppy komt uit Denton in Texas en bestaat uit 30 – 35 leden. Tijdens optredens staan er echter nooit meer dan 12 of 13 op het podium. Alle leden hebben ook nog een succesvolle carrière naast Snarky puppy. Van één lid is het zeker dat hij er altijd is: Michael League, want hij is de bandleider, componist en producer.
Hiatus Kaiyote: Tawk tomahawk (99)
Uit Melbourne in Australië komt de band Hiatus Kaiyote. De band, gevormd in 2011, wordt geleid door zangeres Nai Palm, die opvalt vanwege haar heftige kapsel, piercings en tatoeages. De band maakt future soul, wat wil zeggen dat klassieke invloeden van Stevie Wonder en Aretha Franklin samensmelten met invloeden van eigentijdse muzikanten als Flying lotus. De Amerikaanse zangeres Erykah Badu is fan van Hiatus Kaiyote en ook bandleden van The Roots vinden het een leuk bandje.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/