De inspiratie achter De Machine: "headliners raden blijft leuk jaar-na-jaar"
- Nieuws
- De inspiratie achter De Machine: "headliners raden blijft leuk jaar-na-jaar"
Elke dag (tijdens de Week van de Podcast) lees je een verdieping achter je favoriete podcasts, verteld door de makers. Hier lees je alles wat je ooit wilde weten over het maakproces van De Machine, in de woorden van maker en host Niels Aalberts.
De basis voor De Machine was ‘headliners raden’, maar bij de uitwerking van het format hebben we de inhoud direct breder getrokken.
Basis
Hoe is het concept van deze langlopende podcast eigenlijk ontstaan? "De Machine is geboren aan de lunchtafel van 3voor12," deelt Niels. "Elk najaar, wanneer de eerste aankondigingen van grote zomerfestivals in de lucht hangen, startte daar Het Grote Speculeren over headliners. Niet alleen wat we als redactie hoopten te zien, maar ook een educated guess wie welke grote naam wanneer zou aankondigen. Op een gegeven moment riep iemand 'Hier moeten we een podcast van maken!' Aldus geschiedde."
"Het spelletje ‘headliners raden’ blijft jaar-na-jaar de favoriete hobby van muziekliefhebbers en festivalgangers op fora, Twitter en aan onze lunchtafel. Daar was de rek nog niet uit. Toch hebben we de belangstelling voor deze podcast onderschat. De basis voor De Machine was ‘headliners raden’, maar bij de uitwerking van het format hebben we de inhoud direct breder getrokken: festivals, rechten, Spotify, AI en inmiddels hebben we het over hoe DGTL de kak van bezoekers 100% afbreekbaar verwerkt.
#132: Een aflevering over poep en pies - De Machine
Publiek
En dan heb je een idee, en weet je eigenlijk wel zeker dat het plan gaat werken. Wat voor soort mensen zie je dan voor je, die naar de podcast luisteren? "Bij de lancering hadden we als publiek die twee a drie echte muziekfreaks voor ogen die voor hun vriendengroep van 10-20 man/vrouw bepalen naar welk festival ze dit jaar gaan. Inmiddels blijkt uit onze luistercijfers dat we ook een flink deel van de meer gemiddelde muziekliefhebbers uit die vriendengroep aanspreken met De Machine."
Het is dan ook niet vreemd, dat de makers van de podcast stiekem ook in de doelgroep vallen. "Onze redacteuren zijn echte freaks. Niet alleen om muziek te draaien en elkaar de beste tips te geven, maar ook in alles er omheen: de industrie, fans, labels, management, marketing, streaming services, alles."
Iedereen bij 3voor12 leeft muziek en in De Machine en onze andere podcasts delen we die liefde en kennis." Klinkt echt als een enorm passie-project waar je als festivalliefhebber met alle plezier voor zou werken. Dit helpt dan ook enorm met het kiezen en uitnodigen van gasten. "Die komen uit meer dan 25 jaar ervaring in de Nederlandse muziekindustrie en het in die tijd opgebouwde sterke netwerk van de 3voor12-redactie".
Iedereen bij 3voor12 leeft muziek en in De Machine en onze andere podcasts delen we die liefde en kennis.
Opnemen
Snel komt het team erachter dat de aanpak anders kan. Hieruit halen ze eigenlijk gelijk twee wijze lessen: "op tijd stoppen met het voorbespreken van onderwerpen. Je moet een onderwerp niet ‘kapot praten’, laat staan de podcast uitschrijven. Veelzeggende quotes, samenvattingen of analyses van het onderwerp klinken een stuk minder goed als je ze tijdens een opname voor de tweede keer aan elkaar vertelt."
"Die spontaniteit van een goed gesprek vol steekhoudende opmerkingen is veel meer waard, voor zowel luisteraars als makers, dan een stukgeschreven draaiboek. De energie van een live-opname kun je niet overtreffen met een voorbereiding waar alle spontaniteit uit geperst is en het oplezen van eerder gemaakte opmerkingen."
Foutloos is overrated!
En natuurlijk nog een tweede les: "gasten en experts uitnodigen en citeren. Als makers van De Machine beelden we ons in dat we over de meeste onderwerpen veel kunnen vertellen, soms zelfs (bijna) alles weten, maar zonder inbreng van gasten klinken we snel als een stel wijsneuzen. Door anderen aan het woord te laten kunnen wij reageren, verbreden we het onderwerp en de basis waarover we praten en wordt het geheel geloofwaardiger, beter en ons standpunt of analyse overtuigender."
Maar ook hebben ze er, volgens Niels, een mooie werkfilosofie aan overgehouden. "Foutloos is overrated. Hinderlijke versprekingen, haperingen of feitelijk onjuiste info corrigeren we (dat gebeurt denk ik in 1 op de 3 opnamen), maar een paar ‘uh’s’, ongevaarlijke versprekingen of wat langere denkpauzes wegen uitdrukkelijk op tegen de spontaniteit en vooral de energie van een opname in 1 take. Daar kiezen we dus voor." En dat is gelukkig mooi terug te horen in de podcast, waar jij nu natuurlijk weer van wilt genieten. Check hieronder meteen de podcast en blijf op de hoogte van alles muziek.
Gerelateerde podcast
De Machine
Podcast event
Als afsluiter voor de Week van dan Podcast heb je op zondag 14 mei het grote NPO Podcast event! Wat kun je daar verwachten? Denk aan live opnames van podcasts (zoals Blauwe M&M's en de Lesbische Liga), al jouw favoriete podcastmakers bij elkaar, en een hoop gezelligheid natuurlijk. Wil jij hier bijzijn?
Gerelateerd
3FM nieuws
Zo brengen artiesten bestaande nummers naar een nóg groter publiek3FM nieuws
De inspiratie achter Lang Verhaal Kort: "Laagdrempelig, informatief en mooi vormgegeven"Podcasts
Babs bij De Lesbische Liga Podcast: “Mensen horen elk woord dat je zegt”3FM nieuws
Kijk het exclusieve interview van De Lesbische Liga met Kristen Stewart!