DGTL Awareness Crew: "we willen een veilige dansvloer creëren voor iedereen"
- Nieuws
- DGTL Awareness Crew: "we willen een veilige dansvloer creëren voor iedereen"
Je bent op een festival, en om wat voor reden dan ook gaat het niet zo lekker met je. Bij wie kun je dan terecht? DGTL denkt een oplossing te hebben gevonden met hun Awareness Crew, en 3FM spreekt met DGTL-medewerking Tessa Ponjée over hun ervaringen.
Ontstaan Awareness Crew
Het begint allemaal in 2022, waar verschillende DGTL-afdelingen los van elkaar een online cursus volgen over sociale veiligheid en inclusie. En hoewel deze training enorm uitgebreid was, zag Tessa ook dat het nog beter kon. En dat kwam vooral doordat de collectieve verantwoordelijkheid nog niet genoeg aanwezig was volgens haar.
Om dat aan te passen besloot DGTL dit jaar hun awareness-trainingen in real life te doen, met allemaal verschillende afdelingen tegelijk. Om zo 75 mensen op dezelfde lijn te hebben. Allerlei thema's zijn hier langsgekomen, waardoor de communicatie en verbroedering tussen de afdelingen zo optimaal mogelijk werd ingezet. "Uiteindelijk is een festival eigenlijk een kleine stad of maatschappij. En wij willen dat die kleine maatschappij een sociaal veilige plek is voor iedereen. Volgens ons begint dat bij de organisatie zelf," aldus Tessa. Want werkelijk iedereen, van welke afdeling dan ook, kan vervelende situaties zien gebeuren op het terrein, en dan is het alleen maar fijn als zij daar goed naar weten te handelen.
foto: 3FM
Inclusie en diversiteit
"De roep voor inclusie en diversiteit is op dit moment gewoon heel groot," zegt Tessa over het oprichten van de Awareness Crew. Want op DGTL is de Awareness Crew eigenlijk de ogen en oren van de organisatie. Via deze groep mensen die rondloopt op het terrein tijdens het festival blijft de organisatie in real time op de hoogte van alles wat er gebeurt. Want het blijft de functie van dit team om de stigmatisering te verminderen van alle (minder) leuk elementen die bij een festival komen kijken. Iedereen heeft dankzij de cursussen nuttige handvatten en praktische tips die je in allerlei situaties kunt gebruiken. Zo wordt het festival een fijne ervaring voor iedereen.
Ook is het team zo opgesteld tijdens het festival zelf dat ze eigenlijk altijd wel bereikbaar zijn. Ze lopen tussen het publiek met erg herkenbare hesjes, waar toepasselijk de tekst "you are safe with me" op staat. En dat is het ook echt. Voor werkelijk alles kun je ze aanspreken, zelfs als je gewoon eventjes een (voor jou) klein probleem wilt doorspreken. Ben je overprikkeld, of heeft iemand een vervelende opmerking richting jou gemaakt? Dan ben je met een simpel app'je of het aanspreken van de Awareness Crew aan het juiste adres. Want pas als je er volledig open over communiceert, kun je problemen bij je gasten aanpakken.
Voor de grote escalaties kun je altijd nog bij de beveiligers terecht, maar de Awareness Crew zal zich na het incident ontfermen over de persoon die het is overkomen. Dus nadat de rust is wedergekeerd, kan de crew zorgen dat er geen langdurig leed blijft. Mooi toch?
Opstelling team
Het Awareness Team is dan ook geen vrijwilligersfunctie, "er komt toch veel meer verantwoordelijkheid bij kijken, en daar moeten de mensen voor gecompenseerd worden", vind Tessa. Om de zoveel tijd gooit DGTL de aanmeldingen open, en dan mag werkelijk iedereen zich aanmelden. Dan volgt er een strenge selectie, waarna het uiteindelijke team wordt samengesteld. "Het is een hele specifieke groep mensen die hiervoor wordt uitgekozen, en natuurlijk probeert DGTL hier een zo inclusief mogelijke groep neer te zetten op dat moment," laat Tessa weten.
"Het liefst zou ik een heel leger aan awareness crew op DGTL hebben rondlopen," geint ze nog even. En de plannen voor inclusie en veiligheid stoppen niet hier. DGTL heeft de ambitie om nog voor het einde van dit jaar een project op te zetten waarbij de festivalgangers zelf als een soort Awareness Crew neer worden gezet, want "je kunt alleen het gat tussen bezoeker en organisator dichten als je iedereen erbij betrekt".
foto: DGTL