Kevin leert van alles over #MeToo
- Nieuws
- Kevin leert van alles over #MeToo
Nagefloten worden op straat, betast worden tijdens het uitgaan of seks hebben tegen je zin in; allemaal dingen die veel meiden (en jongens) weleens meegemaakt hebben. Om aandacht te vragen voor dit probleem, werd daarom de hashtag 'Me Too' in het leven geroepen. In de Tussenuur-podcast van deze week leert Kevin van verschillende jongeren over dit onderwerp.
Check de podcast hier
Vorig jaar was #MeToo ineens overal. Op Twitter riep een bekende actrice op om #MeToo te posten als je ooit in aanraking bent gekomen met seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting. De tweet ging viral en de hashtag was over de hele wereld trending.
Wat begon als een manier om mannen in hoge posities die zich schuldig hadden gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag te shamen, eindigde in een wereldwijde beweging tegen machtsmisbruik, seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting.
(Justine en Kevin)
#MeToo-moe
Nu, ruim een jaar later, is er zoveel over geschreven dat we het heel goed kunnen voorstellen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Presentator Kevin heeft hetzelfde probleem. Daarom is Justine (22) in de studio. Ze is sociologe en runt het onlineplatform Harlot, dat zich richt op seksuele vrijheid.
Justine legt onder andere uit waar en waarom de #MeToo-movement is begonnen. Kevin geeft eerlijk toe dat hij een beetje #MeToo-moe is geworden. Justine heeft daar wel een verklaring voor én vertelt waarom dat jammer is. Oh ja, zelf stelt Justine ook nog wat kritische vragen aan presentator Kevin.
(Patrick, Matthijs en Justine)
Niet vrouwen, maar mannen de les lezen
Ook Patrick en Matthijs schuiven aan in de studio. Zij werken voor Emancipator, een stichting die zich inzet voor mannenemancipatie. Vaak wordt tegen meiden gezegd dat ze niet ’s avonds alleen over straat moeten of geen korte rokjes moeten dragen omdat ze anders seksuele intimidatie ‘uitlokken’ (wat natuurlijk bullshit is). In plaats van meiden vertellen wat ze niet meer zouden moeten doen, waarom wordt er geen aandacht besteed aan wat jongens niet meer zouden moeten doen om seksuele intimidatie te voorkomen?
Met die gedachte geeft Emancipator IMAGINE-workshops op scholen. Vrijwilligers, zoals Matthijs bijvoorbeeld, gaan in gesprek met jongeren over mannelijkheid en vrouwelijkheid, persoonlijke grenzen en seksualiteit.
Maak seksuele intimidatie bespreekbaar
Ondertussen belt Kevin nog met Melanie. Samen met haar zus Lisa runt ze een YouTube-account. Toen Melanie op een feestje een vervelende situatie meemaakte waarbij ze werd aangerand, besloot ze haar #MeToo-ervaring te delen in een video op haar kanaal. Na het plaatsen van de video, stroomden de reacties binnen van meiden die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Met de video hoopt ze te laten zien dat dit bij iedereen kan gebeuren, en hoopt ze dit heftige onderwerp bespreekbaar te maken onder jongeren.
Hoewel jongeren de meeste kans hebben om aangerand of verkracht te worden, zijn zij ook degenen die dit het minst vaak melden. Om erachter te komen hoe dit komt, belt Kevin met Iva. Zij werkt bij Centrum Seksueel Geweld, een plek waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen om hulp te krijgen van artsen, psychologen en politie. Tot slot vertelt Iva nog waar je terecht kan als je onverhoopt slachtoffer wordt van seksueel geweld. Dan bel je (het liefst binnen zeven dagen) met het telefoonnummer: 0800-0188.