90s Request jaaroverzicht: '98 - '99

  1. Nieuwschevron right
  2. 90s Request jaaroverzicht: '98 - '99

Het is 90's request op 3FM: een week lang muziek en herinneringen uit de jaren negentig! Op de Mega Top 50 site lees je iedere dag het chart en muzieknieuws van 2 jaargangen uit dat decennium; vandaag 1998 - 1999.

Megahits

Daar waar de Megahit in de jaren 1993 tot en met 1998 nog vooral gericht was op het voorspellen van een zo groot mogelijke hit, verschoof dat eind jaren 90 steeds meer van ‘hitgevoelig’ naar ‘nieuwe ontdekking’. En wat bleek: die nieuwe ontdekkingen waren eigenlijk best hitgevoelig. Zo liepen in 1998/99 ineens artiesten als Ocean Colour Scene, Barenaked Ladies, New Radicals, Liquido, Basement Jaxx, Guano Apes, Limp Bizkit, Lit of Travis tegen een Megahit aan. En maakten we kennis met Nederlandse talenten als Nilsson, E’velyne, Skik, Postmen, Billy the Kid, de Poema’s en de Spookrijders.

Eén van de grootste ontdekkingen van 3FM bleek uit Zeeland te komen. Op 21 februari 1998 werd ‘Liefs uit Londen’ tot Megahit verkozen van de dan nog totaal onbekende groep Bløf. Een aparte keuze; het leek wel kleinkunst. Toch wist het nummer er een 12eplek in de Mega Top 100 uit te slepen, maar daarna was er ook geen houden weer aan. Nóg een Megahit in 1998 (‘Wat zou je doen’) bezorgde de band hun eerste top 10-hit (#5) en negen hits in twee jaar tijd zorgden voor een vliegende start. In de 21e eeuw werden ze pas écht groot en kwamen er maar liefst vier #1-hits bij.

Ook de eerste twee singles van de Haagse strandtenthouder Dinand Woesthoff en zijn band Kane werden allebei tot Megahit gebombardeerd en werden relatief bescheiden hits: #45 voor ‘Where do I go now’ en #30 voor ‘Damn those eyes’. Ook voor Kane vormden de jaren ’90 de kraamkamer voor een serie #1-hits in de jaren ’00: tussen 2005 en 2010 stond de band vijf keer bovenaan in de Mega Top 50.

En niet te vergeten natuurlijk Ilse deLange die haar eerste twee singles Megahit zag worden. ‘I’m not so tough’ redde het in 1998 tot #35, ‘World of hurt’ strandde later dat jaar op #58. Toch bleek het de start van een succesvolle carrière, met twee #1-hits in 2008 en 2009 als hitparade-hoogtepunten.

Maar het is vooral Anouk die geliefd bleek als Megahitkandidaat. Maar liefst vier Megahits mocht ze achter haar naam schrijven tussen eind 1997 en eind 1999. Haar eerste vier hits werden allemaal tot schijf verkozen en drie daarvan (‘Nobody’s wife': #2 in 1997; ‘Sacrifice’: #6 in 1998; ‘R U kiddin’ me’: #3 in 1999) eindigden als erg grote hits. Alleen ‘It’s so hard’ (#29 in 1998) viel een beetje uit de toon. En ook voor Anouk geldt: vooral in de 21e eeuw kon ze gaan oogsten, met uiteindelijk een #1-hit met haar 23e hit (‘3 days in a row’ in 2009) als topper.

Dode rappers

Op RTL5 is al een paar weken ‘Holland in da Hood’ te bewonderen, een reality-programma over Nederlandse polderrappers die een kijkje gaan nemen in de Amerikaanse rapcultuur. Brave jongens uit Dokkum en Munstergeleen die zich wild schrikken als ze in het gang-leven van Los Angeles terechtkomen. Nee, dan gaat het er in de States wel anders aan toe. Zeker in de jaren ’90 trouwens, want toen kostten ruzies tussen rivaliserende gangstarap-bendes aan de Eastcoast en de Westcoast het leven aan twee grote R&B-talenten uit New York en Los Angeles. In september 1996 wordt 2Pac op z’n 25ste neergeschoten in LA bij een drive by shooting. Een half jaar later sneuvelt in dezelfde stad the Notorious BIG op z’n 24ste, eveneens na een drive by. In Nederland zijn beide kerels eigenlijk pas door hun dood bekend geworden.

Vooral 2Pac is uitgegroeid tot een postume cultheld, met een verheerlijking als van een idool. Niet slecht voor een crimineel dat vast heeft gezeten wegens een gewapende overval en een vermoedelijke verkrachting. In de bak verkocht hij in Amerika al meer dan een miljoen platen van ‘Me against the world’ en eenmaal weer op vrije voeten kwamen er nog eens tien miljoen bij voor ‘All eyez on me’. Op 7 september 1996 is het echter over en uit, wanneer hij na afloop van een bokswedstrijd wordt beschoten. Dat hij de best verkopende rap-artiest is, met een wereldwijde verkoop van meer dan 75 miljoen platen, daar heeft hij zelf weinig meer aan.Vóór z’n dood scoort 2Pac bij ons twee hits, wanneer hij dood is, komen er maar liefst elf bij. In februari 1999, dus ruim twee jaar na z’n dood, staat 2Pac bij ons op #1 met ‘Changes’, waarvan hij het belangrijkste stuk heeft overgenomen van ‘The way it is’ van Bruce Hornsby & the Range.

The Notorious BIG is ook zo’n fraaie. Vanaf z’n twaalfde was hij actief als drugsdealer. Op z’n zeventiende kwam hij vast te zitten wegens verboden-wapenbezit; een jaar later zat hij in de bak wegens het dealen van cocaïne. In 1995 komt daar nog eens een mishandelingszaakje bij. Vóór z’n dood is hij bij ons echter onbekend, pas daarna komt hij tot negen postume hits. En ook hij komt tot #1, en wel met ‘Mo money mo problems’, in september 1997. Vlak daarvoor staat een tribute aan the Notorious BIG bovenaan, gezongen door zijn weduwe, Faith Evans, en zijn producer, Puff Daddy. ‘I’ll be missing you’ staat negen weken bovenaan in juli en augustus.

Langst genoteerd!

De jaren ’90 zijn de jaren van de langgenoteerde platen. Uiteraard is het zo dat naarmate de hitparade langer is, de platen langer genoteerd staan. Tot 1993, toen de Nationale Hitparade vanaf halverwege de jaren ’80 uit honderd platen bestond, was daar echter weinig van te merken. Pas nadat in 1997 de Mega Top 50 weer werd uitgebreid naar een Mega Top 100, was er echt geen houden meer aan en hielden singles het maaaanden en maaaaanden vol in de lijst.

In 1980 stonden de roemruchte Electronica’s 29 weken in de Nationale Hitparade met ‘De vogeltjesdans’. Dat duurrecord hield veertien jaar stand, tot ‘Dromen zijn bedrog’ van Marco Borsato het flink scherper stelde en het op 35 weken zette. Een jaar later, in 1995, werd het al weer verbroken door ‘Het is een nacht (levensecht)’ van Guus Meeuwis & Vagant, die 37 weken in de lijst bleven hangen. In 1997 kwam er nóg een weekje bij voor ‘Alane’ van Wes (38 weken), maar al een maand later was ook dat record al weer uit de boeken en kwam ‘Nobody’s wife’ van Anouk tot 41 weken.

Maar uiteindelijk was het Henk Westbroek die er in de jaren ’90 vandoor ging met de hoofdprijs: zijn ‘Zelfs je naam is mooi’ stond in 1998 en 1999 maar liefst 42 weken lang in de Mega Top 100. De single kwam nooit hoger dan de zevende plaats, maar had wel een enorme staying power. In het begin wou het niet zo vlotten met de single in de hitlijst, en de platenmaatschappij had zelfs al het platencontract met Westbroek ontbonden wegens gebrek aan succes. Toen de single alsnog stevig ging doorstijgen, en zelfs uitgroeide tot een van de grootste hits van het jaar, probeerden de platenbazen de breuk weer te lijmen. Daar had Westbroek echter geen zin meer in…

‘Zelfs je naam is mooi’ zong Westbroek overigens voor zijn partner Julia; haar naam komt ook langs aan het eind van het liedje. Zijn dochtertje Chris, dat destijds negen was, is inmiddels een volwassen vrouw en sinds begin september moeder van een zoon. Ook diens naam is mooi, vindt Henk Westbroek: “Hij heet voluit Milio Dylan Aguilera-Chaparro. Staat toch mooier op een voetbalshirt staat dan Milio Westbroek". Het wachten is dus op een nieuwe versie van Westbroek, waarin de naam van partner Julia is vervangen door kleinzoon Milio Dylan Aguilera-Chaparro... bekt lekker in een liedje!

Check ook de Mega Top 100 van 1998 en de Mega Top 100 van 1999.

Ed Adams

Muziek- en chartliefhebber Ed Adams hielp in 2011 bij het compleet maken van het ingescande Mega Top 50 exemplaren archief en zoekt wekelijks de leukste chartweetjes bij elkaar. Deze week schrijft hij bovenstaande jaaroverzichten.

Ster advertentie
Ster advertentie