Waarom moeten we eigenlijk nog uit de kast komen?
- Nieuws
- Waarom moeten we eigenlijk nog uit de kast komen?
Op Coming Out Day (11 oktober) wordt aandacht besteed aan het moment dat iemand ‘uit de kast komt’, en dus voor zijn seksuele geaardheid uitkomt. De grote vraag van Kevin, 3fm-dj en presentator van deze spiksplinternieuwe Tussenuur-podcast over seksualiteit, is waarom mensen überhaupt nog uit de kast moeten komen, want: “Ik ga toch ook niet langs bij mijn ouders om te vertellen dat ik hetero ben?”
LUISTER DE HELE PODCAST IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), IN ITUNES, CHECK 'M IN STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.
(Deze podcast hebben we een jaartje geleden opgenomen voor Coming Out Day. Zoek op: aflevering 6 'Hoe Kun je Uit De Kast komen?')
Presentator Kevin heeft nooit getwijfeld aan zijn seksuele geaardheid, hij weet duidelijk dat hij hetero is. Maar dat geldt niet voor iedereen. Op het moment dat je hebt ontdekt dat je een andere seksuele geaardheid hebt dan heteroseksueel, wordt van je verwacht dat je uit de kast komt.
Polyamo...watte?
Bijna iedereen weet waar letters van LHBTQ voor staan. Dat er nog meer letters binnen de kleuren van de regenboog vallen, is niet algemeen bekend. Hoe is het om uit de kast te komen als je je identificeert met iets wat veel mensen niet kennen? Isabeau weet dit, want naast dat ze zichzelf neerzet als biseksueel, identificeert ze zichzelf ook als polyamoreus.
Polyamorie betekend dat je meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd hebt. Op dit moment heeft Isabeau drie vriendjes en is ze aan het daten met een meisje. Uit de kast komen voor haar polyamoreuze levenswijze vond ze best spannend, maar de reacties waren goed. Het enige wat haar ouders jammer vonden, is dat ze het niet eerder aan hen vertelde. En mag ze maximaal drie lovers meenemen naar het kerstdiner.
Kamilia (l) en Isabeau (r)
(Kamilia (l) en Isabeau (r))
Kamilia heeft Marokkaanse roots en is lesbisch
De coming out van Isabeau verliep goed, maar dit is niet altijd het geval. Kevin heeft het hierover met Kamilia. Kamilia is Marokkaans-Nederlands en heeft altijd geweten dat ze op vrouwen valt, maar heeft dit lang weggestopt omdat homoseksualiteit niet per se wordt geaccepteerd bij haar thuis.
Toen ze een relatie kreeg met Iris, begon haar familie vermoedens te krijgen. Ze vertelt aan Kevin dat ze als het ware de kast uit is geduwd door familie, want zelf hield ze haar relatie met Iris verborgen. Haar ouders waren totaal van slag en hebben anderhalf jaar niet met elkaar over haar geaardheid gesproken. De moeder van Kamilia is bijgedraaid en is blij met Iris als schoondochter, maar de relatie met haar vader verloopt nog altijd stroef.
Kamilia is singer-songwriter en bracht afgelopen zomer het nummer ‘Samen Zijn’ uit, waarin ze als eerste Marokkaanse openlijk uitkomt voor haar relatie met een vrouw. Vinden wij stoer!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Uit de kast op Insta
Zo verborgen als Kamilia haar geaardheid hield, zo graag wilde Lili (13) van de daken schreeuwen dat ze op meisjes valt. Nadat ze afgelopen december voor haar moeder uit de kast kwam, wilde ze het ook aan andere mensen vertellen. Omdat ze er in één klap vanaf wilde zijn en de ‘vervelende gesprekken’ die bij een coming out komen kijken wilde vermijden, besloot ze op een bijzondere manier uit de kast te komen. Namelijk op Instagram.
Ze plaatste een foto van zichzelf, met daarover een dikke roze stempel waarop stond: ‘GAY'. Haar coming out op Instagram ging hartstikke viral, ze kreeg ruim tweeduizend likes en vierhonderd reacties op de foto. Kevin belt haar op om te vragen hoe ze op het idee kwam om via Instagram uit de kast te komen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Je bent meer dan je geaardheid
Isabeau, Kamilia en Lili zijn alle drie, elk op hun eigen manier, uit de kast gekomen. Toch voelt niet iedereen de behoefte om uit de kast te komen, zo blijkt uit het onderzoek van Emiel. Hij kan de grote vraag van Kevin, waarom moeten mensen uit de kast komen, beantwoorden.
Volgens Emiel komt het omdat (heteroseksuele) mensen van je verwachten dat je uit de kast komt. Maar mensen uit de LHBTQ+ gemeenschap vinden dat hun seksualiteit dan belangrijker wordt gemaakt dan het eigenlijk is. Want je bent niet alleen homo, lesbisch, of biseksueel, je bent ook zangeres, student of bouwvakker. Je seksuele geaardheid is maar een klein onderdeel van je identiteit.