Editors blijft op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Editors blijft op #1 in Album Top 100

Editors weten net op nummer 1 te blijven in de Album top 100 van deze week.

Editors: The weight of your love (1)

Ternauwernood blijft Editors met ‘The weight of your love’ de bovenste beste in de Album Top 100. Het album heeft slechts 3% voorsprong op de #2, ‘Vol passie & emotie’ van Rein Mercha, dat in het begin van de week aan de leiding ging. Het concert dat Editors afgelopen maandag gaf in de Gashouder in Amsterdam, heeft er echter voor gezorgd dat Mercha voor de tweede week van de eerste plaats wordt gehouden, maar de verschillen worden wel kleiner.

Jay-Z: Magna carta … holy grail (7)

Na zes soloalbums scoort Shawn Carter, alias Jay-Z, met ‘Magna carta … holy grail’ zijn hoogste notering. Solo kwam hij nooit hoger dan #12, dat was met ‘The blueprint 3’, in 2009. Wel haalde Jay-Z twee keer met anderen een top 10-notering. Met Linkin park: ‘Collinson course’ (#9 in 2004) en met Kanye West: ‘Watch the throne’ (#3 in 2011).

Nog voordat ‘Magna carta … holy grail’ (digital) verkrijgbaar was, waren er in de Verenigde Staten van Amerika al 1 miljoen stuks verkocht. Aantallen die echter niet meetellen voor een notering in de Billboard hitlijsten, omdat deze zijn weggegeven aan smartphone gebruikers van Samsung. Wel worden die aantallen meegeteld voor de toekenning van eremetaal als goud en platina platen.

De titel ‘Magna carta … holy grail’ is afgeleid van De Magna Carta, de naam van het handvest over vrijheden en rechtspraak dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 ondertekende. Dit werd door de Engelse leenmannen afgedwongen omdat zij vonden dat de koning zijn macht misbruikte. Het verdrag werd getekend in een weiland bij Runnymede, nabij Windsor. Naast vrouwlief Beyoncé, werken ook Justin Timberlake, rapper Nas, Ricky Ross en Frank Ocean mee aan het album ‘Magna carta … holy grail’.

Aly & Fila: Quiet storm (17)

Je zou het bijna vergeten dat Egypte meer is dan het Tahrirplein in Caïro en de Moslimbroeders die Morsi terugwillen als hun president. Maar ook in Egypte wordt muziek gemaakt en het swingt ook nog! Verantwoordelijk daarvoor zijn Aly Amr Fathalah (Aly) en Fadi Wassef Naguib (Fila), beide geboren in 1981 in Egypte, die elkaar kennen van jongs af aan. Ze maken trance en zijn geïnspireerd door de Duitser Paul van Dyke. Vijf jaar lang was het duo te gast tijdens de A state of trance concerten van Armin van Buuren. Niet vreemd dus dat hun albums uitkomen op Armada, het label van van Buuren. ‘Quiet storm’ is na ‘Rising sun’ (in 2010), het tweede album van Aly & Fila.

Robin Thicke: Blurred lines (46)

Tot 2013 was Robin Thicke de man van de hits ‘When I get you alone’ (uit 2003) en ‘Magic’ (uit 2008). Wie toen had gezegd dat de Canadees in 2013 wereldwijd zou scoren, was niet voor vol aangezien. Maar inmiddels is ‘Blurred lines’ feat. T.I. + Pharrell wereldwijd één van de bestverkochte tracks van 2013. In ons land zijn er meer dan 60.000 van verkocht, waarvoor hij twee weken geleden 3x platina kreeg uitgereikt. Het nummer heeft in bijna 50 landen op de eerste plaats gestaan!

Afgelopen week verscheen het album ‘Blurred lines’, dat komende week het 3FM album van de week is. Behalve de samenwerking met T.I. en Pharrell Williams, staat er ook een nummer op met de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar, ‘Give it 2 U’. Op 20 januari komt Thicke opnieuw naar Nederland, nu voor het verzorgen van het voorprogramma van Maroon 5 in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Maarten van Roozendaal: En noem het maar vrienden in levende lijve (59) / Barmhart (90)

Twee albums van Maarten van Roozendaal komen tegelijk de Album Top 100 binnen. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want vorige week maandag, 1 juli 2013, overleed de cabaretier en liedjesschrijver, op 51-jarige leeftijd aan kanker. Voordat Maarten van Roozendaal (Heiloo, 3 mei 1962) in 1980 voor het eerst het podium opging, de Engelenbak in Amsterdam, had hij er al een heel leven opzitten. Dat bestond uit: geen afgeronde studie, lang zwerven in de krakerscène, veel drank (hij was barman) en angstaanvallen en depressies. Zijn eerste optreden was dan ook een soort van laatste hoop op een goede afloop. En dat was het.

Hij maakte zo’n twintig theaterprogramma’s. In 1994 kreeg hij loon naar werken, toen hij de jury- en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Terugkerende thema’s in zijn shows zijn leven, liefde, dood en drank. In 2000 kreeg hij voor ‘Red mij niet’, de Annie M.G. Schmidt-prijs, die wordt toegekend voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen. In 2008 won hij voor zijn voorstelling ‘Het wilde westen’, de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen. Geen van zijn albums kreeg een notering, tot deze week dus. Het dubbelalbum ‘En noem het maar vrienden in levende lijve’ verscheen in 2010 en werd opgenomen tijdens de theatertournee ‘En noem het maar vrienden’ in het seizoen 2009/2010. ‘Barmhart’ met Egon Kracht op contrabas en Marcel de Groot op gitaar, komt uit 2006 en was destijds genomineerd voor de Poelifinario.

Maarten Hartveldt: Efteling original Park soundtrack (60)

Het is vakantietijd en dus trekken veel mensen naar de pretparken, waaronder de Efteling in Kaatsheuvel. Bij de verschillende attracties wordt muziek gespeeld, die tot deze week nooit verkrijgbaar was. De liedjes, in 2005 gecomponeerd en destijds in een studio in Praag opgenomen door Maarten Hartveldt (Eindhoven, 1953), zijn nu verschenen op de cd ‘Efteling original Park soundtrack. Het album is uitgebracht op zijn eigen label Total Music Design, waarop ook albums van het Metropole Orkest uitkomen.

Het attractiepark De Efteling ging open op 31 mei 1952. In 1999 werden er tussen de struiken geluidsboxen geplaatst, waarop onder andere het Pardoesthema van René Merkelbach was te horen. Zes jaar later, in 2005, heeft Maarten Hartveldt een nieuwe versie geschreven en meerdere nummers voor de attracties opgenomen. Daarna scheidden de wegen van Efteling en componist, maar bleef de Efteling delen van de muziek gebruiken.

Al die jaren kreeg Hartveld verzoeken om de muziek, waar hij de rechten van bezit, uit te brengen. Hij wilde echter eerst de mix wat verbeteren. Dat is een hoop werk en werd telkens vooruit geschoven. Na een bezoek aan Disneyland in Californië, waar Hartveldt te gast was op de opening van Michel den Dulks wondermooie nieuwe Fantasy Faire, raakte hij geïnspireerd en ging aan de slag. Daarbij heeft hij zijn eigen muziek herontdekt en hij is er dan ook erg blij mee. Naast de parkmuziek voegde Hartveldt nog twee tracks toe die niet in het park te horen zijn maar bedoeld waren voor gebruik op radio, televisie en internet: dit zijn de Orkest Tune (0:11) en Hoornsignalen (0:24).

Ciara: Ciara (77)

Ciara Princess Harris (Austin, Texas, 25 oktober 1985), zou je nog kunnen kennen van haar hits met onder andere Enrique Iglesias (‘Takin’ back my love’) en Petey Pablo (‘Goodies’). Behalve zingen, acteert ze ook, is model, danst en schrijft en produceert mede haar eigen nummers. Op ‘Ciara’, haar vijfde studioalbum, dat als werktitel ‘One woman army’ meekreeg, werkt ze samen met L.A. Reid, haar ontdekker in 2004 en oprichter van LaFace Records. Uiteindelijk kreeg het album simpelweg de titel ‘Ciara’ mee; het nummer ‘One woman army’ heeft het album niet gehaald. De rappers Future en Nicki Minaj vervullen een gastrol op het album.

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/

Ster advertentie
Ster advertentie