Eels scoort hoogste notering in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Eels scoort hoogste notering in Album Top 100

Na één week moet Los Angeles The Voices met hun album ‘Geloof, hoop en liefde’ de eerste plaats weer teruggeven aan Sandra van Nieuwland met ‘And more’, dat nu voor de zesde week de Album Top 100 aanvoert. Hoogste van 11 nieuwe noteringen, is Huub van der Lubbe met zijn eerste soloalbum. Verder valt ook op dat Eels hun meest succesvolle album tot nu toe scoort.

Huub van der Lubbe: Simpel verlangen (2)

“Ik had behoefte aan verstilling en een verlangen naar overdracht van mijn liedjes: kijk eens wat ik kan!”, zei zanger Huub van der Lubbe bij het uitkomen van zijn eerste soloalbum ‘Simpel verlangen’. Zo’n twee jaar geleden, na ‘Scherp de zeis’, het derde #1-album van zijn band de Dijk, stelde hij een Dijkloos jaar voor. Daarop ging Huub, inmiddels 59, met kleine liedjes, waaronder ook van de Dijk, de theaters in. Die optredens werden zo gewaardeerd, dat hij de studio in dook en ze met alleen een gitaar opnam. Over de Dijk maakt hij zich geen zorgen: “we worden samen oud”, mits hij af en toe wat anders kan doen. “Die ontwikkeling houdt mij jong van geest.”

Eels: Wonderful, glorious (11)

Echte hits scoorde de Amerikaanse act Eels nooit in ons land. Het meest bekend is nog ‘Novocaine for the soul’ dat in 1996 veel te horen was op Radio 3, zoals 3FM in die tijd heette. Het nummer is afkomstig van ‘Beautiful freak’ (#32 in 1997), het debuutalbum van Eels, waarvan Mark Oliver Everett (E) de grote initiator is. ‘Wonderful glorious’, het tiende studioalbum, nam hij op in de studio, die hij apart daarvoor liet bouwen in Los Feliz in Los Angeles, En het betaalt zich uit, want het scoort het beste van al zijn albums. Tot deze week kwam ‘Blinking lights and other revelations’ het verst: #18 in 2005.

Boef en de gelogeerde aap: Niet hier (25)

Uit Tilburg komt het duo van Boef en de gelogeerde aap. Boef, producer (Tom Maas) en de Gelogeerde Aap, rapper (Thomas Waterreus), brachten in 2009 de cd ‘Vind ons’ in eigen beheer uit. Twee jaar sloten ze een contract met het hiphop label TopNotch en dat resulteerde in het album ‘Wij zijn’ dat een weekje op #42 stond. Nog beter vergaat het ‘Niet hier’, dat binnenkomt op #25. De drie albums liggen in elkaars verlengde en ‘Niet hier’ vormt dan ook de afsluiter van een drieluik.

June Noa: Not guilty (36)

Soulvolle popmuziek met een vleugje jazz, zo zou je de muziek van Patricia uit Amsterdam kunnen omschrijven. Patricia? Maar we hebben het toch over June Noa? Klopt, maar Patricia klinkt niet soulful genoeg en valt niet op in de stroom van zangeressen. Dus koos ze voor June Noa. June staat voor juni, de maand waarin ze is geboren en Noa is een naam die ze als kind graag wilde. De muziek heeft ze vanuit huis meegekregen, haar vader speelde piano en daarmee begon haar grote liefde voor Motown en soulmuziek. Aan haar debuutalbum ‘Not guilty’ werken onder andere Pras (rapper Fugees) en Steve Greenwell (producer van zangeres Joss Stone), mee.

Mike Oldfield: Tubular beats remix (54)

‘Tubular bells’ is een standaardwerk van de Britse muzikant Mike Oldfield uit 1973, waarop hij bijna alle instrumenten zelf bespeelt. Diverse delen van het album (er staan slechts twee nummers op), zijn gebruikt in films, documentaires, tv-spelletjes. Wereldwijd zijn er 15 – 17 miljoen exemplaren van ‘Tubular bells’ verkocht. In ons land stond het in vier verschillende uitvoeringen genoteerd: ‘Tubular bells’ (#2 in 1975), ‘‘Tubular bells II’ (#15 in 1992), ‘Tubular bells III’ (#46 in 1998) en ‘Tubular bells 2003’ (#41 in 2003). En dan te bedenken dat ‘The millennium bell’ in 1999 bij ons geen notering kreeg. ‘Tubular beats’ is dus de vijfde uitgave van het werk, geremixt door Oldfield zelf en de Duitse producer Torsten Stenzel.

Ron Sexsmith: Forever endeavour (55)

Ronald Eldon Sexsmith (Ron Sexsmith), geboren op St. Catharines, Ontario, in Canada op 8 januari 1964, wordt bewonderd door iedereen van Paul McCartney tot Chris Martin, werkte samen met zowel Feist als Elvis Costello, én werd gecoverd door Emmylou Harris. ‘Forever endeavour’ is zijn dertiende album, maar pas het eerste dat bij ons een notering krijgt. Mitchell Froom, die drie albums van hem uit 1995 – 1997 produceerde, zat ook nu weer achter de knoppen.

Joseph Calleja / BBC Concert Orchestra: Be my love – A tribute to Mario Lanza (64)

Zelfs voor de Megaman is de Amerikaanse zanger/acteur Mario Lanza vrij onbekend. Wat wil je ook, hij leefde van 1921 – 1959, dat is meer dan 50 jaar geleden! De muziek van Lanza inspireerde de 35-jarige Maltese tenorzanger Jospeph Calleja tot het opnemen van een heel album, samen met het BBC Concert Orchestra o.l.v. Steven Mercurio.

Lilian Hak: Lust guns & dust (79)

We hadden al June Noa (zie onder #36), straks krijgen we nog iET (onder #88) en nu komt de derde Nederlandse zangeres aan bod. Lilian Hak, geboren in Bennekom, studeerde een jaar lang tegelijk aan het Conservatorium én de toneelschool. Haar passie voor muziek bleek sterker en in 2010 debuteerde ze met ‘Old powder new guns’ (#80). Voor dat album gebruikte ze samples uit beroemde films, met vooral veel drama en glamour. Op ‘Lust guns & dust’ haalt ze de inspiratie uit de bravoure en melancholie van de westerns met muziek van onder andere Ennnio Morricone.

iET: Kitchen recordings sessie 2 (88)

Als er een ‘Kitchen recordings sessie 2’ is, dan moet er ook een ‘Kitchen recordings sessie 1’ zijn toch? En dat klopt, want in oktober 2011 bracht Lisa van Viegen, die zich iET noemt, de EP ‘Kitchen recordings sessie 1’, opgenomen in haar keuken in Middelburg, uit. Oorspronkelijk was Iet het koosnaampje dat Budy Mokoginta, haar man, gitarist en producer, gebruikte. Maar omdat ze behoeft had aan een echte artiestennaam, adopteerde ze iET, dat volgens Lisa ook staat voor het gevoel dat ze met haar muziek wil teweeg brengen: een ‘intense emotional thrill’. Op ‘Kitchen recordings sessie 2’, dat wederom is opgenomen in haar keuken, die nu in Schiedam staat, zingt iET duetten met onder andere Janne Schra, Stevie Ann en Lilian Hak. Late dit jaar komt iET met het album ‘So unreal’, opgenomen met Russ Elevado (d’ Angelo, Erikah Badu, da Roots).

Macklemore & Ryan Lewis: The heist (93)

De single ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz stond al #1 in de Australische, Franse, Noorse en Nieuw-Zeelandse hitparade en staat inmiddels voor de derde week bovenaan de Amerikaanse Billboardlijst. Of het zover ook bij ons zal komen is niet de vraag, maar een kwestie van wanneer. Voor meer muziek van deze twee Amerikanen kun je terecht op het album ‘The heist’.

Unknown mortal orchestra: II (96)

Tot deze week deden ze hun naam eer aan: de rockband Unknown mortal orchestra. Wij hadden er nog nooit van gehoord en hun eerste titelloze album, dat in 2011 verscheen, heeft weinig potten weten te breken. Het trio, bestaande uit Ruban Nielson (zang), Jake Portrait (bas) en Riley Geare (drums), timmert sinds 2010 langs de weg en heeft sinds september 2012 een nieuw platencontract op zak. Met ‘Unknown mortal orchestra II’ hoopt deze rockband nu internationaal door te breken. Daarvoor gaan ze ook op tournee en wellicht heb je ze afgelopen woensdag gezien in Paradiso in Amsterdam.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl
Ster advertentie
Ster advertentie