Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Ziggo Dome
- Nieuws
- Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Ziggo Dome
De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. First up: Ziggo Dome in Amsterdam. 3FM spreekt directeur Danny Damman en Leonie Posthumus over alle ins en outs van het gebouw.
Wist je dat...
Het was op de 3FM redactie een groot WTF-moment toen we erachter kwamen dat de Ziggo Dome uit twee losse gebouwen bestaat. De entree en concertzaal staan namelijk los van elkaar! De entree waar je ticket gecontroleerd wordt, da's gebouw 1. Na de tassencontrole wandel je een stuk onder een bestaande autoweg door (huh?!) en pas als je bij de roltrappen naar de eerste en tweede ring bent, ben je pas écht in de black box, de daadwerkelijke concertzaal.
Voor wie het niet gelooft, in de post hieronder vind je een screenshotje van Google Maps. Die weg ligt er echt! Het plein voor de entree en het eerste gebouw liggen vrij laag, waardoor je niet heel erg merkt dat je een klein beetje naar beneden loopt om onder de weg door te kunnen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Feitjes en cijfers
De gevel van Ziggo Dome is eigenlijk een groot scherm dat bestaat uit 120.000 ledlampjes, die aangedreven worden door windenergie. En ja: op die gevel kun je ook gewoon een potje FIFA spelen!
Er passen in totaal 17.000 mensen in de Ziggo Dome, waarvan er 8874 kunnen zitten op de tribunes. Als je al die rijen met tribunestoeltjes achter elkaar zet, heb je een rij van 5 kilometer.
Die 17.000 mensen krijgen ook dorst, dus bevat de zaal zo'n 450 meter aan bar-oppervlak en 2 kilometer aan bierleidingen. Op de avond van een uitverkocht concert zijn er zo'n 350 man aan het werk, van beveiliging tot horecapersoneel en showproductie.
In totaal hebben zo'n 1.2 miljoen mensen in 2019 de Ziggo Dome bezocht. 60% van deze shows en evenementen waren internationaal, 40% kwam uit eigen land.
Backstage vind je 22 kleedkamers, waarvan 1 artiest de inrichting zo leuk vond dat 'ie het heeft opgekocht en meenam tijdens de rest van de tour.
Wat is de allerbeste zitplek?
Het blijft altijd een ding in grote concertzalen - welk kaartje is het best? Je kunt natuurlijk een staanplaats kopen en een goeie plek voor jezelf fixen, maar voor de zitters staat het na de koop gewoon vast. Dus we vragen het gewoon aan Danny! Hij kent het gebouw als zijn broekzak.
Hij tipt de vakken 103 en 110 op de eerste ring. "Als je in deze vakken een beetje middenin zit, krijg je alles perfect mee. Het hoofdpodium zie je goed, maar als er een catwalk is of er een b-stage in de zaal staat kun je dat ook goed bekijken. En je hebt overzicht over het publiek, wat ook mooi is!"
Secret spot
Oke, maar als je de baas bent moet er toch ergens nog wel een next level doorkijkje zijn? De premium plek waar niemand vanaf weet? Zeker, twee zelfs! Helemaal in de nok van het dak zitten twee nissen die zijn ontworpen voor volgspots, maar die plekken worden niet gebruikt. De spots worden nu vaak bediend vanuit het raamwerk dat aan het dak van de zaal hangt.
Nu die nissen leeg zijn, heeft Danny er een stoeltje neergezet: "Dit is echt een heel stiekeme plek, niemand ziet je hier. Het is een soort mini-balkon, waar je als keizer Nero kan uitkijken over de hele zaal, haha! Het zit alleen zo goed verstopt dat ik soms ook vergeet waar de ingang zit."
Geheime hotelkamer
Naast de entree van de Ziggo Dome vind je het hotel Jaz, waarvan de bovenste verdieping een speciale artist foyer huisvest. Dit is bijna een appartement te noemen: het heeft een woonkamer, slaapkamer, twee toiletten, een open haardje, een fitness, verschillende lounges en een badkamer die uitkijkt op de Ziggo Dome. Detail: daar zit geen gordijn voor de enorme ramen, dus als je héél lang bent en goed kunt creepen zie je misschien een keer een naakte artiest van z'n pre-show badje genieten.
Die enorme hotelkamer is ook direct verbonden aan de Ziggo Dome. Via een sluiproute kan de artiest naar beneden en via een dienstingang zo de backstage inwandelen. Ongezien, zonder rekening te hoeven houden met hordes fans of fotografen. Toch handig.
Gerelateerd
3FM Serious Request
Marieke en dochter Féline op bezoek in Het Glazen Huis: "Dankzij medicatie kan ze weer kind zijn"3FM Serious Request
Juna (2) heeft door haar metabole ziekte een levensverwachting van een paar jaar3FM Serious Request
Rhodé Kok loopt stage bij 3FM Serious Request3FM Serious Request
Koop nu jouw 3FM Serious Request merchandise en steun Metakids