3FM nieuws
KRO-NCRV

3FM-luisteraar Arjan over hereniging ontvoerde zoontje Manuel (3): ''Ik heb zoveel gemist''

foto: Videoland
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-luisteraar Arjan over hereniging ontvoerde zoontje Manuel (3): ''Ik heb zoveel gemist''

Twee jaar lang werd de zoon van 3FM-luisteraar Arjan Blokland ontvoerd door zijn ex-vrouw. Na verschillende rechtszaken in binnen- en buitenland besloot hij hulp te zoeken van John van den Heuvel. Afgelopen maandagavond kwam de eerste aflevering van Ontvoerd uit, hierin werd de zaak van Arjan behandeld. Deze ochtend sprak 3FM-dj Wijnand Speelman met hem over zijn zaak.

Ontvoering van Manuel

Het is vlak na de veertigste verjaardag van Arjan dat zijn ex-vrouw hun jonge zoontje Manuel zonder toestemming meeneemt naar Portugal. In de twee jaar tijd dat de moeder van Manuel hun zoon in Portugal hield, zijn er meerdere rechtszaken uitgevoerd. Ondanks dat de rechters in Nederland en Portugal in het voordeel van Arjan besliste, weigerde zijn ex-vrouw mee te werken. Zelfs tijdens een geplande overdracht in Lissabon dook de moeder van Manuel niet op. Dat moment markeerde volgens Arjan de tweede ontvoering van zijn zoon.

Veel gemist

Tegen Wijnand vertelt Arjan hoe moeilijk het was om al die tijd gescheiden te zijn van Manuel. "Ik heb in al die tijd alleen maar bel momentjes gehad van zo'n 30 seconde. De spanningsboog van zo'n kind is ontzettend kort, dus dan was het zo weer voorbij." Door de ontvoering heeft Arjan veel gemist van Manuel zijn ontwikkeling. "Toen hij wegging kon hij een soort van staan... nu loopt hij huppelend over straat met zijn oma."

Terug naar huis

Arjan twijfelde in eerste instantie om hulp te zoeken bij John van den Heuvel. Uiteindelijk was het zijn zus die hem overhaalde om de stap te zetten. En met succes: dit bleek een keerpunt te zijn in de zoektocht naar gerechtigheid en de hereniging met zijn zoon. Na het achterhalen van de verblijfplaats van Manuel in Portugal, werd in samenwerking met de Portugese autoriteiten Manuel eindelijk veilig teruggebracht naar Nederland.

Moeder en zoon

Doordat Manuel weer terug is in Nederland heeft hij geen actieve moeder in zijn leven. "Ze heeft in eerste instantie hier in Nederland wel wat omgang gehad, maar dat is door personeelstekort bij het omgangshuis gestaakt (...) maar er wordt nog wel over gesproken. Ik vind ook gewoon dat hij wel een moeder dient te hebben." Op dit moment is Arjan op zoek naar een manier om het contact tussen moeder en zoon te onderhouden. "Het kan niet anders dan dat dat begeleid is, omdat moeder vluchtgevaarlijk is. Tijdens de laatste rechtszitting in de rechtbank heeft ze gezegd dat als ze de kans krijgt, ze weg is met hem."

Bekijk het hele gesprek met Arjan hieronder.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie