3FM nieuws

Waarom heeft niet iedereen hetzelfde betaald voor Oasis-kaartjes?

foto: Instagram @oasis
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom heeft niet iedereen hetzelfde betaald voor Oasis-kaartjes?

Afgelopen weekend probeerde de hele wereld Oasis-tickets te scoren. Maar daar viel meteen iets op: niet iedereen rekende hetzelfde bedrag af voor de tickets, en dat kwam niet omdat de één voor VIP tickets, en de ander voor "normale" tickets had gekozen...

Onderzoeken

Het Verenigd Koninkrijk is het niet eens met de werkwijze van deze zogenoemde "surge-pricing". Dit algoritme bepaalt hoeveel geld een ticket kost, aan de hand van hoeveel mensen de kaartjes in hun mandje hebben zitten. Hierdoor kunnen sommige mensen voor precies hetzelfde ticket 150 pond, of misschien wel 350 pond betalen. Puur afhankelijk van de hoeveelheid mensen die dat type ticket willen afrekenen.

Maar er zitten zo veel problemen aan dit nieuwe algoritme, dat het Verenigd Koninkrijk een onderzoek heeft gestart. En dat is tweevoudig: aan de ene kant zijn ze niet tevreden over de transparantie van het algoritme, maar ook dat er op deze manier fans naast tickets grijpen vanwege de prijs. Zeker als er van tevoren is gecommuniceerd hoe duur de tickets horen te zijn.

Maar waarom?

Dit is een nieuw fenomeen dat steeds vaker wordt uitgerold. Maar eigenlijk ken je het al: denk maar aan vliegtickets of hotels, die de prijzen laten meevoeren met de hoeveelheid potentiële boekers. Zo kunnen hotel- en vliegmaatschappijen een zo hoog mogelijk bedrag binnenhalen voor de gelimiteerde plekken die ze kunnen vergeven.

En dan is het natuurlijk niet gek, dat de meest gewilde tickets van dit jaar, en misschien wel het afgelopen decennium, dit ook toepassen. Eerder was het al raak bij Taylor Swift, maar dit was door de ticketverkoper zelf gedaan zonder toestemming van de zangeres, evenals bij de veelbesproken reünie van Blur. Wat van deze artiesten is overgebleven, is dat ze zelf kunnen kiezen of ze het überhaupt willen aanzetten tijdens de verkoop. Waarom Oasis ervoor heeft gekozen om dit aan te zetten, hebben ze niet laten weten. Maar wat wel duidelijk is: zelfs met die prijzen zijn alle 14 concerten volledig uitverkocht.

Ster advertentie
Ster advertentie