HUMAN

Technofestival DGTL gebruikt jouw poep om de wereld te verbeteren

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Technofestival DGTL gebruikt jouw poep om de wereld te verbeteren

Als we kijken naar duurzaamheid op festivals, mag DGTL in Amsterdam zeker niet vergeten worden. Het technofestival is al jaren koploper en is volledig circulair. Duurzaamheidsmanager Mitchell van Dooijeweerd (31) vertelt ons hoe zij dit doen!

DGTL-brand organiseert overal ter wereld elektronische, house en technofestivals. Zo ook dit weekend in Amsterdam. Het festival zet zich sinds 2013 in voor verduurzaming en heeft als streven om het eerste circulaire en klimaat-neutrale festival ter wereld te worden. Al vaker wonnen zij prijzen met deze milieubewuste aanpak van een goed feestje vieren.

Hé Mitchell! Jullie zijn bij DGTL al jaren bezig met duurzaamheid. Maar zijn festivals dan zó slecht voor onze planeet?

"Vanaf 2014 zijn wij al bezig met de stempel die wij als festival achterlaten op de planeet. Festivals worden steeds groter, en daarmee ook steeds vervuilender. De artiesten komen vaak met het vliegtuig naar ons land toe, het hele terrein ligt vol met afval, er wordt veel vlees gegeten en de goedkope tenten worden na afloop vaak gewoon achter gelaten."

Wist je dat...

Festivalbezoekers gemiddeld meer dan één kilo aan afval per persoon per dag produceren? Jaarlijks telt dit op tot 50 miljoen kilo afval. Dat is evenveel als 23.000 huishoudens in een jaar produceren! (bron: Metabolic)

En hoe doen jullie dit dan?

"Er zijn vijf hoofdthema's waar wij ons op focussen, met elk een circulaire doelstelling. Wij richten ons op grondstoffen, energie, mobiliteit, sanitaire voorzieningen en voedsel. Vanuit daar kijken wij hoe wij zo circulair mogelijk kunnen zijn, wat inhoudt dat er geen afval is en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden.

Zo is al het voedsel op het festivalterrein plant-based, gebruiken wij herbruikbaar servies en stimuleren wij de bezoekers om op een zuinige manier naar het festival te gaan, zoals met de fiets of het openbaar vervoer. Zelfs de artiesten komen op een duurzame manier naar het terrein toe. Gemiddeld is één artiest verantwoordelijk voor 196 kg CO2-uitstoot. De meeste uitstoot is afkomstig van korte afstandsvluchten. Voor de vluchten van de internationale artiesten werken wij samen met SkyNRG. De fossiele brandstof vervangen wij met Sustainable Aviation Fuel; dit zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot van deze vluchten vrijwel nihil is."

foto: Tim van Cappellen

Mitchell op DGTL

Plantaardig eten en op de fiets naar het festivalterrein dus. Klink goed! Vinden de bezoekers dat ook?

"Het is natuurlijk niet niks als je voor een bezoeker gaat beslissen dat hij of zij geen vlees meer kan eten op jouw festival. Maar het is belangrijk dat wij communiceren waarom we dit eigenlijk doen, en waarom het nodig is. Het gaat gewoon niet goed met onze planeet en als wij met z'n alle over een aantal jaar op grote schaal nog naar festivals willen gaan, is het van belang dat wij daar nu al mee bezig zijn. Met dat in het achterhoofd, vinden de bezoekers het alleen maar goed en kunnen zij wel een weekend zonder vlees," lacht Mitchell.

"Het enige waar onze bezoekers wellicht even aan moesten wennen, waren onze sanitaire voorzieningen. En vooral ook, wat er met hun plas en poep gebeurt. Wij maken namelijk water en meststoffen van urine en compost van hun poep."

Wacht, wat?! Hier moet je ons even wat meer over vertellen! Onze plas en poep kunnen de wereld verbeteren?

"Haha, ja zeker! Jouw plas kunnen we filteren om er vervolgens drinkwater en meststoffen van te maken. En jouw poep, daar kunnen compost van maken. En daar kunnen we vervolgens van alles mee doen! We zijn zelfs in overleg met de verschillende partijen om te kijken naar de mogelijkheden hiervan in de toekomst. Wie weet kunnen wij dan wel het voetbalveld van de Johan Cruijff ArenA bemesten met de poep van de festivalgangers!

De mest die wij in Nederland gebruiken, is kunstmest. Een belangrijk mineraal voor de groei van planten is fosfaat, en dat zit in deze mest. Echter moet dit steeds opnieuw gehaald worden uit fosfaatesten. En daar is geen eindeloze voorraad van. En juist fosfaat zit ook in onze eigen poep en plas. Het is dus reëel dat in de toekomst jouw toiletbezoekje van belang is om het land te kunnen bemesten. Als we de poep en plas terug zouden geven aan het land, is er geen nieuwe stroom nodig om fosfaat te winnen. En dat is veel beter voor onze planeet!"

Wist je dat...

We met de groeiende wereldbevolking nog maar tachtig tot een paar honderd jaar vooruit kunnen op kunstmest. Omdat de Europese Unie momenteel nog afhankelijk is van de import van kunstmest uit het buitenland, nam het fosfaat in 2014 al in op de lijst van kritieke grondstoffen. (bron: Down To Earth Magazine)

Menselijke compost is dus de toekomst. Waarom wordt daar nu nog niets mee gedaan?

"Ook al zijn wij hier op DGTL al mee bezig en aan het innoveren, loopt de wetgeving in ons land hier nog niet mee gelijk. We mogen de mest namelijk nog niet gebruiken voor bijvoorbeeld het produceren van voedsel of het bemesten van grond. Vroeger werd menselijke mest al gebruikt, maar is dit ook flink misgegaan. De menselijke afvalproducten werden toen namelijk niet gezuiverd en er waren nog geen rioleringen. Hierdoor hebben ziektes zich over de bevolking kunnen verspreiden, zoals de pest.

Inmiddels zijn de technieken en wetenschap onwijs gegroeid. We kunnen de plas filteren en poep veilig composteren, waardoor dit te gebruiken is als meststof. Vorig jaar is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om te kijken naar de mogelijkheden van het gebruik van mensen poep en plas als compost en meststof in de toekomst."

Maar eh.. op een festival wordt natuurlijk ook wel eens een pilletje gedaan. Is dat wel veilig voor de mest?

"Wij zijn een festival met een zero-tolerance beleid, wat inhoudt dat wij geen drugs accepteren op het festivalterrein. Maar honderd procent tegengaan dat er drugs wordt gebruikt door de bezoekers, kan natuurlijk nooit. Er zullen dus bezoekers zijn die na het nemen van bijvoorbeeld een pilletje tóch ook naar de wc gaan.

Als een bezoeker op het festival naar het toilet gaat in ons zogenaamde 'circulaire sanitatie lab', kunnen ze kiezen uit unisex-urinoirs of een dixi voor de grote boodschap. Als de poep en plas namelijk los van elkaar worden verzameld, kunnen deze het beste gezuiverd worden. Door nieuwe innovaties is het mogelijk om het drugsafval eruit te halen en te zorgen dat dit niet in de mest terecht komt!"

Dus deze zomer kan ik groenten, gegroeid met hulp van de poep van festivalgangers, op mijn bord verwachten?

"Helaas niet, zo ver zijn wij in Nederland nog niet. De festivalbezoekers kunnen compost gemaakt van poep voelen in een bak, maar meer dan dat helaas nog niet. De mest die wij op het festival produceren kan nog niet gebruikt worden om daadwerkelijk voedsel op te verbouwen. Dit kan pas als er vanuit de overheid besluiten worden genomen over de toekomst en het gebruik van deze vorm van bemesting.

Tot die tijd zullen wij als DGTL in ieder geval laten zien wat er allemaal mogelijk is en dat het écht niet zo vies is als het misschien lijkt."

Kun jij geen genoeg krijgen van de poep en pies verhalen? Beluister dan de nieuwe aflevering van De Machine! 👇

#132: Een aflevering over poep en pies - De Machine

Ster advertentie
Ster advertentie