3FM nieuws
KRO-NCRV

Israëlische aanval met explosieve piepers op Hezbollah: een moderne oorlogsstrategie ontleed

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Israëlische aanval met explosieve piepers op Hezbollah: een moderne oorlogsstrategie ontleed

Vanochtend sprak 3FM-dj Wijnand Speelman met onderzoeksjournalist Huib Modderkolk van de Volkskrant over een opvallende gebeurtenis die de voorpagina's wereldwijd haalde. Israël heeft via een zeer geavanceerde en geheime operatie duizenden Hezbollah-leden in Libanon getroffen door explosieven in piepers te verstoppen, een techniek die teruggrijpt op de technologie van de jaren '90.

Hezbollah’s terugkeer naar oude technologie

Modderkolk besprak hoe deze aanval een huzarenstukje van precisie en planning was. Hij benadrukte dat Hezbollah deze piepers gebruikte om zich te beschermen tegen Israëlische technische capaciteiten. Israël is immers meester in het hacken van communicatie-apparatuur, en smartphones verraden vaak locaties van gebruikers. Daarom stapte Hezbollah terug naar oudere technologie zoals piepers, die geen locatiegegevens uitzenden.

Israëlische sabotage met explosieve ladingen

Volgens Modderkolk wist Israël echter via de Mossad deze piepers te onderscheppen en ze te voorzien van een kleine explosieve lading. Op een vooraf bepaald moment verstuurden ze een bericht naar duizenden piepers, waardoor het explosief geactiveerd werd. Dit resulteerde in een dodelijke aanval waarbij 9 doden en 2750 gewonden vielen.

Wijnand vraagt zich af waarom Israël deze aanval juist op dat moment uitvoerde. Modderkolk legt uit dat Israël vermoedelijk bang was dat Hezbollah de sabotage had ontdekt. Ze besloten daarom de operatie meteen uit te voeren, om het risico te vermijden dat de piepers zouden worden ontmanteld.

Geavanceerde technologie in een ethisch grijs gebied

Deze aanval, een perfect gecoördineerde precisieactie, toont aan hoe moderne oorlogstechnologie nog steeds gebruik maakt van verouderde apparaten om beveiliging te omzeilen. Het is een voorbeeld van hoe Israël zijn geavanceerde technologische kennis inzet om vijanden te treffen op een manier die niemand had zien aankomen.

Slachtoffers en ethische vragen

Deze operatie had veel impact en roept vragen op over hoe ver militaire acties mogen gaan, vooral omdat er zoveel slachtoffers waren. Modderkolk erkent de technische slimheid van de operatie, maar benadrukt dat het ook hard en meedogenloos kan overkomen, gezien de vele slachtoffers.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie