MT50 Flashback: 'Lola' van The Kinks 2x op #1

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: 'Lola' van The Kinks 2x op #1

Een nummer 1-hit is de ultieme droom van een popster. Twee nummer één-hits, dat is bijna te mooi om waar te zijn. Twee charttoppers met dezelfde compositie, dat is echt een zeldzaamheid. Maar twee charttoppers met dezelfde compositie in twee verschillende versies, dat kunnen alleen maar the Kinks zijn!

Sixties-successen

32 jaar geleden zetten zij een unieke prestatie neer, door met de live-versie van ‘Lola’ op #1 te komen in de Mega Top 50, nadat hen dat elf jaar daarvoor ook al gelukt was met de studioversie. Op 19 september 1970 stijgt de originele versie van ‘Lola’ naar #1 in de Megalijst. Het is zo’n beetje de laatste van een lange serie hits die the Kinks scoren vanaf 1964. Hun twee eerste #1-noteringen hebben ze in 1966, via ‘Dedicated follower of fashion’ en ‘Dandy’. Het jaar daarop is het weer raak, met ‘Waterloo sunset’. Daarnaast komen ze nog eens tien keer in de top 10 terecht in de sixties. In 1970 schieten ze nog één keer uit hun slof met het controversiële ‘Lola’.

Travestie en sluikreclame

De single heeft een opvallende tekst. Lola is een travestiet, door wie de zanger, Ray Davies, wordt verleid. Aan het eind van het lied komt de aap uit de mouw: “I know what I am, I’m glad I’m a man, and so is Lola!” Dat is echter niet het enige controversiële; in de oorspronkelijke tekst komt ook de merknaam Coca Cola voor. De single staat op het punt van uitkomen in Engeland en the Kinks zijn op tournee in Noord-Amerika, wanneer duidelijk wordt dat de single vanwege deze sluikreclame niet zal worden gedraaid op de BBC radio.

Ray Davies is gedwongen om de Amerikaanse tour te onderbreken, terug te vliegen naar Engeland, daar in de studio de woorden cherry cola in te zingen (want dat mag wel) en weer terug te gaan naar de VS; een omweggetje van 10.000 kilometer… ‘Lola’ bereikt in 1970 de top 10 in Engeland (#2) en Amerika (#9), maar bij ons doet ie het nog beter: zes weken na de binnenkomst op 8 augustus stijgt ‘Lola’ naar #1 in de Mega Top 50. Vijf weken lang is het de koploper in de Nederlandse hitparade.

Live-versie

Na 1970 vallen the Kinks echter stil. Tien jaar lang komt de groep niet meer in de buurt van de grote hits uit de sixties. De groep blijft wel met succes toeren en teert op het succes van de oude hits. Één van die optredens is op 23 september 1979 in de Amerikaanse stad Providence. Het nummer komt op het live-album ‘One for the road’ terecht en wordt eind 1980 uitgebracht op single. Het flopt zo’n beetje overal ter wereld, behalve bij ons. Op 13 december 1980 komt ‘Lola’ ineens op #10 binnen in de Mega Top 50 en vier weken later klimt de live-uitvoering naar de bovenste plek. Het nummer staat, elf jaar na de studioversie, opnieuw vijf weken lang bovenaan.

‘Lola’-live blijkt een eenmalige uitschieter te zijn. Na nog een klein hitje in 1983 zien we the Kinks niet meer in de Mega Top 50 terugkeren. In 1996 houdt de groep het definitief voor gezien. Ray Davies gaat solo door, maar ook dat zet nog maar weinig zoden aan de dijk. Als 68-jarige zingt hij nog wel zijn #1-hit ‘Waterloo sunset’ tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

Procol Harum

Een #1-hit voor dezelfde groep met hetzelfde nummer in twee verschillende versies, dat is uniek in de Mega-geschiedenis. Het is wel vier keer meer voorgekomen dat een artiest of groep twee keer met dezelfde single op #1 weet te komen in de Mega Top 50, maar dat is dan twee keer met dezelfde versie; een heruitgave van de oude hit dus. Al in 1972 gebeurt dat met ‘A whiter shade of pale’ van Procol Harum. De singleversie staat in 1967 bovenaan. Vijf jaar later volgt een heruitgave, maar nu op een maxisingle met twee andere bekende hits van de band; opnieuw wordt de bovenste plek bereikt.

Stones en Queen

Nadat the Kinks in 1981 hun kunstje opvoeren, is het in 1990 raak voor the Rolling Stones. ‘Paint it black’, dat al een #1-hit was in de oorspronkelijke uitgave in 1966, wordt op 19 mei opnieuw een charttopper. Het nummer is op tv prominent te horen in de oorlogsserie ‘Tour of duty’, waarna het opnieuw naar de top stijgt. Twee jaar later, op 4 januari 1992, is de dood van Freddy Mercury de trieste aanleiding voor een hernieuwde #1-hit voor Queen’s ‘Bohemian rhapsody’. Als dubbelsingle met ‘These are the days of our lives’ bereikt de classic voor de tweede keer de top van de Mega Top 50, nadat dat in de oorspronkelijke release in 1976 ook al gelukt was.

Antonie Kamerling

Naast deze vier Britse act is het één Nederlander gelukt om twee keer met hetzelfde nummer op #1 te komen. Ook hiervoor is de aanleiding triest: nadat acteur Antonie Kamerling in 2010 uit het leven stapt, komt zijn ‘Toen ik je zag’, onder zijn pseudoniem Hero, opnieuw op #1 in de Mega Top 50. In 1997 staat het nummer ook al bovenaan, als thema van de speelfilm All Stars.

Bekijk de Mega Top 50 van 10 januari 1981

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie