3FM nieuws
AVROTROS

Joe Biden stapt uit de presidentsrace: Wat betekent dit voor de verkiezingen?

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Joe Biden stapt uit de presidentsrace: Wat betekent dit voor de verkiezingen?

Gisteravond kwam in het nieuws naar buiten dat Joe Biden zich terugtrekt als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit verrassende nieuws werd vanochtend besproken door 3FM-dj's Sophie Hijlkema en Mart Meijer, samen met NOS-verslaggever en VS-specialist Simone Tukker.

Een onverwachte wending

"Gisterenavond, net toen we dachten dat het niet meer ging gebeuren, kwam ineens het nieuws naar buiten," begint Sophie Hijlkema. Biden, die gepland stond om de Democratische kandidaat te zijn tegen de Republikeinse Donald Trump, heeft besloten zich terug te trekken uit de race. Tukker legt uit dat Biden al een tijd onder grote druk stond. "Hij kwam niet zo lekker uit de debatten, maakte een verwarde indruk en ziet er niet meer zo fit uit. De vraag of hij moest blijven, hing al langer boven hem," aldus Tukker.

Een moeilijke beslissing

Biden bevindt zich momenteel in isolatie in zijn zomerhuis in Delaware, waar hij volgens Tukker wellicht het moeilijkste besluit van zijn leven heeft moeten nemen. "Hij wilde zelf eigenlijk al die tijd doorgaan, maar de druk werd gewoon te groot," zegt Tukker. Hijlkema en Meijer vroegen zich af hoe Biden zich na dit besluit zou voelen. "Ik denk dat hij best wel aangedaan is, maar zijn familie is bij hem, zijn vrouw Jill Biden is altijd zijn belangrijkste raadpleger geweest," antwoordt Tukker.

Wat ging er mis?

Het keerpunt voor Biden leek te liggen bij een debat eind juni. "Biden ging daar heel hard onderuit, hij was slecht voorbereid en kwam niet uit zijn woorden," vertelt Tukker. Na dit debat en een reeks pijnlijke fouten, zoals het verwisselen van namen en landen, werd de druk op Biden onhoudbaar.

Kamala Harris als opvolger?

Er gaan geruchten dat Kamala Harris, de huidige vice-president, mogelijk de nieuwe Democratische kandidaat wordt. Tukker legt uit dat Biden al gesprekken had gevoerd over haar mogelijke opvolging. "Hoewel Harris niet onverdeeld positief wordt bekeken binnen de Democratische Partij, ziet het er op dit moment goed voor haar uit. Partijprominenten scharen zich nu achter haar."

Een nieuwe politieke realiteit

Met nog iets meer dan honderd dagen te gaan tot de verkiezingen, bevinden de Democraten zich in een nieuwe politieke realiteit. "Alle plannen en peilingen kunnen eigenlijk de prullenbak in," zegt Tukker. De Democratische Partij wil nu eenheid uitstralen en zich focussen op de komende verkiezingen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie