Slachtofferhulp over seksueel grensoverschrijdend gedrag: “De oplossing begint bij de opvoeding”
- Nieuws
- Slachtofferhulp over seksueel grensoverschrijdend gedrag: “De oplossing begint bij de opvoeding”
Er is een bom gebarsten in Nederland naar aanleiding van de BOOS-aflevering die gistermiddag online kwam. Miljoenen mensen hebben de aflevering over het seksueel grensoverschrijdende gedrag gezien. In bijna anderhalf uur is naar buiten gekomen, hoe het er volgens de slachtoffers achter de schermen van The Voice of Holland aan toe ging.
Helaas komt dit op veel meer plekken voor. Jaarlijks zijn er zo’n 130.000 slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, voor zover bekend is. 3FM-dj Sander Hoogendoorn sprak Roy Heerkens, werkend bij Slachtofferhulp Nederland, in de ochtendshow.
Hulp zoeken
Roy ziet dat het enorm veel losmaakt nu het weer in de openbaring komt. De meldingen zijn flink toegenomen: ”Het is heel moedig dat deze vrouwen zich ineens uitspreken, maar ik wil er ook wel even bij zeggen, dat als je misbruik of verkrachting hebt meegemaakt, het niet jouw taak is om anderen bewust te maken door wat je hebt meegemaakt publiek te maken. Het is ook niet je plicht om aangifte te doen. Soms is het overleven al genoeg. Ik denk dat het wel belangrijk is om hulp te zoeken. Ondanks dat er veel meldingen binnenkomen”. Roy ziet ook dat er veel slachtoffers herbelevingen krijgen: “Dat is een nadelig effect van de media-aandacht over dit onderwerp.”
Het probleem in Nederland is groot: “De meerderheid van de vrouwen, en ook bijna 30% van de mannen heeft ermee te maken. Het gaat nu heel erg over een televisieprogramma, maar het gebeurt ook gewoon bij de scouting, bij de sportclub, en bij de toneelvereniging”, zegt Roy in de ochtendshow bij Sander.
Het is een mooie ontwikkeling dat hier nu veel aandacht voor is, vindt Roy. Hij hoopt nu dat we dit ook vasthouden: “Deze mediastorm die gaat natuurlijk liggen. En ik hoop dat er over een halfjaar nog net zoveel aandacht voor is.”
Is er een oplossing?
Door aan de slachtoffers op te roepen om grensoverschrijdend gedrag te melden, leg je de verantwoordelijkheid toch weer bij de vrouwen. Roy en Sander zijn het er beide over eens dat het uiteindelijk begint bij de opvoeding. “Of je dat nou in het onderwijs doet, of gewoon de ouders zelf. Het is gewoon niet oké om grensoverschrijdend gedrag te plegen. Zorg ervoor dat seks altijd met wederzijdse goedkeuring plaatsvindt. “
Als je wil praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag, neem gratis en anoniem contact op met Slachtofferhulp Nederland op www.slachtofferhulp.nl