MT50 Flashback: Teach-In wint Eurovisie Songfestival

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: Teach-In wint Eurovisie Songfestival

Je kunt het je misschien maar amper voorstellen, maar er is een tijd geweest dat Nederland de finale bereikte van het Eurovisie Songfestival. Sterker nog, er is zelfs een tijd geweest dat Nederland het Eurovisie Songfestival wist te winnen. Toegegeven: die tijd ligt al weer ver, ver achter ons. Achtendertig jaar geleden werd Teach-in de aller-allerlaatste Nederlandse winnaar van het liedjesfestival. ‘Dinge-dong’ zegevierde in 1975; de single kwam op 8 maart 1975 de Mega Top 50 binnen.

Nationale voorronde

In de Nederlandse voorronde, op 26 februari 1975, strijden drie artiesten om de uitzending naar Stockholm, waar later dat jaar het songfestival wordt georganiseerd. Naast Teach-in zijn dat Albert West en Debbie. In de eerste ronde wordt door een internationale jury uit drie inzendingen het winnende liedje bepaald. De winnaar, ‘Dinge-dong’, wordt vervolgens door alle drie artiesten gezongen, waarna een publieksjury van honderd leden de winnende artiest kiest. Teach-in krijgt 56 stemmen en verslaat daarmee Albert West (33 stemmen) en Debbie (11 stemmen). In de Nederlandse voorronde wordt ‘Dinge-dong’ nog met een Nederlandstalige tekst gezongen, maar op het Eurovisie Songfestival is de taalkeuze vrij. Tijdens de internationale finale kiest Teach-in voor het Engels en wordt het lied omgedoopt tot ‘Ding-a-dong’.

Douze points

Teach-in bijt op 22 maart de spits af op het Eurovisie Songfestival. Er doen ook enkele grote namen mee, zoals the Shadows uit Groot-Brittannië. Er geldt een nieuwe puntentelling: elk land mag aan tien andere landen punten uitdelen. Er mogen respectievelijk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt worden uitgedeeld. Die puntentelling is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. Omdat Teach-in als eerste optreedt, mag de Nederlandse jury ook als eerste de punten uitdelen. De allereerste ‘douze points’ uit de Eurovisie-geschiedenis zijn voor Luxemburg.

Overwinning

Nederland komt langzaam op gang in de puntentelling. Omdat je aan je eigen deelnemers geen punten mag geven, staat Teach-in na de eerste stemronde op nul punten. Daarna lopen de punten echter gestaag binnen; ‘Dinge-dong’ is de enige song die van alle andere landen punten krijgt. Na drie ronden Luxemburg aan de leiding en vijf ronden U.K. neemt Nederland in de negende stemronde de kop over van de Britten. Die koppositie wordt daarna niet meer afgestaan. Teach-in bouwt de voorsprong steeds verder uit en al één stemronde voor het einde is ‘Dinge-dong’ zeker van de eindoverwinning. En dat is maar goed ook, want van het allerlaatste land, Italië, krijgt Nederland maar één schamel puntje.
Uiteindelijk gaat ‘Dinge-dong’ er met de overwinning vandoor met veertien punten voorsprong op ‘Let me be the one’ van the Shadows. Als derde eindigen Wess & Dori Ghezzi namens Italië met ‘Era’. Teach-in wordt daarmee een waardige opvolger van ABBA, die in 1974 met ‘Waterloo’ de overwinning pakt. Overigens is niet iedereen even enthousiast over de Nederlandse inzending. Zo wordt Teach-in in sommige commentaren afgedaan als een ABBA-kloon en blijkt de tekst ook niet al te veel diepgang te hebben. Over het refrein (“Dinge-dong every hour, when you pick a flower, even when your lover is gone gone gone”) zegt een Engelse commentator: “When you sing ‘dinge-dong’ every hour while picking a flower, you may find out that your lover has gone a long time ago…”

Andere hits

‘Dinge-dong’ bezorgt Teach-in een Europese doorbraak, maar in Nederland heeft de groep het jaar daarvoor al een aardige naam opgebouwd. In 1974 bereikt de groep met zijn eerste drie hits telkens de top 10. Dat zijn trouwens geen singles die de tand des tijds doorstaan hebben; singles als ‘Fly away’ (#6 in april), ‘In the summernight’ (#3 in oktober) en ‘Tennessee town’ (#9 in december) hebben we sindsdien niet meer op de radio gehoord.
‘Dinge-dong’ wordt dan wel de nummer één van het Eurovisie Songfestival; in de Mega Top 50 valt het resultaat een tikkeltje tegen: een week na de Eurovisie-overwinning bereikt de single een derde plek als hoogste notering. Dat is dan weer wel de hoogste notering die een Nederlandse Eurovisie-inzending ooit bereikt heeft in de Mega Top 50. Na de Eurovisie-zege volgen nog eens vier top 10-hits voor Teach-in. In oktober 1975 is dat ‘Goodbye love’ (#5), het jaar daarop volgt ‘Upside down’ (#3, hun grootste hit), in 1978 de John Travolta-tribute ‘Dear John’ (#5) en tenslotte in 1979 het milieu-lied ‘Greenpeace’ (#5). De zwanenzang van Teach-in is in 1980 ‘Regrets’, dat op een 31e plaats eindigt, hun laatste van in totaal twaalf hits in Nederland.

Magere jaren

Na 1975 heeft geen enkele Nederlandse inzending het Eurovisie Songfestival meer weten te winnen. Edsilia Rombley komt in 1998 nog het dichtst in de buurt met een vierde plaats voor ‘Hemel en aarde’. Vanaf 2005 volgen echter de magere jaren; al acht jaar lang is Nederland niet meer door de halve finale heen gekomen; een ‘prestatie’ die geen enkel ander land is overkomen. Opvallend genoeg leveren die geflopte Eurovisie-inzendingen juist wel weer hitparadesucces op. Omdat de liedjes via download makkelijk bereikbaar zijn, volgt na de nationale voorronde een korte hype rondom de inzending. Op 3 maart 2012, exact één jaar terug dus, evenaart Joan Franka met haar indianentooi en het liedje ‘You and me’ de derde plek van Teach-in in de Mega Top 50. En dat terwijl ‘You and me’ twee maanden later genadeloos flopt op het Eurovisie Songfestival en opnieuw in de halve finale blijft steken.

Anouk

Nog twee maanden geduld en dan weten we hoe het Anouk vergaat tijdens haar Eurovisie-avontuur. De keuze is in ieder geval origineel; een rock chick op het podium, da’s wel even schrikken tussen de leuke popliedjes. Op 14 mei gaat het gebeuren; dan staat Anouk op het podium in het Zweedse Malmö en zingt ze ‘Birds’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50
Ster advertentie
Ster advertentie