Rens snapt nu waarom we zo graag in hokjes denken
- Nieuws
- Rens snapt nu waarom we zo graag in hokjes denken
'Oh, dat is een homo/ skater/ adhd'er/ moslim/ boer/ Rotterdammer/ pro-zwarte pieter/ etc, dus hij of zij zal wel zo denken en doen.' Er gaat geen dag voorbij zonder dat dit soort labels op mensen worden geplakt en waar meteen een bepaald gedrag of zelfs een waardeoordeel aan wordt toegekend. Babette uit Zutphen vraagt zich af hoe de wereld eruit ziet als we niet meer in hokjes denken.
Babette organiseert bij haar op school, het Baudartius College in Zutphen, de Paarse Vrijdag op de tweede vrijdag van december. Dit is een dag waarop scholieren en studenten paarse kleding dragen om hun solidariteit te tonen met mensen die onderdeel zijn van de LHBTQ-gemeenschap.
Babette merkt dat er nog veel vooroordelen zijn over mensen die niet hetero zijn. En daar baalt ze van, want we zijn toch allemaal mens? Vandaar ook zoiets als Paarse Vrijdag bij haar op school, maar ook haar vraag aan Know Shit: 'Waarom plakken wij als maatschappij zo graag labels en wat zou er gebeuren als we dat niet deden?'
(Babette leest haar vraag voor)
Wie ben ik?
Echt een vraag voor Rens. Niet alleen omdat hij net als Babette uit de Achterhoek komt, maar ook omdat hij als creatief, als maker, youtuber, te maken krijgt met vooroordelen en stereotypering, wat niet altijd eenvoudig is om mee te dealen. En dus lijkt het hem een goed idee om op onderzoek te gaan voor KNOW SHIT.
Die zoektocht brengt hen eerst in Nijmegen, bij de Radboud Universiteit, waar sociaal psychologen Gijs en Désirée drie taken voor Babette en Rens hebben bedacht om uit te voeren. Om hen te laten zien hoe het brein eigenlijk werkt als het gaat om het denken in hokjes en categoriseren van dingen, mensen en emoties. Een van de taken is dat zowel Babette als Rens tien keer antwoord moeten geven op de vraag: Wie ben ik?
(Dit zijn links Babette en rechts Rens)
Wat is een stoel?
Zonder al te veel te verklappen, legt het brein van Babette haar in de luren. Maar het zal vast geen verrassing zijn als we je vertellen dat we eigenlijk niet zonder hokjesdenken kunnen, zonder het categoriseren van dingen.
Als jij elke keer als je wil gaan zitten moet gaan analyseren wat een stoel is, en of die jouw gewicht houdt, dan ben je dagelijks veel te lang bezig met onzinnige dingen.
(Babette en Rens bekijken de wereld met andere ogen)
Arts met hoofddoek
Wanneer je beseft dat hokjesdenken zo goed als onvermijdelijk is, hangt veel af van wat we met die informatie doen wanneer iemand een bepaald label heeft. Hoe benader je iemand als je weet dat hij of zij in een bepaald hokje zit? En in hoeverre laat je die benadering afhangen van vooroordelen of stereotypes die je hebt?
Om te ervaren hoe het is als mensen vooroordelen tegen je hebben, brengt de zoektocht van Babette en Rens hen bij de bibliotheek van Amsterdam. Daar hebben de mensen van Critical Mass namelijk de VR-installatie Met Andere Ogen ontwikkeld. Met een Virtual Reality-bril kun je ervaren hoe mensen je benaderen als je bijvoorbeeld homo bent, of een arts met een hoofddoek. En daar, in de bibliotheek met een VR-bril op, vindt Babette het slotstuk van het antwoord op haar vraag. Meer weten over vooroordelen en hokjesdenken, lees verder bij onze vrienden van NEMO Kennislink.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.