Podcasts

Hierom tatoeëren ruim 6.000 mensen letters op hun lijf

foto: human rights tattoo
  1. Nieuwschevron right
  2. Hierom tatoeëren ruim 6.000 mensen letters op hun lijf

Vrijheid van godsdienst, recht op onderwijs en vrijheid van meningsuiting. Allemaal rechten die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Recht van de Mens. Deze verklaring bestaat zeventig jaar, hoogste tijd om in deze nieuwe Tussenuur-podcast alles te weten te komen over mensenrechten.

Check hier de podcast!

In 1948, vlak na de Tweede Wereldoorlog, is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De verklaring omschrijft de basisrechten van de mens en vormt de basis voor een democratische samenleving.

Een belangrijke verklaring, vindt presentator Coen van den Braber. Daarom nodigt hij verschillende jongeren uit om mee in gesprek te gaan over mensenrechten.


(Coen met z'n gasten)

Dit weten jullie over mensenrechten

Onze vrienden van 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag, hebben duizenden jongeren ondervraagt over mensenrechten. Wat weten jongeren over mensenrechten, wat vinden jongeren belangrijke grondrechten en worden deze in ons land nageleefd? Dat zijn allemaal vragen waar 3Vraagt antwoord geeft. Gijs Rademaker van 3Vraagt vertelt in de studio over resultaten van het onderzoek.

Zo blijkt dat 80 procent van de jongeren wel eens hebben gehoord van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, omdat ze hier les over krijgen op school. Bij de UVRM wordt vooral gedacht aan vrijheid en gelijkheid, wat in ons land zeker belangrijke mensenrechten zijn. Het mensenrecht dat het jongerenpanel het belangrijkst vindt, ligt dan misschien wel voor de hand: vrijheid van meningsuiting.


(Gijs van 3Vraagt)

Dit weten jullie niet over mensenrechten

Maar er zijn ook mensenrechten waarvan veel jongeren helemaal niet weten dat ze in de verklaring staan. Wist jij bijvoorbeeld dat het recht op rust en vrije tijd een vastgelegd mensenrecht is? Zo niet, dan ben je zeker niet de enige. Ruim de helft van de ondervraagde jongeren had namelijk ook geen idee dat dat een mensenrecht is.

Maar Gijs vertelt ook dat jongeren vinden dat niet alle mensenrechten in ons land worden nageleefd. Als voorbeeld noemt hij dat mannen en vrouwen nog steeds niet evenveel verdienen, terwijl in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat iedereen evenveel zou moeten verdienen.

VN-jongerenvertegenwoordiger

Twee jongeren die écht alles weten over de UVRM, zijn Jahkini en Hajar. Zij zijn jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties en strijden ervoor om de stem van jongeren te laten horen in de (internationale) politiek.

Dit doen ze door meningen en standpunten van jongeren in Nederland te verzamelen en deze mee te nemen naar vergaderingen van de Verenigde Naties. Over deze meningen en standpunten geven ze speeches en gaan in gesprek met politici.

(VN- jongerenvertegenwoordiger Jahkini)

Kritische vraag

De stem van jongeren laten horen is natuurlijk super belangrijk, maar Coen kan het niet laten om ook een kritische vraag te stellen. Hij vraagt zich namelijk af of de VN niet alleen een symbolische taak heeft, in plaats van echt veranderingen door te voeren.

Jahkini snapt waar die gedachte vandaan komt, maar ze is het er niet mee eens. Zij denkt namelijk dat als de VN niet zou bestaan, er veel ergere conflicten zouden zijn.

(VN- jongerenvertegenwoordiger Hajar)

March For Our Lives

Misschien weet je nog dat wij een aantal weken geleden hebben gesproken met de jongeren van de March For Our Lives. Daar schreven we niet alleen dit artikel over, maar daar hebben we ook geluidsfragmenten van gemaakt.

Na het toepasselijke nummer 'This is America' van Childish Gambino, dat gaat over wapengeweld in Amerika, laat presentator Coen wat fragmenten horen uit het interview dat we hadden met Ryan, Trevon en Delaney.

Ze vertellen over waarom ze in actie zijn gekomen, hoe ze dat doen en hoe het voelt dat er zo veel mensen zijn die ze steunen.

(Hajar, Jahkini en Niki luisteren naar de fragmenten)

Human Rights Tattoo

Bijna iedereen weet wel wat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens inhoudt, maar bijna niemand weet wat er nou precies in de verklaring staat.

Niki wilde mensen graag meer bewust maken van wat er in de verklaring staat, dus bedacht ze Human Rights Tattoo. Letter voor letter tatoeëert Human Rights Tattoo de UVRM op mensen over de hele wereld. En dat zijn er nog al wat: 6773 letters om precies te zijn.

De letters worden op allerlei mensen en plekken getatoeëerd, op festivals, in musea, maar ook mensenrechtenactivisten krijgen een letter. Dat levert bijzondere verhalen op, vertelt Niki. Zo hebben ze een Amerikaan getatoeëerd die dertig jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten, en eigenlijk al ter dood veroordeeld was. Ook de leden van de Russische band Pussy Riot dragen de verklaring op hun huid, zij leveren vaak kritiek op de politieke situatie in hun land.

(Niki van Human Rights Tattoo)

Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app.

Ster advertentie
Ster advertentie