Streep door festivals: "Geen tijd om erbij stil te staan, maar puinruimen"
- Nieuws
- Streep door festivals: "Geen tijd om erbij stil te staan, maar puinruimen"
Toen op 12 maart de eerste evenementen met meer dan 100 personen verboden werden, begon het bij programmeur Frank Satink (o.a. Dauwpop, Zwarte Cross en popzalen Metropool Hengelo en Victorie Alkmaar) al enigszins door te dringen dat dit nog wel eens een langdurig probleem kon gaan worden. Hoe gaan festivals en popzalen daarmee om?
Een gekke zomer tegemoet
Na de verschillende persconferenties van het kabinet is iedereen het over één ding eens: dit gaat een rare zomer worden. Waar normaal gesproken de voorpret al lang en breed is begonnen, staan op dit moment festivals op losse schroeven. Zo ook voor één van de grootste festivals in het oosten van het land: Dauwpop in Hellendoorn. Als programmeur boekt Frank alle acts voor het festival. Dat plan kan de prullenbak in.
Dauwpop vierde in 2019 z'n 25e editie met onder andere Nothing But Thieves en Ronnie Flex. Dit jaar zouden Kensington, Chef'Special, Wolfmother, Typhoon, Snelle, Eefje de Visser, WIES, Sports Team, S10 en Thijs Boontjes een show verzorgen. Het festival staat bekend om de brede line-up met afwisselende genres.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet nadenken, maar puinruimen
"Het kon eigenlijk ook niet anders...", zegt programmeur en organisator Frank Satink tegen 3FM aan de telefoon. "We hebben altijd de hoop gehad dat het festival door kon gaan. Nu hopen we voor de hele industrie dat het niet té lang duurt. Ik moet eerlijk zeggen dat we na de laatste persconferentie ietwat verrast waren..."
"Ik had persoonlijk niet verwacht dat het kabinet het verbod op evenementen zou doortrekken tot 1 juni. Misschien een opmerking over de landelijke Bevrijdingsfestivals, maar niet dit. Toch is het de realiteit. Dan heb je de dagen erna helemaal geen tijd om erover na te denken. Dan ben je aan het puinruimen. Alle shows verzetten of afbellen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lange galm
Dat de coronacrisis nog lang door zal galmen in de Nederlandse muziekscene zegt niet alleen Frank Satink. In De Machine, de podcast van 3voor12, praten muziekjournalisten Atze de Vrieze en Niels Aalberts over alle updates rondom de muziekwereld.
Niels: "We hebben het over 2,5 week bij TivoliVredenburg en dan worden er 120 evenementen geschrapt. Dat zijn 60.000 bezoekers die je in één klap mist."
Oktober en november zijn normaliter de drukste maanden van het jaar. Door de crisis worden die maanden alleen nog maar drukker. Een goed voorbeeld: het Amerikaanse festival Coachella is verplaatst naar hetzelfde weekend als Amsterdam Dance Event. Atze: "Dit gaat voor verschillende dj's ongelooflijk veel druk opleveren in de agenda."
Volg hier trouwens het liveblog van 3voor12 volgen met alle updates over het coronavirus en de muziekwereld.
Soms ook een slechte grap
Programmeur Frank Satink heeft in deze tijden veel contact met andere mensen in de muziekwereld. "Het is allemaal relatief hè. Er zijn mensen echt slecht aan toe en die liggen in het ziekenhuis te vechten voor hun leven. Een festival dat dan afgelast moet worden, is niet het belangrijkste."
"Collega's praten online in groepen, speculeren over wanneer enigszins de draad weer opgepakt kan worden en iedereen trekt zijn conclusies. Maar het is nog erg vers en de wond is diep. Soms even een slechte grap en dan kunnen we nog wel relativeren. Maar dat het de industrie een hoop geld gaat kosten, dat is een ding wat zeker is."
Helderheid verschaffen
Niet alleen qua planning moet het geregeld worden. Frank: "Financieel en verzekeringstechnisch zijn we het nog aan het uitzoeken hoe dit in elkaar steekt. Het is helderheid opzoeken en proberen te verschaffen. Dit raakt niet alleen ons als organisator. Ook de bezoekers, artiesten, barpersoneel en ga zo maar door."
Op de vraag of hij al iets kan zeggen over de Zwarte Cross en de popzalen Metropool en Victorie is hij duidelijk: "Nee, want wij zijn nu gewoon aan het wachten op wat de regering doet. De shows van de popzalen zijn we aan het verschuiven en over de Zwarte Cross, waar ik betrokken ben als één van de programmeurs, kan ik ook nog niets zeggen. Wij volgen het advies van de overheid en wachten op nieuwe ontwikkelingen. Het is koffiedik kijken en afwachten."
Hij sluit het gesprek af als hoopvolle muziekliefhebber : "Ik hoop gewoon écht dat we deze zomer nog kunnen genieten van livemuziek. Dat zou toch mooi zijn."