Podcasts

Vader Avicii tegen de bank: "Geef hem alsjeblieft geen geld meer."

  1. Nieuwschevron right
  2. Vader Avicii tegen de bank: "Geef hem alsjeblieft geen geld meer."

Voor de nieuwste 3FM Unseen Heroes podcast sprak 3FM-dj Vera Siemons, in aanloop naar ADE, met Olga Heijns (artiestenmanager), Esther van der Poel (mental coach) en Nathalie Link (boekingsagent) over prestatiedruk en psychische problemen onder dj's.

Alle drie werken zij met grote dj's uit Nederland. Zo werkt Olga bijvoorbeeld met Laidback Luke en Nathalie met Afrojack, Hardwell en Kris Kross Amsterdam. Wat merken zij van prestatiedruk en psychische problemen onder hun talenten? En hoe gaan zij daarmee om? Beluister de podcast hieronder en lees verder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zie je de Spotify-embed niet? Klik dan hier. Of luister de podcast via NPO Podcast, Apple Podcasts & Stitcher.

Overspannen

"Bijna alle artiesten waar ik mee gewerkt heb, zijn overspannen geweest. Ik ken er geen een die op serieus internationaal niveau meedraait en er niet mee te maken heeft gehad," zegt Olga. Ze maakte het ook mee bij dj Laidback Luke: "Luke is heel veel bezig met fysieke en mentale gezondheid, hij is zich bewust van de stress op zijn lijf en tóch kreeg het hem te pakken."

Volgens Nathalie willen artiesten eigenlijk altijd gewoon optreden, maar kun je het herkennen als er problemen spelen. "Je merkt wel aan signalen dat ze het minder leuk gaan vinden. Of ze gaan middelen gebruiken voor ze het podium opkomen."

Olga: "Er wordt vaak ook trots met aantallen gesmeten, '200 gigs in een jaar'! Er is nooit een down moment. Er is altijd een aanbod als je nét wat anders gepland hebt. Je moet continue werken in verschillende tijdzones. Want als het past, dan kun je prima van Hong Kong naar San Francisco en weer door."

Olga, Nathalie & Esther

Olga, Nathalie & Esther

Hoe pak je het aan?

Daar is volgens Olga geen specifieke methode voor. Ook mental coach Esther beaamt dat. Eén van haar manieren om het aan te pakken is een wandeling maken in het bos. Zij merkt dat een wandeling zoveel rust kan geven voor diegenen die alleen maar op hun zolderkamer zitten te werken. "Ze vinden het moeilijk om een stapje terug te doen. Er zijn dj's die nooit buiten komen. Sommigen moet je dwingen om een stapje langzamer te lopen, soms letterlijk. Het is goed om ze even te laten landen."

Nathalie geeft aan vooral te letten op de doelen die zij bepaalt met haar artiesten. Deze verspreidt zij expres over een langere periode: "Soms hebben ze een succes en willen ze alweer een volgend succes. Laten we alsjeblieft even rustig aan doen."

Is er sprake van een taboe?

Mag je als artiest niet spreken over prestatiedruk en psychische problemen? Of is daar nu wel een verschuiving in te zien? Veel van de Nederlandse dj's gingen volgens Olga in het verleden nog heel verbroederd met elkaar om. "Toen het allemaal om geld ging draaien werd het verhit."

Niet alleen geld heeft ervoor gezorgd dat psychische problemen niet bespreekbaar zijn. Volgens Esther komt er meer bij kijken. "Het zijn jonge jongens en ze durven niet tegen elkaar te zeggen wat ze voelen. Er is ook verschil tussen man en vrouw. Ik werk tussen 80 en 90% van de tijd met mannen. Maar mannen delen het niet met elkaar."

Tegenwoordig is er meer openheid. Vooral na uitspraken van Hardwell, Martin Garrix en natuurlijk door wat er gebeurd is met Avicii.

Wat gebeurde er eigenlijk met Avicii?

Volgens alle gasten in deze podcast is Avicii uiteindelijk niet door te veel (werk)druk uit het leven gestapt. Olga: "Wat er is gebeurd heeft veel impact gemaakt natuurlijk, maar het feit is dat hij al 1,5 jaar niet meer aan het touren was. Dus het directe verband tussen de druk en wat er is gebeurd, is er niet."

Wel wordt benadrukt dat zijn levensstijl wel degelijk invloed heeft gehad. Zo vertelde Avicii's vader ooit aan Olga dat hij op een gegeven moment wanhopig met de bank heeft gesproken en ze gevraagd heeft geen geld meer te geven aan zijn zoon. Gebeurde dat wel? Dan pakte Avicii een vliegtuig, ging 'ie zijn eigen gang en omringde hij zich met mensen die niet goed voor hem waren. Volgens zowel Olga, Esther en Nathalie was dit zelfs te zien in de documentaire: "Het pijnlijkste moment was dat ze boven in de suite zaten en hij zei 'ik wil niet meer'. En zijn vrienden willen dat ‘ie doorgaat."

Meer 3FM Unseen Heroes

Wil je meer 3FM Unseen Heroes afleveringen luisteren? Kan gewoon! Klik hieronder op eerdere afleveringen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister de podcast ook via Apple Podcasts & Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie