3FM nieuws

Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: AFAS Live

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: AFAS Live

De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. Deze week aan de beurt: AFAS Live in Amsterdam.

Handwerk

Sinds de naamswijziging van Heineken Music Hall naar AFAS Live prijkt er ook een nieuwe naam op het gebouw. Op de aluminium gevel staat de naam in het blauw, maar dat ging niet vanzelf: het originele ontwerp was niet duidelijk zichtbaar, dus moesten er 70.000 blauwe dopjes handmatig in de gevel geschroefd worden. Met die klus waren drie mensen en één hoogwerker bijna drie maanden zoet...

Mocht je hier dit jaar nog in de rij staan voor een concert, kijk dan op een verveeld moment even extra goed naar de gevel: er staan 400 muziekstijlen op. Gotta catch them all! Ben je zo weer een halfuur verder.

Feitjes en cijfers

Jaarlijk bezoeken zo'n 650.000 mensen de AFAS Live voor 161 evenementen, waarvan 75% muziekgerelateerd was.

Bij een (staand) concert passen er gemiddeld 6000 mensen in de zaal, waarvan 1500 op de tribunes.

Tijdens een uitverkocht concert werkt er zo'n 300 man achter de schermen.

Helaas: kaartjes voor de VIP-balkons aan de zijkanten van de zalen zijn nooit te koop.

Het 'confettirecord' staat op naam van Feest DJ Ruud: het zat in alle hoeken en gaten van het pand en dwarrelde een maand later nog steeds naar beneden.

Diezelfde VIP-balkons worden overigens ook wel eens geraakt door een onoplettende vrachtwagenchauffeur tijdens het in- en uitladen voor een show. Vandaar de twee zwaailichten op de hoek. (Spoiler: die helpen niet altijd. Het blijft gebeuren.)

Groen doen

Langzamerhand gaan steeds meer concertzalen duurzamer te werk en de AFAS Live is er daar ook eentje van. Zo gebruiken de urinoirs geen water en wordt de urine omgezet in struviet, een materiaal dat gebruikt wordt voor bemesting van bijvoorbeeld voetbalvelden. Directeur Birgitte de Winter: "Op een uitverkochte avond waar de mannen goed de urinoirs aandoen, wordt er zo'n acht kilo struviet geproduceerd. Handig voor je gazonnetje!"

Kanye

De meeste artiesten vragen niet om gekke dingen als ze optreden in de AFAS Live: de een wil een hardloopband, de ander een paar games om te spelen. Niets raars. Toch zit er af en toe een uitschieter tussen. Neem Kanye West, die in 2013 zijn kleedkamer compleet wit wilde hebben.

Birgitte: "Alles moest wit, wit wit. De muren, alles. Voor zijn kleedkamer heeft de lokale promotor toen speciaal een hoogpolig wit tapijt gekocht van ongeveer 10.000 euro, iets wat je nergens kunt huren. Die avond is hij in een gepantserde auto het loading dock ingereden en direct het podium opgegaan. Daarna ging hij in dezelfde auto weer weg, hij heeft die hele kleedkamer nooit gezien. Gelukkig kon het tapijt nog terug."

"Katy Perry had toentertijd ook wel een flinke waslijst, bij haar rook de hele backstage naar zoetigheid. Ze had alles in de kleuren van de regenboog! Maar goed, ik begrijp het ook wel. Als je continu op tour bent snap ik dat je je comfortabel wilt voelen in je eigen kleedkamer."

Volle boel

Voor de op- en afbouw van een concert is meestal een tijdvak van 24 uur gereserveerd: op de showdag begint de opbouw om 08:00 uur 's ochtends en om 05:00 uur 's nachts wordt er verwacht dat de zaal weer leeg is. Daarna wordt er schoongemaakt. Sommige weken moet dit dagenlang achter elkaar strak ingepland worden, bijvoorbeeld tijdens Amsterdam Dance Event. Vijf feesten in vijf dagen, moet kunnen!

Soms is het écht pushen, aldus Birgitte: "Een danceshow stopt meestal niet om 23:00 uur, die gaan vaak door tot 07:00 uur. Het is een keer voorgekomen dat 's ochtends alles pas afgebouwd werd en de zaal daarna klaargestoomd moest worden voor tv-opnames: een seated concert, in the round. Er mag dan niets misgaan in die korte tijd en dat geeft een kick. Iedereen gaat op zo'n dag door het plafond van de adrenaline."

Noodknop

Mocht je het je afvragen: er bestaat geen geheime knop waar in geval van nood een concert mee stilgelegd kan worden. Er zijn wél veiligheidsprotocollen die in werking worden gezet als er iets is, waarbij de zaal samenwerkt met veiligheidsdiensten.

"Neem bijvoorbeeld de bommelding in de IKEA in 2009. Dat vond, hoe toepasselijk, plaats tijdens een concert van The Killers. Toen heeft er heel veel overleg plaatsgevonden en moest de show uiteindelijk uitgesteld worden. Bij ons was er geen bedreiging, maar het was nét te dichtbij om risico's te nemen."

Ster advertentie
Ster advertentie