Je robotcollega komt koffie voor je halen
- Nieuws
- Je robotcollega komt koffie voor je halen
Twintig miljoen mensen gaan hun baan verliezen aan robots, kopten verschillende kranten afgelopen jaar. Geen reden tot paniek, aldus robot-experts, werk wordt juist interessanter en tekorten worden opgelost. 3FM-DJ Joost bespreekt bouwrobots, zorgrobots en knuffelrobots in de nieuwe Tussenuur-podcast.
Eindigen wij straks werkloos? Integendeel: Robotprofessor Pieter Jonker denkt dat we er vooral op vooruitgaan. Pieter Jonker is gepensioneerd professor cognitieve robotica bij de TU Delft en heeft drie bedrijven waarmee hij robots ontwikkelt.
Pieter: "De dull, dirty, dangerous jobs verdwijnen: De banen die niemand wil doen. Omdat mensen daar niet meer voor nodig zijn komt nu leuker, interessanter werk vrij."
CHECK DE PODCAST OVER ROBOTISERING OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.
Vooral banen in het transport, kantoor en administratiewerk of de bouw staan op losse schroeven. Wil je je baan houden? Probeer dan vooral bij te blijven in de robotontwikkeling.
Dat geldt bijvoorbeeld voor bouwvakkers. Afgelopen half jaar ontwikkelde student Werktuigbouwkunde Patrick de Groot (21) robot Murarius. Murarius bouwt muurtjes door grote steenblokken netjes op elkaar te stapelen. ‘"Hij kan alleen nog niet lijmen."
Patrick met Murarius
Het bouwen van muren is zwaar werk, de gebruikte blokken kunnen wel honderdtwintig kilo wegen. Bouwvakkers in hijskranen doen dit werk nu, maar dit gaat langzaam. Patrick: "Met onze bouwrobot laat je dit fysieke werk aan de robot over en worden mensen ingezet voor het ontwerp en de controle van het apparaat."
Wat gaan de bouwvakkers dan doen? "De dingen die de robot niet kan, zoals lijmen en ingewikkelde muren. Uiteindelijk zullen ze de controleurs van de robot worden."
Robots die een glaasje water halen
Ook in de zorg kunnen robots een handje helpen. Josja Geijsberts (21) is robotontwerper bij TechUnited in Eindhoven en won met haar zorgrobot de wereldwijde RoboCup.
Josja: "Mijn robot kan alledaagse taken uitvoeren, zoals de vaatwasser inruimen of een glas water brengen. Het moeilijkste is dat het huishouden een drukke plek is met, voor een robot, veel onbekende dingen."
Josja met de zorgrobot
Ze hoopt dat robots vaker gebruikt gaan worden en denkt dat ontwerpers meer moeten nadenken over wat een robot aantrekkelijk maakt: "Als jij een robot in je huis hebt die je een biertje komt brengen, dan denk ik dat je snel fan bent."
Uiterlijk helpt daar ook bij. We vinden menselijke robots eng en zien liever een kleine, computerachtige robot, als in de film Wall-E, rondrijden. In Japan gebruiken ze schattige Pepper robots. Josja: "Die hebben een heel schattig hoofdje en kijken je de hele tijd aan. Japanse winkelcentrums gebruiken ze als klantenservice, ze rijden overal rond en mensen kunnen ze vragen waar je bepaalde schoenen kan kopen."
Kletsen en knuffelen met je robot
Niet alleen kunnen robots simpele taken voor ons doen, ze zijn ook een fijne vriend voor ouderen. Demente mensen herhalen zichzelf vaak en bezoek houdt het niet lang vol, maar robots luisteren graag tien keer naar hetzelfde verhaal.
Verschillende verzorgingstehuizen gebruiken nu Paro de Zeehondrobot: een knuffel, die geluiden maakt en contact zoekt. Hij reageert net als een dier op aanraking: van aaien wordt hij rustig. Pieter: "Vooral oudere vrouwen krijgen een zorgend gevoel voor zo’n zeehond, ze vinden hem lief en gebruiken hem als een soort pop."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Is dat leuk voor demente ouderen: geen familie maar een robot op bezoek? Pieter: "Sommige mensen vinden het inzetten van robots bij ouderen verschrikkelijk klinken, maar ouderen zien een robot meer als een leuk speeltje dat er altijd is."