3FM nieuws
AVROTROS

Heb jij ook weinig vrienden over na je dertigste?

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb jij ook weinig vrienden over na je dertigste?

In de documentaire Anne Zoekt Vrienden duikt Anne van der Steen diep in het persoonlijke thema van vriendschap. Waarom is het, vooral op latere leeftijd, soms zo moeilijk om hechte vrienden te behouden? En wat doet het met je als je ontdekt dat sommige banden simpelweg verwateren? Anne vertelde er openhartig over in een interview met 3FM dj’s Sophie Hijlkema en Mart Meijer.

Een persoonlijke reis naar nieuwe vriendschap

Anne’s documentaire Anne Zoekt Vrienden draait om de vraag waarom het vaak moeilijk is om op latere leeftijd nog nieuwe vrienden te maken en om oude vriendschappen vast te houden. Anne, inmiddels 32, vertelt dat de aanleiding voor haar docu lag in het gevoel dat vriendschappen niet meer hetzelfde waren. "Ik had altijd veel vrienden, maar ik zag ze veel te weinig," vertelt ze. In haar zoektocht naar antwoorden over vriendschap ontdekte Anne dat de afstand, het hebben van verschillende levensstijlen, en verantwoordelijkheden zoals kinderen, een grote rol spelen.

Eerlijke gesprekken over verwaterde vriendschappen

In haar documentaire gaat Anne moeilijke gesprekken aan met oude vrienden om te achterhalen waarom hun contact verwaterd is. Sommige vrienden gaven eerlijk toe dat zij vonden dat Anne te weinig van zichzelf deelt. "Dat deed me realiseren dat ik eigenlijk altijd luister, maar zelf niet veel inbreng," aldus Anne. "Ik ging mijn best doen om het goed te doen, maar werd daar soms zelfs krampachtig in."

Het taboe van vriendschap op latere leeftijd

Veel mensen zullen zich herkennen in Anne’s ervaringen, en Sophie merkt tijdens het interview op dat ze hetzelfde ervaart als dertiger: “Dit is een belangrijk kantelpunt. Vriendschappen worden echt getest.” Anne hoopt met haar documentaire een dialoog te openen over hoe lastig het kan zijn om als volwassene nieuwe vrienden te maken. Ze moedigt anderen ook aan om hun eigen vriendschappen onder de loep te nemen.

Anne van der Steen's zoektocht naar vriendschap zie je vanavond om 23:15 uur op NPO 3. Anne Zoekt Vrienden belooft een intieme blik te geven op hoe vriendschap verandert met de jaren en hoe je daar soms pijnlijke, maar ook mooie, inzichten uit kunt halen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie